0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

加固幾星期,每餐只係到1/4碗就唔食,要飲奶,其實係唔係唔應該補奶?要食到幾多先算加固成功?

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

母嬰院有派小冊子,個本小冊子有寫,我自己就俾大概一個大人拳頭大嘅碗,滿嘅,一日兩餐都食得曬就算加固成功
不過我會正常飲奶時間俾返佢飲美素金裝既,有時用佢d 奶嚟放落d 加固度, 佢可能會食得多d

大宅

加固係一個循序漸進既過程
慢慢由一匙、幾匙同半碗,至一碗
到佢食到大半碗成人碗有菜有肉有澱粉質就可以叫代到一餐奶
由第一匙起到食到大半碗,有快有慢
每日可以嘗試多啲唔同既食物
有啲派法就話同一種食物要食三日試下有冇敏感
我就用少量多樣化,唔會連續幾日俾佢食同一樣食物
新食物第一次唔好俾咁多,就算敏感都冇咁嚴重,再隔幾日就再俾佢食
確認冇敏感,就夾埋其他佢食到既嘢一餐
例如食左糊仔,食過南瓜蓉、菜心葉蓉
咪可以下餐整南瓜菜心葉糊仔,類似係咁
上網搵下唔同月齡可以食既食物,就知點做架喇

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你只是加固幾個星期,俾d時間bb,由流質既奶變糊都要些時間適應,慢慢試下,我果時係用bb飲開既美素金裝奶粉開同稀一些,等bb有熟悉感,慢慢糊一些同加些蔬菜蓉,蕃薯,瓜那些,開始小半碗,慢慢加至大半碗,加油!

別墅

fafaryry 發表於 20-8-7 15:23
加固係一個循序漸進既過程
慢慢由一匙、幾匙同半碗,至一碗
到佢食到大半碗成人碗有菜有肉有澱粉質就可以叫 ...
多謝指教

別墅

poepoe 發表於 20-8-8 21:54
你只是加固幾個星期,俾d時間bb,由流質既奶變糊都要些時間適應,慢慢試下,我果時係用bb飲開既美素金裝奶 ...
多謝指教

首頁

尾頁

跳至