0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為bb厭奶都幾嚴重,依家5個月8日,從4個半月開始試食糊仔。因為佢比較鍾意糊仔唔鍾意飲奶,所以每日第二餐,我先餵奶,大約飲到50到120ml不等,之後再餵60ml糊仔可以食晒。但如果先餵糊仔,佢最多可以食75ml糊仔,之後就唔會肯飲奶,所以我唯有俾佢飲奶先,想問咁做法得唔得?
同埋bb臨瞓前一餐又只肯飲50到70ml奶,我覺得太少啦,之後又補50ml糊仔佢食,佢有時肯食有時唔肯食,咁佢得5個月多d,咁會唔會食得太多餐糊仔唔好?

大宅

candydoll 發表於 20-7-26 11:50
因為bb厭奶都幾嚴重,依家5個月8日,從4個半月開始試食糊仔。因為佢比較鍾意糊仔唔鍾意飲奶,所以每日第二 ...
同埋最近第三餐飲完奶,隔大約40分鐘,我會用攪拌機打蘋果蓉俾bb食,大約60ml,我有加水去攪嘅,因為怕蘋果太甜,每日食60ml蘋果蓉會唔會多啊?

男爵府

BB一日食幾多餐?我通常飲奶、米糊隔住俾,第一餐俾奶佢飲,大約可以飲到180-200ml,3-4小時後食糊仔,3-4小時後飮奶再瞓晏覺,瞓醒晏覺後食米糊,臨瞓前再飲180ml奶,食飽飽瞓天光。

別墅

回覆 candydoll 的帖子

BB出現主動食固體的意欲,即使差一些到6個月都不用太擔心。

米糊每天1-2餐是ok的,我個BB飲美素奶粉,會加埋入米糊一起混合給BB吃。這樣可以食多一些又可以有足夠的營養。

同埋知道媽咪有蘋果蓉給BB吃,出面現成的果蓉一份都超過60ml。 如果BB覺得多或唔鐘意會自然吐出來。

男爵府

candydoll 發表於 20-7-26 11:50
因為bb厭奶都幾嚴重,依家5個月8日,從4個半月開始試食糊仔。因為佢比較鍾意糊仔唔鍾意飲奶,所以每日第二 ...

1)你先俾奶後俾糊個問題係你永遠都代唔到一餐。而家6個月都未夠唔係大問題,遲2個月你要諗吓點解決(定唔解決)。
2)臨瞓前食糊個問題係會消化唔好,固體最好瞓前2小時食,大人都唔會食完飯即刻去瞓。
3)通常加2固既時間係指大人正常午餐晚餐時間食固體,係準備BB 1歲後可以有明顯早午晚三餐。

大宅

要睇返全日總奶量夠唔夠
同埋全日既餐數時間係點?

例如19:00 食完奶,21:00臨訓又俾奶,當然會只肯食50-70ml

臨訓前食米糊真係唔適合
始終係成份有米,要時間消化
影響佢睡眠質素同增加腸胃負擔

大宅

iamsterdam 發表於 20-7-26 18:01
BB一日食幾多餐?我通常飲奶、米糊隔住俾,第一餐俾奶佢飲,大約可以飲到180-200ml,3-4小時後食糊仔,3-4 ...
以前一日5至6餐奶,每餐150ml至200ml,由bb3個月開始就厭奶,時厭時唔厭,都飲到亂晒,到4個半月都仲厭緊,仲嚴重咗,所以我先至試加固,佢又肯食。好奇怪佢厭10日8日,又會好返3,4日,之後又繼續厭咁囉,正常總奶量每日有900ml至1100ml,但厭奶時前兩日試過少過400ml,所以都好難搞,佢又唔肯食用飲開嘅奶粉沖糊仔,所以前排決定同佢轉奶粉,新奶粉沖糊仔肯食,飲就時飲時唔飲。

大宅

鯊魚家 發表於 20-7-26 18:37
回覆 candydoll 的帖子

BB出現主動食固體的意欲,即使差一些到6個月都不用太擔心。
因為我唔知每日可以食幾多份量蘋果蓉,怕佢太細食太多唔好遮。固體嘢佢都食得幾開心,係唔鍾意飲奶囉。

大宅

honeybid2 發表於 20-7-26 23:39
1)你先俾奶後俾糊個問題係你永遠都代唔到一餐。而家6個月都未夠唔係大問題,遲2個月你要諗吓點解決(定唔 ...
1)因為每日總奶量太少,少於600ml,所以我先咁樣安排,但又驚咁做係錯,所以就有疑問,因為我睇書仔1歲以下都係以奶為主,我依家係想佢可以食多d奶,代唔到一餐都冇所謂。係,如果佢奶量多返,我就會轉換。
2)因為佢瞓又係瞓好少,所以夜晚最後一餐食完最少都2小時後先瞓,不過如果咁樣會消化唔好,我就唔補俾佢啦。
3)因為依家厭奶期,每餐時間都好亂,隔4個鐘俾佢都唔食,有時要6,7個鐘先肯飲少少奶。所以都係解決咗目前營養先,1歲嘅時候再慢慢調。
唔該晒姊妹嘅分析。

大宅

fafaryry 發表於 20-7-26 23:45
要睇返全日總奶量夠唔夠
同埋全日既餐數時間係點?
就係厭奶,總奶量唔夠,試過全日少過400ml,厭奶期一般都係少過700ml一日,依家餐數時間好唔定,6,7個鐘都唔肯飲一啖,真係冇計。
咁我最後餐奶唔加糊仔俾佢食啦。
佢日頭瞓得好差,食玩瞓,我都有同佢實行,但瞓就每次瞓半個鐘至九個字。如果全程抱住瞓可以瞓超過1個鐘,所以變咗食玩瞓玩。
好彩夜晚都肯瞓到6至7個半鐘,但每日總時數得10個鐘

首頁

尾頁

跳至