美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係SKINCARE DIY 新手, 有無姊妹都係同我一樣自己整呢? 我想係度交流下

大宅

我都有diy架!!

你整過d咩?
我整過潤唇膏、洗頭水、洗面露、卸妝油、保濕消毒gel、eye cream、痘痘gel、狗狗沖涼液、保濕mask(gel狀)、手工皂、按摩油、紫雲膏、護髮gel、護甲油膏、hand cream、抗妊娠紋膏。

原帖由 acintl 於 09-6-2 11:02 發表
我係SKINCARE DIY 新手, 有無姊妹都係同我一樣自己整呢? 我想係度交流下

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 01:38 發表
我都有diy架!!

你整過d咩?
我整過潤唇膏、洗頭水、洗面露、卸妝油、保濕消毒gel、eye cream、痘痘gel、狗狗沖涼液、保濕mask(gel狀)、手工皂、按摩油、紫雲膏、護髮gel、護甲油膏、hand cream、抗妊娠紋膏。

...

勁呀! 可否分享點整?

大宅

我都想自己試整,但又唔識,想問吓在那裡可以學整?

禁止訪問

大宅

書店會有diy書賣,我有d都係裡面學的。

芬芳學堂、天麗都有diy班的。
(芬芳學堂多數秋季會多d diy班,夏季會少d。)
(天麗要自己查詢上堂資料,因為網上係冇資料的,所以要自己去問。)

原帖由 prmama 於 09-6-3 11:43 發表
我都想自己試整,但又唔識,想問吓在那裡可以學整?

大宅

紅石榴汁+gel+玫瑰花水

原帖由 momojoyse 於 09-6-3 13:15 發表
肥寶寶,

保濕mask用咩材料呢, 我用蘆薈花水打汁做mask, 想睇吓妳的方法, 可透路嗎?

大宅

[quote]原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 13:15 發表

(天麗要自己查詢上堂資料,因為網上係冇資料的,所以要自己去問。)

肥寶寶:

唔該晒,等我去書局行吓先。

大宅

有d難搵架,要俾d耐性,可能要行多幾間。
牛爾有出diy書的,我的蘆薈洗面係跟佢的做的。(我買的係牛爾(2))

原帖由 prmama 於 09-6-3 13:50 發表
[quote]原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 13:15 發表

...

伯爵府

原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 01:38 發表
我都有diy架!!

你整過d咩?

...

嘩.....你都整左好多喎!
我整過潤唇膏、洗面乳、爽膚水、精華液、面霜
今晚會整埋eye cream & hand cream 比媽媽和亞嫂

你可否比狗狗沖涼液配方我呢? 我都想整比狗狗沖涼啊!

另外......你知唔知面霜如果想加埋防曬係有d咩配方呢? 因我媽媽想要一枝有防曬既日霜

手工皂會等埋大囡放暑假先一齊整

你多數去邊間買材料呢? 我多數去天麗, 不過有d材料天麗係無入貨, 所以有d野我都買唔到, 而家search緊邊度有得買, 如果唔係就要考慮係台灣訂返黎lu

洋房

我係Ali's aromatherapy度買好多款及價錢平,我跟佢吔上咗幾堂DIY就胆粗粗整比人,佢吔係香薰治療師開,可以問佢吔攞DIY配方,橙花美白保濕面霜自己整好正,好保濕美白。你吔有冇D好配方分享下。

大宅

狗狗沖涼液:
德國洋甘菊花水、椰子油起泡劑、椰子油增調劑、eo

暫時未研究防曬系列,所以可能要請教其他高手了。台灣的yahoo部落格有好多高手,你可以去睇下,應該可以幫到你的。

我多數去天麗、永興及fonnie買材料。

原帖由 acintl 於 09-6-3 16:41 發表

嘩.....你都整左好多喎!
我整過潤唇膏、洗面乳、爽膚水、精華液、面霜
今晚會整埋eye cream & hand cream 比媽媽和亞嫂

你可否比狗狗沖涼液配方我呢? 我都想整比狗狗沖涼啊!

另外......你知唔知面霜如果想加埋防 ...

伯爵府

原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 17:02 發表
狗狗沖涼液:
德國洋甘菊花水、椰子油起泡劑、椰子油增調劑、eo

暫時未研究防曬系列,所以可能要請教其他高手了。台灣的yahoo部落格有好多高手,你可以去睇下,應該可以幫到你的。

我多數去天麗、永興及fonnie買材料。
...

謝謝~~~

請問可否寫埋份量比我呢? Thanks

永興個網上唔到, 想check下有無我想要既貨都唔得tim

大宅

我好隨意架!
起泡劑 30ml
增調劑 10-15ml (隨個人喜歡)
花水加到個濃度你覺得ok,唔太稀,又唔太濃就ok啦!

如果唔夠泡,可自行更改。

原帖由 acintl 於 09-6-3 17:48 發表

謝謝~~~

請問可否寫埋份量比我呢? Thanks

永興個網上唔到, 想check下有無我想要既貨都唔得tim

伯爵府

原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 17:57 發表
我好隨意架!
起泡劑 30ml
增調劑 10-15ml (隨個人喜歡)
花水加到個濃度你覺得ok,唔太稀,又唔太濃就ok啦!

如果唔夠泡,可自行更改。

Thanks

另外想問下是否不用加抗菌劑?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

sorry,漏左。
要抗菌5-10滴。

原帖由 acintl 於 09-6-3 19:38 發表

Thanks

另外想問下是否不用加抗菌劑?

大宅

這個我隨意的,所以冇記底份量。sorry。

你可以試果汁及花水各半,gel就係想要幾gel就加幾多gel。

呢個係我唔想浪費d果汁而整的,所以冇份量的。

原帖由 momojoyse 於 09-6-3 21:46 發表
肥寶寶, 唔知成份要幾多, 可提供嗎? thanks

伯爵府

原帖由 肥寶寶 於 09-6-3 23:39 發表
sorry,漏左。
要抗菌5-10滴。

Thanks

首頁

尾頁

跳至