1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我既女23個月
睡覺篇
突然間今個星期腸胃炎後 就唔再肯自己瞓自己瞓咗2個鐘就紮醒喊要媽媽一齊瞓,同佢一齊瞓隔離哄左佢入睡後,我走番自己房,2個鐘又醒又喊。其實我唔介意佢喊但佢一喊得激動就嘔,我即刻火到黎...
唯有晚晚宜家一齊瞓

進食篇
佢一向唔愛食嘢又唔愛飲奶,要陪坐用萬二分耐性去哄佢食飯,佢又愛扭計...但我因為堅持唔想用玩具/iPad,真係睇佢食飯睇到人都顛先食個2-3匙飯
飲奶,為左令佢肯飲,都唔敢唔用奶樽,唯一可以令佢乖乖飲,但佢一飲飲下分心,即刻唔洗再飲,唔好講佢自己拎樽,更加唔會,佢寧願唔飲

沖涼篇
3個月前 突然間無啦啦開始害怕沖涼成隻樹熊爬上黎唔肯落地唔肯入去沖涼,攞哂玩具都唔係次次得,今日得聽日又無啦啦唔得,要ipad就分散到佢注意,但我唔想又要用iPad
日日就不斷又求又哄 真係人都顛

說話篇
到宜家都只係講 爸爸、媽媽、嫲嫲、爺爺、byebye、鴨
想講多啲都唔肯 只係bb 話 EE呀呀 或身體語言表達

學習篇
絕對唔係肯學習既小朋友
玩又只愛玩佢有興趣
其他小朋友好鐘意玩既佢都無興趣
淨係攬公仔抱公仔
咁樣點去考學校 點樣去教佢

每日既生活都以上既事情重覆搏鬥
我真係好辛苦好攰
完全無成功感 仲不斷既挫敗感

我真係好失敗又無耐性
我可以點做...

男爵府

開心吸收勳章

Trouble two 係咁,會成日扭計,冇原因乜野都no no no, 未表達得到自己所以會有d脾氣,大個d表達到就會好啲啦, 好快會過渡,加油!

只喜歡攬住公仔也有好多野玩,玩下點照顧公仔,餵野食,飲奶、換衫,氹佢同公仔一齊聽媽咪講故事,肯聽講故事就可以學到講野,又耳濡目染咁學下規矩禮貌自理等。

珍珠宮

回覆樓主:

同你差唔多,除左我女肯刷牙沖涼之外,其他人基本一樣 考學校問題,我好早已經開始好努力咁教,但仲係咩都唔識,所以一早已經放棄,但求有書讀就得,所以心態都舒服好多,對佢無咩要求的話其實都係放過自己ge一種,令自己精神無咁緊張,無咁容易崩潰。

我女發脾氣果陣,我好無原則,好快就滿足佢,因為小朋友喊真係令人極度煩躁,好想丟左佢。有時一日喊勁多次,真係唯有揾外援,等其他人幫下手,自己透下氣,加油呀媽咪!

複式洋房

回覆 janede1314 的帖子

謝謝媽媽你鼓勵有時候眼見其他小朋友都可以做好 好多野
見到自己個位咁樣 好苦惱係自己唔識教😞
驚害左佢 令到個個都話佢慢 又仲未識呢樣個樣既😣

複式洋房

回覆 mcs74 的帖子

無錯 我應該要學識放開下但真係好難做到
有時候真係好崩潰好想掉左佢 大聲話佢 什至打佢
但都同自己講忍 佢仲細唔明

但我真係搵唔到些少成功感
寧願我同老公掉轉 我去番工 佢湊呀b

珍珠宮

Luvhk628 發表於 20-7-15 07:26

無錯 我應該要學識放開下但真係好難做到

要成就感做咩,佢揀得你做媽媽,你一定係最好的!

同埋我發覺一定要控制自己控制慾,唔好變成一個控制狂媽媽,因為當佢每樣都做唔到,每樣都唔聽時,自己會特別躁狂。

每個媽媽其實都係從0開始,我覺得最成功ge媽媽唔係體現係小朋友發展身上,而係媽媽有幾多耐性,呢樣我真係無,所以我好佩服有耐性ge媽媽,努力訓練自己EQ,延長自己耐性。小朋友真係有唔同發展,努力欣賞佢地長處,例如女仔一般會比較貼心窩心,佢一定有好多行為可以溫暖到你

大宅

Luvhk628 發表於 20-7-14 20:09
我既女23個月
睡覺篇
突然間今個星期腸胃炎後 就唔再肯自己瞓自己瞓咗2個鐘就紮醒喊要媽媽一齊瞓,同佢一 ...

我都好失敗……個仔22個月……到依家都唔肯帶口罩……出到街的人話做咩唔同小朋友戴返個口罩呀……我只可以答我冇本事氹到佢帶口罩

複式洋房

我仔仔22個月,依家一句野都唔識講,無論我用盡咩辦法佢都唔肯跟我講一句,但係明明5,6個月時都叫過爸爸媽媽,依家淨係識伊呀伊呀同NO,乜野佢都NO,食飯又食得少,人又無膽,買玩具比佢都要擺兩個月先敢摸,唔知係咪因為太少見人既關係,搞到有少少自閉,無緣無故就發脾氣或者大叫大喊,我真係湊到無晒符,最慘係屋企人個個都忙幫唔到手,好氣餒,K1我已經半放棄了!

別墅

我既女23個月
睡覺篇
突然間今個星期腸胃炎後 就唔再肯自己瞓自己瞓咗2個鐘就紮醒喊要媽媽一齊瞓,同佢一 ...

23個月就分房瞓,小朋友未必會有安全感。
我女差不多三歲,同床瞓,偶然一晚都會醒N次,又叫又喊。有些小朋友有淺睡問題,也沒辦法,只可接受(emoji)

我女由加固開始,都係吃貨一名。我煮幾多,佢食幾多。一歲多已經自己食,唔需要餵,餐餐都秒殺碗飯。點知近排,食得勁慢,只揀自己鍾意食嘅餸,餐餐只食得半碗。我一直好緊張佢食嘢,而家學會放輕鬆,佢唔食咪由佢。
23個月,偶然可以比下紙包奶佢飲都得。
至於講嘢,如果小朋友識聽指令,只是不肯開口講,就不用太擔心,我女都係近呢一兩個月,先發音多左。叫做講多左嘢。
小朋友發展有快有慢不要同人比較。每個小朋友都不同的。

大宅

回覆樓主:

訓教
我女岩岩24個月一直都係同床訓緊,因為佢訓訓下三更半夜會醒,為左大家有教好訓唯有一齊訓
食野
食野時會一齊進食,因為小朋友呢個階段開始模仿,一齊食佢會跟著食,一齊飲湯會跟著飲,或者你買啲靚靚既餐具比佢,吸引返佢食野既開心同興趣,重點係熄電視,安安靜靜甘食野,如果佢佢依然唔食,我會警告佢唔食就收野,小朋友餓一餐半餐不是問題,肚餓自然會喊,有時要狠心些
沖涼
如果佢唔願意沖都要夾硬同佢沖,最多快手快腳嫁姐,平時用20分鐘沖既就要快到10分沖完,其間由得佢喊,絕不比任何電子野佢哄佢沖,要話佢知每日沖涼係必須既,唔會因為你喊而可以唔洗沖

複式洋房

多謝媽媽你鼓勵係既 我對自己有高要求凡事都希望做到最好
都只因為我可以控制自己要求自己
宜家到女女 要求/強求 全不受控 亦難以跟我希望既方式 等我可以抖抖氣 有自己些少休息既空間去進行所以令我好疲累...
唉 要繼續努力去學習做媽媽

複式洋房

回覆 kelanlan 的帖子

完全係咁有時會好忟自己點解D問題處理唔好:(

複式洋房

回覆 柚子妹 的帖子

我因為睡眠質素太差唔易瞓著所以 佢2個月大已經分房瞓直至宜家
但可惜最近越大個 越痴我要一齊瞓
唉 諗唔明點解特然會咁樣

奶奶 佢唔肯自己乖乖地飲紙包裝 最多玩下鄧同飲一2啖就唔飲 所以唯有自己繼續餵樽
唉 如果佢由細到大都係一名吃貨 我當然唔緊張佢食得如何 餓佢一兩餐亦唔怕
可惜佢自加固起到一歲都係食緊1-3匙食物 到宜家就黎24個月 都係1/3碗至1/2碗食物 仲要唔係飲得多奶 我又冇俾零食 又唔係好吸收會長肉
你話 頭唔頭痛 亦搞到我好難唔緊張唔著急
試過由佢餓一日 真係無反應唔會食多 亦如常
你話 如何是好 唉

別墅

Luvhk628 發表於 20-7-15 15:32
回覆 柚子妹 的帖子

我因為睡眠質素太差唔易瞓著所以 佢2個月大已經分房瞓直至宜家

小朋友,可能會突然需要安全感。
突然想痴住媽咪。

飲奶奶問題,你用奶樽餵佢?
會唔會嘗試轉用飲管樽或杯比佢自己飲?
買啲有卡通嘅樽或杯會唔會吸引到佢?

食物有無轉下花款?
如果整得卡通啲,色彩繽紛啲,會唔會肯食呢。

唔好比咁大壓力自己,做媽媽真的要學會放鬆。
小朋友無得迫。
但我覺得沖涼,真的唔應該比i pad睇。
我女由細到而家差不多三歲。都係我老公幫佢沖涼。沖得好開心。
有時我老公去街,就我幫個女沖。
次次都喊住沖,咪由佢喊,佢有佢喊,我有我幫佢沖。

大宅

Luvhk628 發表於 20-7-15 15:32
回覆 柚子妹 的帖子

[訓覺問題]
我囡由BB開始, 佢夜晚訓覺無啦啦會喊/叫
我一直安慰自己, 大個就會好D

但而家3歲喇, 都仲係會咁
我同你一樣, 睡眠質素差, 唔容易訓著, 醒左好難訓返
有時候我都忍唔住好炆, 老實講, 唔係一晚半晚, 長期訓得差個人真係好辛苦

我覺得佢地訓訓下喊, 搵媽咪, 係因為安全感
我地試過玩角色扮演, 我扮佢, 佢扮我, 我扮訓覺扮喊, 佢話「BB唔駛驚, 我陪你」然後摸下我個頭...想呢D行為, 我覺得佢喊係因為需要安全感

唔知點幫你
只係想講, 唔係你問題, 唔係你失敗, 唔好怪自己

複式洋房

回覆 柚子妹 的帖子

多謝你既建議呀呢幾晚叫左老公呃佢 媽媽唔喺屋企啦 行哂全屋 我收埋自己喺被入面 都算過到關😅😅 希望佢快啲回復正常自己醒左再瞓番😭

複式洋房

回覆 wintermamamama 的帖子

可能我個女又未識講嘢表達 所以佢忟我又忟...多謝媽媽你同路人既支持 令我都覺得唔係自己嘅問題心情都舒緩左 謝謝你

子爵府

回覆樓主:

我3年幾都冇好好訓過,依家每晚同緊對仔女訓,係3個人訓一張床 同埋半夜一定醒,已習慣呢種生活。
食野真係冇得逼,仔食飯唔食餸,女食餸唔食飯,我都睇開咗,佢哋肯食唔餓親就得。

大宅

我既女23個月
睡覺篇

好明白媽媽嘅擔心媽媽嘅氣餒,但相信呢啲問題,好多小朋友同父母都會經歷過, 包括我同2歲半嘅仔. 俾少少輕鬆嘅空間自己放鬆一下,trouble 2 都變lovely 2 :)

病完嘅小孩都會好痴身, 我都明白一齊訓大家嘅睡眠質素都唔好, 我仔2歲後都突然要同我地訓, 但我通常訓到半夜就會放返佢落床仔,開頭醒咗都會扭返上大人床, 我就每晚訓之前同呀仔講, 你訓著咗媽咪就會放返你落床,如果唔係大家都訓得唔舒服架喇.小朋友其實係明白呢啲小道理的.
我仔真係食嘢差, 輕磅,因早產關係,佢嘅食量係好細,一餐飯試過只係1啖就收工,我已經看化了,本住唔食就收,唔會YouTube送飯.早晚有飲奶就算了. 相信佢遲早會肯食嘅健康就ok

大宅

我既女23個月
睡覺篇

沖涼方面, 我試過一排呀仔又係唔肯沖, 好似好驚咁,我唯有同佢一齊沖,隔咗一排就無事正常返。真係唔知點解

說話真係無得迫嘅,其實小朋友即使唔講, 佢都吸收緊大人同佢講嘅嘢,有一日會突然爆發出嚟。可以試下幫佢講佢想講嘅嘢,問佢:你係咪想要呢個? 係咪想講呢樣?叫佢up頭或講係

學習,其實都係2歲,可以慢慢嚟嘅,每個小朋友嘅性格都會影響學習嘅興趣,有啲鐘意睇flash card 有啲鐘意玩住煮飯仔學嘢,有啲鐘意畫畫,小朋友鐘意公仔,可以玩下角色扮演玩下醫生病人,玩下公仔食嘢,玩下公仔睇書,學習都係投其所好

教小朋友真係一樣好高深嘅學問,不過媽媽可以放輕鬆少少。加油

首頁

尾頁

跳至