自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個人意見……
家居隔離根本形同虛設。隔一名,但同住的其他就可自由活動亦冇識別……
被隔果名好彩就冇事,一有事起上來,同住的點能獨善其身?
家居隔離根本應該同一單位居住的都要一拼隔離……
純粹個人意見

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

eledak 發表於 20-7-8 09:06
個人意見……
家居隔離根本形同虛設。隔一名,但同住的其他就可自由活動亦冇識別……
被隔果名好彩就冇事, ...

正確既方法其實係要困係房
連平時食野都係房
用過既野好徹底地消毒
但冇乜人跟
雖然跟足都有風險傳俾屋企人
所以真係乖乖地去酒店隔好啲

男爵府

IHateSummer 發表於 20-7-8 09:15
正確既方法其實係要困係房
連平時食野都係房
用過既野好徹底地消毒

至弊唔係個個屋企有套厠囉……
同埋自己屋企人,肯定少d防範,僥倖心理覺得自己果個冇咁橋會中

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

隔離者真係要做真格離至得。

識人回港格離,私樓有兩房,但同住者都搬走,寧住酒店,等格離者真正格離。

又知另一個衰格離者,住公屋,一返屋企格離,定位後都出走廊同鄰居食煙吹水,我想問咁定位黎做咩?check 唔到?

跟住,當晚就約朋友傾玩通宵。

父母返工既又同枱食飯,咁格隔黎做咩?有事既傳開晒啦!

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本有尐格離者輕視疫情,自私,防疫意識超低。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

2018復活節勳章

有時都要睇屋企人配唔配合...
好似我62之前係屋企隔離,佢肯唔出房但我99嫌服侍佢麻煩,要佢出黎食飯自己攞野飲...
我地O晒嘴...驚足成個月...

好彩無事咋...有事我實爆大鑊...

wcpcelia    發表於 20-7-8 14:28

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港家居環境,唔好話多個廁所,有個房做隔離都唔易,仲要有個家人服侍隔離嗰個,談何容易,所以最好就係去隔離營

珍珠宮

回覆樓主:

大陸係咁,只要有一個人外地返去又進行居家隔離,就成家一齊隔離,咁先係合理做法,唔明香港政府玩呢套有咩意義

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無錯,多舊魚添,如果有屋企人一齊住點隔離呀,你估個個都有3房2廳加埋個套廁咩,真係有嘴未必有腦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同住的會係社區出出入入, 其實有事真係傳得好快

水晶宮

2024勳章

都係嘅
但係有咩辦法可以解決到呢個問題呢?

水晶宮

eledak 發表於 20-7-8 09:06
個人意見……
被隔果名好彩就冇事, ...

我認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

my005 發表於 20-7-8 09:21
隔離者真係要做真格離至得。

識人回港格離,私樓有兩房,但同住者都搬走,寧住酒店,等格離者真正格離。

同意,政府冇可能補底補到百分百,隔離人士都有責任,唔係政府迫你到外國的
早前沙田公屋位46歲女士就非常自私,老公同囝係美國返,明知高危,都唔遵守家居隔離指引,仲要出街同人食飯吹水

珊瑚宮

MM2H 發表於 20-7-8 12:36
同意,政府冇可能補底補到百分百,隔離人士都有責任,唔係政府迫你到外國的
早前沙田公屋位4 ...

總之,格離者唔識自律,唔知輕重,咁做咩都係徒然,只會係做個樣啫。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

香港政府一向勢弱唔敢強制性一家人隔離之前搵地方強制隔離都搞好耐咩都比人罵,寸步難行

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

政策冇問題,出問題嘅係人,政府唔夠地方隔離,先分輕重去强制或家居,有嘅人全家一齊外國返來,就自己一家家居隔離,如果你的家居不適合,咁可以安排酒店,而唔係賴政策。

利申:1個月前我妹第二度返來,同住有老豆,阿媽同另一個妹,我地商議左後2種方案:

1.返工細妹搬來我屋企住2星期,我老豆阿媽同返來個妹同住同隔離,叫阿媽買定多少少野,中間需要咩我地買上去挂門口。

2.叫返來個妹去酒店隔離14日後先返屋企。

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

家居環境點做到真係隔離

男爵府

回覆樓主:

政府無強制隔離,又再出事了

首頁

尾頁

跳至