自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我生B 後 5-6個月開始甩頭髮,甩咗 差不多三個月了....

5月開始甩 (主要係頭頂甩)
6月尾開始多, 洗頭梳頭都甩 30條以上....

試緊
- 食鐵丸, 鈣片(食咗 1.5個月, 暫時未有改善)
- 睇中醫, 食咗八日藥, 暫時未有改善

洗頭水
- 6月尾試咗幾日 alpexxx 咖啡因個隻, 但都甩得好勁
- 再轉 39 咖啡因個隻一日....
都係放棄, 用返原本個隻洗頭水
今日買咗位元堂個隻防掉髮洗頭水, 希望有用
買咗 50x 育髮素, 未試, 搽咗手臂, confirm 無敏感先試...

朋友話睇西醫, 食荷爾蒙, 有無人試過係work?

水晶宮

回覆樓主:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/news_informations/dm_35.html&ved=2ahUKEwis5fL-wNnqAhVDCqYKHckDBRAQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw1OBZWVu44Q1gRnejklDq6r&cshid=1595168468068

睇皮膚科

已刪除用户

男爵府

回覆 gunpowder 的帖子

我已經甩緊...先補返鐵....其實之前有食鐵丸, 但可能份量唔夠....

產後出院時, 醫院有俾鐵丸, 份量多好多的....
食咗又無頭暈 (本身貧血, 日日搭車返工時, 都會暈)

我試多幾日位元堂洗頭水先...

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

ABCBerry 發表於 20-7-19 22:12
我生B 後 5-6個月開始甩頭髮,甩咗 差不多三個月了....

我用緊39, 洗髮,護髮加埋頭髮液三管齊下,我覺得有改善。
不過我唔係產後
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

禁止訪問

子爵府

我當年冇理,甩甩下冇甩,睇中醫比較好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

朋友睇皮膚科醫生、說只有一隻藥可以食、就係(保康絲)、自己出去查一下藥房有得賣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

我都係年頭生完,呢排喪甩頭髮,朋友介紹iherb洗頭水 mild by nature Madre lab, 55蚊,洗完甩少左,同宜家食緊supplements "hair skin nails"
全部iherb買,希望幫到你。

wcpcelia    發表於 20-7-20 12:10

水晶宮

頭皮有無異樣?無就應該唔太擔心,產後脱髮係常有現象,通常脱脱吓就穩定下來。

侯爵府

大力大力 發表於 20-7-20 07:21
朋友睇皮膚科醫生、說只有一隻藥可以食、就係(保康絲)、自己出去查一下藥房有得賣~
...
保康絲是男性食嘅,而且有副作用!
樓主是女性!

琥珀宮

肝虛,肝生髮,要保肝

侯爵府

你可以睇西醫,但不是一定有用,
上年的年中我每日甩五百條以上,但因仲有好多頭髮,去睇幾次西醫都話好正常,两個月後去睇皮膚科,睇晒驗血報告,醫生話可能是更年期荷爾蒙變化而造成 ,祗可用生髮水試下,我用咗2個月,後來甩少好多,正常返(同生髮水無關),所以無再覆診。

男爵府

回覆 Jane1983 的帖子

頭皮無異樣呀!

只係頭頂, 髮界甩得好勁!

男爵府

回覆 gilgil39 的帖子

你甩咗幾耐先無甩?
我暫時甩咗三個月~
但呢兩星期甩多咗...

我好驚唔會生返頭髮,
我而家頭頂及髮界都見晒底 (見到頭皮)

大宅

回覆 mandy952 的帖子

保肝

子爵府

ABCBerry 發表於 20-7-20 20:05
回覆 gilgil39 的帖子

你甩咗幾耐先無甩?

我都唔太記得,因為當時湊小朋友好忙,唔得閒理自己

水晶宮

ABCBerry 發表於 20-7-20 20:01
回覆 Jane1983 的帖子

頭皮無異樣呀!

正常產後現象嚟㗎喎

甩幾個月就正常返,啲新頭髮喺頭頂一支支豎起。 我生兩胎都係咁。

男爵府

mandy952 發表於 20-7-20 08:11
肝虛,肝生髮,要保肝
請問腎虛有冇關係?腎虛會唔會甩頭髮?

侯爵府

瞓得好勳章

我甩到d頭髮束起都無手指公咁粗

首頁

尾頁

跳至