自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

細細間嘅裝修店? 大公司? 宜家?
大公司嘅design 係咪好d?
2房全屋5xx尺,而家大約要幾錢裝修呢?

伯爵府

小ice 發表於 20-8-20 02:10
其實design費最多咪幾萬,但用料和工程費就可差好遠,無話大概幾錢架。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

設計費用 可貴可平呀
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

其實5xx呎屋唔駛揾設計師啦
自己睇多啲傢居雜誌參考,自己攪掂
設計師呢家嘢,平嘅就樣板一樣,貴嘅就唔捨得

wcpcelia    發表於 20-8-20 14:56

大宅

我自己搵果個係土瓜灣既....行下沙田 9龍灣 土瓜灣, 睇下門市設計......問下3D圖 收費

珍珠宮

2024年龍年勳章

chengcheung 發表於 20-8-20 09:06
其實5xx呎屋唔駛揾設計師啦
自己睇多啲傢居雜誌參考,自己攪掂
設計師呢家嘢,平嘅就樣板一樣,貴嘅就唔捨 ...

因我網上見有d屋細細間,但設計幾好,充分利用空間又實用,所以咪覺得設計都好像幾重要,當然材料有平有貴,可以相差甚大

子爵府

Designer house 收多一倍
30 萬會變60 萬
到時60 萬又話唔夠,要加多10 萬8 萬
你可以花大幾千叫designer house 畫圖,再自己叫裝修師傅跟住圖去做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

設計可能收幾萬,
但裝修費可以食左你隻車,貴市價很多,尤其中期設計有改動,可以屈更多. 你一定要有親友用過先好制.

你可去附近傢俬/設計店參考一下類似你家大小的單位設計,週日晚上睇tbb蝸居/家居築則作參考,自己畫俾装修公司會平很多.

我當年都係度晒呎吋自己畫

別墅

3房全屋524尺
30萬左右

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

幾多錢,好睇是否簡約、有多少入牆傢私,有冇地台/加閣樓、用大6或外國材料做地板/地磚等

洋房

小ice 發表於 20-8-20 13:40
因我網上見有d屋細細間,但設計幾好,充分利用空間又實用,所以咪覺得設計都好像幾重要,當然材料有平有貴 ...

實用、充分利用空間而又美觀的設計會令自己越嚟越鍾意自己間屋。所以我覺得花心思設計自己間屋係好值得。自己係間屋住耐左,會最知道自己嘅生活習慣、日常流水作業等如何才最方便。
如果可以的話,我強烈建議jm 自己設計自己間屋。
咁樣,成家人都住得開心,自己又超有滿足感

象牙宮

多功能家私
2千呎先找人 design。
千呎以下, 自己來。

水電窗整。方便自己。 最好印下電淡的走向。
廚廁。
天花閣仔收納。
共它根本不需要, 自己愛什么自己作主。

design 好多不理消費者需要。也不為你長遠10年后能用不。
何必?
他給你咩, 你要接受。 你 okay? 

我中意大空間, 少家私。多家私,  裝修 先搵多D錢。hehe

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

有designer的裝修公司的designer可能都未必好有料/有能力幫你做一個好貼心的design, 感覺有時都係ABCD餐 不過可能係我唔好彩, 當初諗住有專家可以比好多意見 所以我覺得做裝修之前一定要做多D功課, 上網睇多D不同的裝修/設計, 自己要有大約方向及要D咩會好一點.

珍珠宮

2024年龍年勳章

jcstai 發表於 20-8-20 14:13
有designer的裝修公司的designer可能都未必好有料/有能力幫你做一個好貼心的design, 感覺有時都係ABCD餐:si ...

謝謝你意見

珍珠宮

2024年龍年勳章

333s 發表於 20-8-20 14:11
多功能家私
2千呎先找人 design。
千呎以下, 自己來。

thx

珍珠宮

2024年龍年勳章

Xmaseva 發表於 20-8-20 14:08

實用、充分利用空間而又美觀的設計會令自己越嚟越鍾意自己 ...

thx..我諗要睇多d人哋嘅設計搵下靈感先

珍珠宮

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 20-8-20 14:01
設計可能收幾萬,
但裝修費可以食左你隻車,貴市價很多,尤其中期設計有改動,可以屈更多. 你一定要有親友用過 ...

thx for your sharing

珍珠宮

2024年龍年勳章

bettywong80 發表於 20-8-20 13:58
Designer house 收多一倍
30 萬會變60 萬
到時60 萬又話唔夠,要加多10 萬8 萬

珍珠宮

虎到金來勳章

小ice 發表於 20-8-20 13:40
因我網上見有d屋細細間,但設計幾好,充分利用空間又實用,所以咪覺得設計都好像幾重要,當然材料有平有貴 ...

無錯, 我之前搵細嘅DESIGN HOUSE包埋裝修一條龍, 覺得好好, 我有比較過搵普通裝修師傅, 價錢差唔多, 搵過一個剩裝修價錢仲貴, designer會幫你諗到點物盡其用, 我裝修完同之前報價唔差得多, 加嘅野都係因為裝修中我地自己有野想改, 只係貴左1萬幾千, 我諗搵到好嘅裝修公司先係最重要

首頁

尾頁

跳至