1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔2號開始肚屙一次爛屎一次屙水,3號屙水,之後爛屎,7號睇醫生,睇完醫生好左2日又屙翻爛屎,好煩,有無媽媽可以幫到我

別墅

Ting0523 發表於 20-7-21 21:11
我仔2號開始肚屙一次爛屎一次屙水,3號屙水,之後爛屎,7號睇醫生,睇完醫生好左2日又屙翻爛屎,好煩,有無 ...

醫生有冇開益生菌佢食,通常我見阿囡屙爛屎我會即日cut佢當日生果同零食,等佢唔好食得咁雜,不過如果只係正餐冇零食生果都仲痾我建議睇多次醫生

複式洋房

我仔2號開始肚屙一次爛屎一次屙水,3號屙水,之後爛屎,7號睇醫生,睇完醫生好左2日又屙翻爛屎,好煩,有無 ...

試下烚熟萍果比佢食,可以止瀉的。

別墅

回覆 Ting0523 的帖子

你位小朋友幾多歲? 食緊邊隻奶粉?留意一下小朋友是否喜愛放物件及手指仔入口去探索,
有時幫小朋友清潔物品但仲有殘留清潔劑, 唔小心掂到入口.
又驗查一下食物上有些未熟, 變壞或敏感.
最近天氣熱, 飲/吃得比較涼對腸胃都會容易不適哦.
我個小朋友食緊美素奶粉, 平時腸胃都不錯, 好少出現這個情況.
如果都找不到原因, 睇多一次醫生找找原因.

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

食緊邊隻奶粉?可能試下轉奶粉,illuma既便便去得幾好的

禁止訪問

男爵府

食益生菌,真係有改善的

別墅

我仔宜加一歲一個月,上個月痾咗廿日⋯⋯

一開始痾咗三日唔停,係痾水,屁屁都爛咗,就開始畀白粥佢食,食咗3日就好翻,點知奶奶畀湯佢飲,好油膩,又痾

跟住又食 4日白粥,第五日飲奶,又痾,睇醫生,醫生冇開藥,話由得佢痾清晒就冇事⋯⋯ 跟住又食4日白粥,就開始冇痾水;從此唔再飲奶粉,轉咗鮮奶,一日只飲2次,朝早一次,下午茶一次

宜加好翻了,痾啲屎好靚終於放下心頭大石

男爵府

PopcornMama 發表於 20-8-19 14:36
我仔宜加一歲一個月,上個月痾咗廿日⋯⋯

一開始痾咗三日唔停,係痾水,屁屁都爛咗,就開始畀白粥佢食, ...

痾咁多日好慘

想問白粥有冇落其他野?我個b呢排可能四圍摸又出牙,都作肚痾

別墅

北島 發表於 20-8-19 15:14
痾咁多日好慘

想問白粥有冇落其他野?我個b呢排可能四圍摸又出牙,都作肚痾

冇吖,完全係白粥,朝早第一餐就好少米煲粥水畀佢入奶樽飲,
食咗4日白粥後,就開始加少少瓜 同埋 紅衫魚肉,因為瓜比菜易消化,佢食菜又會少少爛屎,瓜就冇事,瓜魚飯又食三日,就開始正常翻咁食了
肚痾完唔知係咪追翻啲營養,大食到嚇親我,無論幾大碗飯+餸都食得晒,而且2小時就喊肚餓,又再食起大碗飯+餸;一日食5、6餐

禁止訪問

複式洋房

我仔13m,前一排無拉拉屙,一連屙咗3日,每日3-4次,我無去睇醫生,去萬寧買罐雅培愛心美豆奶,又煲白粥佢食,只係一日時間便便就靚返。我估計可能佢呢排出緊大牙成日拿手擺入口食咗d菌落肚。

大宅

益生菌 調節返

大宅

我bb一日去三次爛poo poo,懷疑係食得雜,買左衍生隻健脾丸,都係紅棗,淮山,山渣果d,食左一日分量就調返正常

首頁

尾頁

跳至