想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人已4x, 早一個星期做完人生第二次抽卵 (IVF),今日終於收到以下消息啦 想大家比比意見:

當日抽到10粒卵子,但係有粒用唔到的,另外6粒都受精,6粒都做到第5日胚胎(day 5)
6個胚胎都已經冷藏了,而當中有5個係合資格做PGS的
級別如下︰
AA級一個,AB級2個,BB級2個,另外CB一個

各位是否覺得5個胚胎都應該做PGS嗎? 謝謝各位寶貴意見(emoji)‍♀️

複式洋房

pekopeko 發表於 20-7-7 16:38
本人已4x, 早一個星期做完人生第二次抽卵 (IVF),今日終於收到以下消息啦 想大家比比意見:

當日抽到10粒卵 ...

雪左解凍再PGS再雪有一定風險,但唔做d胚胎又可能有問題,所以要小心衡量

大宅

fhcwong 發表於 20-7-7 18:22
雪左解凍再PGS再雪有一定風險,但唔做d胚胎又可能有問題,所以要小心衡量
...

係呀 ,所以我上年第一次抽卵,植入左4次個幾粒都冇做PGS 都係因為覺得有風險 ,傷個胚胎 ,可惜因為冇做 ,加上冇辦法著床,全軍覆沒…唉…

但做PGS係一定要先雪,等我地同意 ,佢先會排隊登記做PGS ,之後先再取出來抽胚胎些小組織去驗…如要做呢個檢查就無法避免

只而只係諗 ,係咪一係全部驗 ,一係全部唔驗…

侯爵府

你邊間做?
有d怪,通常都係去到day5立刻切片做pgs, 唔唔會雪完再解凍再pgs再雪

大宅

白羊花花 發表於 20-7-7 18:37
你邊間做?
有d怪,通常都係去到day5立刻切片做pgs, 唔唔會雪完再解凍再pgs再雪
...

我今次改左去睇陳億仕呀…
其實抽卵前 ,佢地都知/建議我地做PGS,印象中佢提過因為想做PGS 係要排隊等做驗檢的,所以點都要係d 卵一到Day5 /day6 成為胚胎時會雪起來先 。要我地比錢後 ,開始排做PGS, 差不多時間先會係胚胎取組織 (我諗我冇記錯佢嘅講法呱…)

男爵府

回覆樓主:

你好叻,甘多粒 day 5
我會選擇做 pgs

大宅

bbbchoco 發表於 20-7-7 19:51
你好叻,甘多粒 day 5
我會選擇做 pgs

多謝妳 ,呢次真係意料之外

同老公傾過 ,都應該5粒都會去做PGS , 盡可能做嘅都差不多晒 ,希望有機會植入啦…

複式洋房

pekopeko 發表於 20-7-7 18:43
我今次改左去睇陳億仕呀…
其實抽卵前 ,佢地都知/建議我地做PGS,印象中佢提過因為想做PGS 係要排隊等做 ...

Hello 想了解陳醫生ivf 大約收費? PGS 每粒收幾錢? 同埋有無建議抽卵前做d 咩?食d 咩? thank you(emoji)(emoji)

大宅

taito831 發表於 20-7-8 00:49
Hello 想了解陳醫生ivf 大約收費? PGS 每粒收幾錢? 同埋有無建議抽卵前做d 咩?食d 咩? thank you(emoj ...

同問。
樓主好叻,有咁多day5

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

taito831 發表於 20-7-8 00:49
Hello 想了解陳醫生ivf 大約收費? PGS 每粒收幾錢? 同埋有無建議抽卵前做d 咩?食d 咩? thank you(emoj ...

復返你同 kitkit99_99 先

唔計之前抽血見醫生打針個d , 當日直接做ivf ,即日收5萬幾,包晒手術,麻醉,同凍卵

而做PGS 都真係幾貴吓 ,頭兩粒3萬幾,之後每粒8K

唔知今次係咪陳醫生開唔少藥比我食 ,有今次咁嘅成績…

大宅

manmancheung520 發表於 20-7-8 21:46
好犀利呀樓主!!
但係之前有聽過諮詢好似係做成day 5胚胎之後如果凍左先,之後再切片送去檢查的話,胚胎雪來 ...

謝謝妳,但佢嘅程序係咁 ,唯有接受 ,上一次IVF ,我就係未行到做PGS 呢一步 ,加上唔知原來植入後 (共4次),究竟係胚胎,定係我嘅問題 ? 到而家都係一個迷…所以今次唔做唔得

大宅

Lam_Cheung 發表於 20-7-9 15:37
回覆 pekopeko 的帖子

我覺得做PGS會好d,至少知道個胚胎系冇問題先至植入。吾好浪費時間去植入異常既,免 ...

謝謝妳 ,最後同老公傾完 ,覺得都行到呢步,除左錢嘅問題 ,都冇咩原因點解唔驗晒5粒了,所以今日決定了,等佢地再復我,最後有幾多粒成功過關

侯爵府

pekopeko 發表於 20-7-9 22:31
復返你同 kitkit99_99 先

唔計之前抽血見醫生打針個d , 當日直接做ivf ,即日收5萬幾,包晒手術,麻醉, ...

好貴過,佢地唔係比中大驗架咩?中大無收咁貴喎

大宅

白羊花花 發表於 20-7-9 22:45
好貴過,佢地唔係比中大驗架咩?中大無收咁貴喎

佢只係話交左錢 ,通知實驗室,之後後消息 ,行到呢步 ,都要比…唉
但真係好傷…(不論身,心,金錢上)

大宅

pekopeko 發表於 20-7-9 22:58
佢只係話交左錢 ,通知實驗室,之後後消息 ,行到呢步 ,都要比…唉
但真係好傷…(不論身,心,金錢上)
...

你好勁呀,有咁多粒靚grade 胚胎!既然選擇做PGS就要有信心, 咁多粒實有粒合格嘅!等你好消息

大宅

Manmanman12345 發表於 20-7-10 00:38
你好勁呀,有咁多粒靚grade 胚胎!既然選擇做PGS就要有信心, 咁多粒實有粒合格嘅!等你好消息
...

謝謝妳,嚟緊希望迫到自己做吓運動 ,盡量食得健康一點,希望到植入嘅時候可以放鬆心情啦

別墅

pekopeko 發表於 20-7-7 16:38

當日抽到10粒卵 ...

Del

首頁

尾頁

跳至