自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Jonimama 發表於 20-7-29 17:56
是的,當年我爸爸都係一個月左右就走咗

我都同老公講定,萬一真係肝can 擴散先發現
應該都好快會走,無謂做化療、電療咁辛苦

PS. 乙肝帶菌者

侯爵府

Jandr 發表於 20-7-29 17:04
公立醫院醫肝癌,好老實亦好殘忍講係會拖到冇得醫等死。
屋企人3年前發現時粒腫瘤2cm,公立建議打大脾針, ...

去到養和做份保單買得唔細……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

whitebyKiKi 發表於 20-7-29 17:18
樓上個位JM話
連公院醫生都認左做唔晒咁多手術
Case by case啦

緊急洗乜去私家?政府第二日就做手術,除非信唔過政府。
做腦部手術算大手術,如果有乜差池,在私家有排搞,最後都係去返政府。
利申:有家人試過

伯爵府

2024勳章

祝福你表姐
希望佢快點好返

伯爵府

loveyou3000 發表於 20-7-29 18:06
做腦部手術算大手術,如果有乜差池,在私家有排搞 ...

唔知政府新證要排幾耐?
定係入院話有小問題
政府會即刻轉介腦科唔使等
安排照埋MRI?
同埋良性瘤 都係可以即做?

我呢位朋友由初發現
到搵腦科醫生
都係睇私家
好在發現得早
醫生話個瘤好大
手術好成功 復原好好

珍珠宮

redhot 發表於 20-7-29 17:33
請問養和手術要幾錢埋單?

屋企人年頭在港怡割肝, 廿萬左右。
睇你搵咩醫生和係咩醫院
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

loveyou3000 發表於 20-7-29 18:06
做腦部手術算大手術,如果有乜差池,在私家有排搞 ...

同意。

我家人在瑪麗割了兩次, 安排得好快。

年頭嗰次去咗港怡醫院,係因為醫生離開了瑪麗, 加上疫情, 所以才揀私家。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

sabun 發表於 20-7-29 14:14
thankyou jm資料!
咁政府醫療真的不錯,我都唔知道是免費醫治癌症的,其實咁樣不用買醫療保險都可以,咁嚴 ...

唔係免費治療癌症㗎。要睇咩事,點治療,用咩藥,係咪適合治療。識得有人7X,惡性腫瘤(唔講邊隻了,唔係肝),第一次見醫生要排2個月,排得嚟,見得嚟話唔適合治療,因為太嚴重.....結果好快就bye喇。如果政府咁好,保險根本唔存在喇。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qq_wife 發表於 20-7-29 13:13
我爸係肝癌。未擴散,照到肝有幾粒細瘤。睇開公立医院,以前都係割瘤,已割過幾次了。電療化療都做過。今次 ...

加油,辛苦你了
希望你爸爸情況好快有好轉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要睇用咩藥,如果check過係可用資助名冊中嘅藥物就唔貴,有基金可申請資助
如果用過藥無改善,要轉用名冊外,就係jm講嘅幾萬一個月了
另外亦有d貴嘅檢查如pet scan,自己出去做都要萬中,睇中醫幫手舒緩副作用又千千聲,癌症真係燒銀紙架
希望你親人用到大路嘅政府藥都好快見效啦

大宅

Huuu 發表於 20-7-29 18:04
去到養和做份保單買得唔細……

冇保險丫,不過錢可以揾返,果刻只想用最好的治療,亦慶幸決定得快。

侯爵府

sabun 發表於 20-7-29 12:30
媽說姨媽來電說 表姐剛確診患上肝癌,已擴散,但原來她没有買任何保險的,所以只能在公立醫院醫, ...

除非你用標靶藥要自費,其他治療都係跟專科收費一樣,住院現在好似係120一日,另外化療會食唔落,作嘔咁,自己買返啲營養奶補充營養。

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

畀面勳章

你Facebook 入「癌症資訊網」,好多同路人答到你,祝早日康復

男爵府

whitebyKiKi 發表於 20-7-29 18:31
唔知政府新證要排幾耐?
定係入院話有小問題
政府會即刻轉介腦科唔使等

新症要排好耐,但要去私家照左先,然後去排新症,去醫院時交資料,姑娘會話你知當新症咁排。
但幾日至一星期內,醫院會再打比你、比個快期你去見醫生,快期係幾日,或即時入院,視乎病人情況。
我家人(良性、惡良都有)試過幾次都係1-2日可以插隊在醫院照MRI,不單只腦血管,肺有事都即時收院,第二日照MRI。

珍珠宮

好媽媽勳章

sabun 發表於 20-7-29 12:30
媽說姨媽來電說 表姐剛確診患上肝癌,已擴散,但原來她没有買任何保險的,所以只能在公立醫院醫, ...

家人上年肝癌,最後在私家做手術,價錢給你作參考。

肝的腫瘤有3cm,冇擴散到其他位。政府排的期半年以上先會第一次見專科醫生,睇私家醫生驗,醫生話手術連住院預16萬。雖然冇買保險,但20萬都叫做俾得到,所以在私家做手術。最後入院連醫生費大約18-20萬。

P.S. 以前我成日諗住有事睇政府,但如果政府排的期超耐,俾得起的話,就要考慮睇私家。

珍珠宮

amypekkle 發表於 20-7-30 13:45

肝的腫瘤有3cm,冇擴散到其他位。政府排的期半年以上 ...

那間醫院呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

sabun 發表於 20-7-29 14:14
thankyou jm資料!
咁政府醫療真的不錯,我都唔知道是免費醫治癌症的,其實咁樣不用買醫療保險都可以,咁嚴 ...

醫療保險唔係淨係保癌症架嘛

而且買癌症保險一筆過賠幾十萬比病人
筆錢都好用架

大宅

amypekkle 發表於 20-7-30 13:45

肝的腫瘤有3cm,冇擴散到其他位。政府排的期半年以上 ...

請問當初如何發現有腫瘤?定期照肝?

珍珠宮

好媽媽勳章

親戚肝癌,賣樓後用左幾百萬係私家醫左幾年,一度以為佢好返,點知第四年都走左,留低老婆仔女.

首頁

尾頁

跳至