家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Missie_Krissie 發表於 20-10-1 14:55
想問下你地幫小朋友買既股票會放係邊個戶口?兒童戶口話唔可以咁做,我又唔想同我自己既股票撈埋
我齊
...

中銀好似有家庭戶口,同一個股票戶口下面可以有幾個子戶口,唔使撈埋。不過結算戶口好似只可以得一個。

子爵府

opclk99 發表於 20-11-15 20:10
回覆 icy0125 的帖子

依家經濟衰退,都唔算太大算失,

如果供十年攞返本,點解唔造定期啫?
攞返本唔等於攞返相同購買力喎!攞返本其實係蝕本!

子爵府

老闆保你大 發表於 20-12-3 19:47
https://my83.com.tw/analytics/endowmentIRR
決定買儲蓄保險前,試試用呢個網入返適當數字,計吓你個plan ...

第一步唔係睇回報,亦唔係睇風險。

首先,目標係乜?儲學費?儲錢買樓?
其次,幾時要儲到幾多錢?
之後,要點儲法先可以喺目標日期前儲到目標金額?用咩工具儲?定期?保險?股票?基金?六合彩?不同工具各有優缺點,基本上回報高便風險大。

如果定期已經能在目標日期前儲到目標金額,那便不需冒險,定期便可以。

如果定期無法在目標日期前儲到目標金額,那麼若保險能保證於目標日期能給到目標金額,那便保險。最重要是是否能保證,若是 105 計劃,則回報是視乎你選甚麼基金,那便不保證,若是這樣,那不如直接投資基金更好(基金只收基金層面的收費,但通過保險投資基金則既收基金層面的收費,也收保險層面的收費)。

如果保險無法保證於目標日期能給到目標金額,那麼便要冒大些風險,要通過股票、基金來儲。而唔同嘅股票同唔同嘅基金嘅風險亦可以有好大差別,基本上風險低嘅已經能滿足到喺目標日期前儲到目標金額嘅話,就揀風險低嘅,唔能滿足到則要冒大啲風險,搵啲風險較高嘅嚟投資。
然而若投資期愈長,則只是波幅大而未必風險高。
若是分散唔同嘅板塊、地區,風險亦可以降低。
分散唔同時間買(如月供嘅平均成本法),風險亦可以降低。
投資期間需不時檢討,適當時用比重還原法,適當時要轉換所投資的股票 / 基金,但切忌頻密地進行,切忌高買低賣。

最後,唔係要到目標日期才沽出投資,而係喺達到目標金額時(即提前達標時)便沽出,然後造定期,一直到目標日期,這樣便能保證在目標日期有目標金額。

我自己則不會揀保險,我嘅實際經驗話畀我知平均成本法月供基金(直接供基金而唔係通過保險供,二者差別很大)係最適合我(但唔一定適合所有人)。

opclk99    發表於 21-4-8 22:47

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

禁止訪問

民房

如果嗰本已經足夠或者供得起,當然買返儲蓄保險比較穩陣,雖然買股票回報率可以高好多,但萬一子女升學嗰年咁啱預正股災,唔通叫佢哋遲一年先讀書咩(emoji)

子爵府

opclk99 發表於 21-4-8 22:51
多謝指教。
在下大部份認同閣下睇法,
但係大部份投資人士,全部身边朋友肯定係

我月供基金超過廿年,喺有 MPF 之前已經供緊,但係供基金之前,我係亂咁聽消息買股票嘅。期間經常參加基金講座,但目的並唔係想買基金,而係想聽下佢哋有咩睇法。出席得多講座,對基金亦有啲認識,上面講嘅方法亦係喺講座度學到嘅。期間我有比較各基金公司嘅收費、買賣程序、有哪些基金可選擇、基金過往表現等,結果選出了富達和怡富(現稱摩根),覺得係表較好嘅,最主要係可選基金較多,其次係過往表現比較好,收費和買賣程序則與其他基金公司差不多。終於喺過咗幾年後,遇到股市跌得比較多,我損失比較多時,便啲起心肝喺富達開始月供基金,幾年後股市又再一次跌得比較多,我便喺怡富(現稱摩根)開始月供基金。

至於選基金,我喺富達第一隻供嘅基金係香港股票基金(現稱大中華基金),喺怡富(現稱摩根)第一隻供嘅係太平洋科技基金。之後陸續加供其他基金,由距離香港較近嘅地區陸續擴展至距離香港較遠嘅地區。

以上只係我嘅做法,唔係最好嘅做法,亦唔係適合所有人嘅做法。

有咩嘢要注意?我諗
1. 唔好透過保險供基金(保險多一層收費,亦唔靈活)
2. 直接喺基金公司供好過透過銀行供(喺同一間銀行轉換唔同基金公司嘅基金可能要收認購費而唔係轉換費,需時亦可能較長)
3. 唔好跌得多就停供,甚至贖回,反而可考慮加碼供
4. 首選港元報價類別,次選美元報價類別,以避免兌換差價
5. 選派息次數最少的類別;若已退休,想每月有收入,則可選每月派息類別,也可不買基金,買年金(年金是保險)
6. 選相關係數低嘅不同基金,適時用比重還原法
7. 過往表現不等於將來表現,過往表現與將來表現可能相反——跌得多的,其後會升得多;升得多的,其後會跌得多
8. 長線贏面較大
9. 波幅唔等於風險,波幅大適宜月供
10. 唔想選咁多基金,可以選股債混合基金,一隻搞掂晒,亦可選目標日期基金;想有人幫你揀基金,可以考慮 FundSuperMart.com 嘅「管理組合」(收費不同) https://secure.fundsupermart.com.hk/fsm/dpms/info/introduction

子爵府

Tom新手爸爸 發表於 21-4-9 01:01
如果嗰本已經足夠或者供得起,當然買返儲蓄保險比較穩陣,雖然買股票回報率可以高好多,但萬一子女升學嗰年 ...

這是目標不明確,到底目標係「要有足夠嘅學費」定係「要有高嘅回報」?係咪想用學費嚟博高回報,博到就既有學費,又多舊錢出嚟唔知做乜,博唔到就遲一年讀,或者半工讀,或者唔讀。

MPF 嘅目標明確——退休,所以唔應該攞出嚟買樓,唔應該攞出嚟作失業救濟。

禁止訪問

大宅

要儲錢,自己儲仲好啦,呢啲咩教育基金呃人㗎,我女兩歲幾買至到而家18歲攞返出嚟只係攞到保本’其他紅利回報乜都冇啊

禁止訪問

民房

回覆樓主:

both

大宅

bigbigbubu 發表於 20-8-12 00:42
如題

買盈富基金

大宅

如果你揀買股票
我建議你到年底先至再行動
避開大風險
除非你有一啲必贏嘅股票可以而家入市

大宅

shinnde 發表於 21-9-16 17:42
買比特幣

風險
非常非常之高

禁止訪問

禁止訪問

大宅

shinnde 發表於 21-9-18 18:25
唔買你後悔
(不是投資建議)

高沽低揸是永恆策略
如果你做得到,次次都贏,咁你叻仔
但係坐咗 就 pk 了
例如 幾時 Mr Musk 出嚟出吓口術
佢唔會同我講

如果大家都唔後悔咁去搏
咁當我冇講
除非唔係

(你係咪真係唔後悔,我唔會知,如果輸咗,啲$都唔係我嘅,賺到錢,更加唔關我事,
講真我唔買佢,我真係唔係悔,我大把野可以買,風險仲冇佢咁高添)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

近來這裡超多Agent找水魚~

大家小心~

首頁

尾頁

跳至