家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係YouTube 睇左好耐期權教學,但似明非明,想睇睇有無人可解答到我,謝謝!

假設我想買700,現價$320,買short put $300,如果到$300我要接貨,並且有期權金收。

1. 無論佢升(超過$320)定跌到幾錢都好,我都收到期權金,只係跌到$300我要接貨。

2. 如果張SP未到期,但不想接貨,做張LP 平倉,咁係咪等2張SP同LP到月尾自動行使就得?我用一通的,唔知有無得指定果張SP做平倉。

3. 期權金係咪我買SP果刻已定左個金額,無論股價幾錢都好,我收到的期權金都不變。

謝謝!

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-4 18:33
我係YouTube 睇左好耐期權教學,但似明非明,想睇睇有無人可解答到我,謝謝!

假設我想買700,現價$320, ...

1. 正確,但 SP 沽出 既期權,隨時也有可能被行使要接貨。

2. 若做L去平倉,一成交到,原本S會立即對冲無咗。(call / put都一樣)

3. 正確。期權成交到,就係雙方買賣成交價,當然唔會變。交易當天就收到權金。

男爵府

木土土 發表於 20-8-4 19:03

1. 正確,但 SP 沽出 既期權,隨時也有可能被行使要接貨。

=》我set 左SP $320,係咪到左320才要接貨?你意思係未到320都要接貨?

2. 若做LP去平倉,一成交到,原本SP會立即對冲無咗。
=》如果我有多過一張SP, 佢點知我對沖邊張?係咪會用最有利果張?

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-4 19:10
=》我set 左SP $320,係咪到左320才要接貨?你 ...

1. 接貨價,一定係 $320。
但若你做9月SP,到期日係9/29。由你沽出期權果日至9/29,任何一天也有機會被行使。

2. 其實同股票買賣一樣,若你用唔同股價買入股票,到你沽出部分股票,也不會分到係沽出邊一次買入果d。無話沽邊張股票會有利d

男爵府

木土土 發表於 20-8-4 19:29
1. 接貨價,一定係 $320。
但若你做9月SP,到期日係9/29。由你沽出期權果日至9/29,任何一天也有機會被行 ...

明白,係9月底前,只要任何一日到$320就有機會被行使。

咁做SP好似好著數,無論個市升定跌,都有權金收,只要有錢接貨就得

大宅

loveyou3000 發表於 20-8-4 20:28

咁做SP好似好著數,無論個市升定跌,都有權金收, ...

小心大跌市接貨

大宅

木土土 發表於 20-8-4 19:03

是否普通股票行就可以買?

子爵府

loveyou3000 發表於 20-8-4 20:28

咁做SP好似好著數,無論個市升定跌,都有權金收, ...

你呢個想法比較天真,我以前都好似你咁諗以為好著數.
平時無咩大事發生接貨就當然輕輕鬆鬆啦,比個例子你,
假如6月頭果時匯豐重係40元時你做左匯豐7月sp @38會即時收埋期權金的,
到左7月你就一定要以38元接硬匯豐了,當人地7月尾先比貨你當時匯豐個價已跌到35了,你話接左貨仲會輕鬆嗎,到今朝跌到32.1 ,真係輸死你呢嚇餐死! 有錢用38元買貴咁多都吾抵啦! 尤甚係大跌股市時就變成高位幫人接貨

大宅

kittykwok385 發表於 20-8-5 01:09
...

講得好啱,呢點你真係要考慮。

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 01:09
...

我覺得,買sp應該係用「本身都諗住以正股」的心態去買好d,
我本身唔係抄賣,sp接得貨,如果跌到咁就預左坐貨。
但買滙豐,係買錯股票,同sp無關係。
不過有一點我想問,6月做7月sp38, 如果7月頭到價,都係7月尾才收到貨的嗎?我以為一到價就會即時比人行使,唔洗等到7月尾。

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 04:23
我本身唔係抄賣,sp接得貨,如果跌到咁就預左 ...

幾時行使個期權,由持有 LP / LS期權既人決定,大部分case都係到期日才行使。
所以你可能會睇住隻股票一路跌,預咗接貨但又未接得住,想止蝕都唔得,呢個係最大risk及同買正股唔同既情況。
我之前就試過#5 @65權期,接貨時股價係45,真係要好平常心,當自己當時65已買入。

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 08:32
幾時行使個期權,由持有 LP / LS期權既人決定,大部分case都係到期日才行使。
所以你可能會睇住隻股票一路 ...

咁如果未到月尾,對方未行使時,可否做LP對沖?係咪到時期權金好貴?做來都嘥氣,只有等行使?

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 09:21
咁如果未到月尾,對方未行使時,可否做LP對沖?係咪到時期權金好貴?做來都嘥氣,只有等行使?
...

當見到700跌到 280,你做咗SP以為要 300接貨,有貨對冲係做SC ,但萬一到期股價回升到350,無貨接,搵咩去出貨?

若做LP,已經係平倉,通常權金係貴,咁做等同止蝕,唔算係晒氣

子爵府

回覆 loveyou3000 的帖子

點解吾直接用LP來平倉而要多此一舉 做多分LP來對沖 ?
好似土兄咁講又增加自己既風險,不過你講得岩到時期權金好貴
順便一提做Option 既好處係你可以隨時平倉,盡量減低損失,再高手d就轉倉,吾一定硬食
吾似得銀行果啲ELI 吾比平倉,焗你揸到期滿維止.

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 09:29

當見到700跌到 280,你做咗SP以為要 300接貨,有貨對冲係做SC ...

原來我以前唔知乜野叫「對沖」,以為「對沖」等如「平倉」,好彩你解釋下!

男爵府

kittykwok385 發表於 20-8-5 10:10
回覆 loveyou3000 的帖子

點解吾直接用LP來平倉而要多此一舉 做多分LP來對沖 ?

岩,要做LP 平倉。

琥珀宮

loveyou3000 發表於 20-8-5 04:23
我本身唔係抄賣,sp接得貨,如果跌到咁就預左 ...

我自己心態,做期權同實貨投資,係分開兩個pool 處理,當然,做short(不論put/call),要有能力及準備去接貨/出貨,但我多數平倉同轉下期倉,真正做買賣唔多。
若某d價位,投資角度係好想接貨/出貨,你唔做實貨買賣而走去做期權,好容易因此miss咗靚價位做買賣,權金係完全補償唔到。

琥珀宮

木土土 發表於 20-8-5 12:43

我自己心態,做期權同實貨投資,係分開兩個pool 處理,當然, ...

我今個月2823分別做SC @16 and @17.
暫時打算係,若到價,@16會平倉再轉10月倉@16.5(兩者權金相若唔洗蝕)。@17就由得佢行使。
#2823當年買入平均價係$13。16.17蚊對我來說是幾好賣出價
去年開始一路做SC(做@15/16/17都有做過),唔計今個月到期既,之前到咗期既,權金合計共收咗每股1.33

子爵府

回覆 木土土 的帖子

我上個月頭都做左3888 sc@42收2元期權 點知它升到47,
D期權金都升到成5元+,以為實比人收貨了,點知一個星期後又跌低過40,
又驚他升返上去為免被咁快Bebu Bebu 係1元平左倉,執返小小,呢個月又可以再玩過sc

男爵府

木土土 發表於 20-8-5 13:01
我今個月2823分別做SC @16 and @17.
暫時打算係,若到價,@16會平倉再轉10月倉@16.5(兩者權金相若唔洗蝕) ...

點解要做2個SC?
唔直接一次過做@17?係咪唔知個市場係點,所以要分散風險?

首頁

尾頁

跳至