自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MC(TIGER) 發表於 20-8-16 23:46
我上次用1L維×無糖唔成功
跟住唔記得又買左盒,宜家唔知用黎整咩好
...

做粟米榚

1杯粟粉,4杯水,1杯糖,1杯熟粟米粒
呢個杯指容器,即係話你用牛奶盒做杯咁由頭到尾就用牛奶盒做量器,想份量再小d, 用益力多樽做量器就由頭到尾用益力多去量度

水指任何液,你可以4杯全牛奶,4杯全豆漿,或1杯椰奶1杯豆漿2杯水,任何配搭總之4杯液體

全部材料除粟米粒外搞拌,開中到小火,1路搞1路搞,千萬不要行開,煮到杰身時放粟米搞多1陣,熄火放涼,食得

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

spikenard 發表於 20-8-17 00:20

做粟米榚

多謝分享

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

留毛學野,謝謝樓主同大家既分享

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

小manman 發表於 20-8-16 22:57
我比我自己的食譜你,我整過好多次,一定得~

*無糖豆漿(500 ml)

我又試下!好多年前買過豆腐模,三分鐘熱度,就得個擺字。

子爵府

yurijm 發表於 20-8-16 23:12
請問洗唔洗蓋上杯蓋?
我見好多youtube影片教只蓋塊布就可以
有啲甚至話唔洗蓋上

唔洗蓋,我用饭碗都得

子爵府

spikenard 發表於 20-8-16 23:06
可以,我次次用燜燒杯整,成功的

成唔成功關鍵在於豆漿牌子,最保障的是1品,維x同其它嗰d好難整,水多過 ...

極同意!百福直情唔會成功

水晶宮

小manman 發表於 20-8-16 22:57
我比我自己的食譜你,我整過好多次,一定得~

*無糖豆漿(500 ml)

我依家整緊黑豆腐花, 本來係想跟YouTube食譜, 見到你呢個, 跟你先

翡翠宮

亞牛亞妹 發表於 20-8-17 02:00
我依家整緊黑豆腐花, 本來係想跟YouTube食譜, 見到你呢個, 跟你先 :waha ...

黑豆腐花我未整過,唔知呢個份量得唔得,如果你成功左,post上黎分享,可以嗎??

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-16 22:46
我跟個食譜
200ml 豆漿+1茶匙石膏粉+1茶匙生粉
因為效果一般(鞋,唔算好凝固,似半溶雪糕),於是我上網 ...

1公升豆漿+1茶匙石膏粉+4茶匙生粉
我用呢個食譜,壹品、維他既無糖都成功整到,壹品好滑,維他較實。後來上網查,如來蛋白質成份越高,係會越實。

而自制豆付花,器皿都好重要,一定要夠保溫。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

liuma 發表於 20-8-17 11:18
1公升豆漿+1茶匙石膏粉+4茶匙生粉
我用呢個食譜,壹品、維他既無糖都成功整到,壹品好滑,維他較實。後來 ...

知道

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MC(TIGER) 發表於 20-8-16 23:46
我上次用1L維×無糖唔成功
跟住唔記得又買左盒,宜家唔知用黎整咩好
...

好多野可以做呀
買錯左無糖豆奶,有乜方法用左去
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23212625

我整過鈔鍋雲吞雞
正常煲雞湯+雲腿,臨尾落菜淥熟,落豆奶攪一攪熄火
雲吞另外煮熟,雞湯+雲吞一齊上,攪掂!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-17 11:46
好多野可以做呀
買錯左無糖豆奶,有乜方法用左去
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthrea ...

謝分享

水晶宮

小manman 發表於 20-8-17 11:03
黑豆腐花我未整過,唔知呢個份量得唔得,如果你成功左,post上黎分享,可以嗎??
...

唔得呀 D黑豆漿唔知點解變glue 咁, 完全都唔係豆漿色, 咁我都都照冲落石膏粉度.... 唔set 試食又有粉粉嘅感覺 今次我用blender打的, 平時用豆漿機整黑豆漿都唔會咁嘅

唔係整過好多次豆腐花,但冇一次成功 勁失敗

用戶要求終止服務

一品最好,就係黃豆加水,其他有消泡劑的。

大宅

我之前都唔成功,試左幾次依個份量成功左500ml 無糖豆漿,一茶匙石膏粉, 一茶匙生粉,用蓋嵌住保持溫度keep 半個鐘以上

王國長老

成功喇今次,多謝各位高手指導

買左壹品豆漿
用真空煲黎做+焗

得左

首頁

尾頁

跳至