自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 13:25
Cherry picking?
你睇下個男主角有無好似你咁?
調返轉諗, 你父母生你出來. 最大得著你咪可以識到你老公,

同樣,你老公父母生佢出來先可以比佢認識你

如果唔生你地出來, 又點令你地識到一生至愛?
你可以選擇唔生, 但人地選擇生既又是人地既選擇
從來都唔會有對錯之分

大宅

kk1979 發表於 20-9-2 13:31
你睇下個男主角有無好似你咁?
調返轉諗, 你父母生你出來. 最大得著你咪可以識到你老公,

個男主角都有一排覺得阿媽生佢係為左照顧自閉症大佬,而唔少父母真係因為要照顧個殘疾哥哥姐姐生多一個

劇情需要男主角咁靚仔,所以引到女主角撲埋去,你睇bk大把jm, 因為男朋友個屋企需求太大而唔同佢一齊,有邊個會想現實生活同自閉症大伯一齊生活

珍珠宮

回覆樓主:

開心定唔開心係相對的,冇開心呢樣野,人就不會覺得不開心,日復如是,父母只是原始生物的其中一個角色而已。開心是一個感覺,沒有了感覺,人只淨下存在。
所有生物天生出來就會繁衍下一代,循環不息,沒有了生死的就是死物。有生有死先會有呢個世界。
而你覺得做人好灰成日唔開心,應該是情緒出現咗問題,要睇乜野令你唔開心,係普通事都唔開心就要搵人傾或睇醫生,如果係大問題可否講講,睇下集思廣益有冇方法能夠解決,問題解決咗,做啲自己喜歡的事,得到愛人自然會快樂吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 01:47
就係冇得問, 咁點解會生佢出黎呢。

明知佢肯定會受苦,未來後代又唔會答到父母佢願意承受痛苦。

換個角度唸, 如果父母問個兩三歲小朋友, 想帶個小朋友去冒險, 過程可能有開心, 可能有唔開心, 我唸大部份小朋友都會選擇去. 咁你將呢個假設再推早D, 父母問胎兒想唔想黎呢個世界, 過程可能有開心, 可能有唔開心, 我估答案都係一樣.

大宅

芒果米池 發表於 20-9-2 13:42
開心定唔開心係相對的,冇開心呢樣野,人就不會覺得不開心,日復如是,父母只是原始生物的其中一個角色而已 ...
多謝你善意嘅鼓勵

珍珠宮

somesome2020 發表於 20-9-2 13:50
多謝你善意嘅鼓勵

祝福你能夠找到屬於你的快樂

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 13:37
個男主角都有一排覺得阿媽生佢係為左照顧自閉症大佬,而唔少父母真係因為要照顧個殘疾哥哥姐姐生多一個

...

講緊既係你內心既世界
其他BK 既人家庭環境係點都唔係你既內心世界
人地可能係住得細但生活得開心, 只要一家人齊齊整整健健康康無病無痛
已經好開心!

如果你成日想法都咁悲觀,你應該真係要搵心理醫生傾下,
在BK世界應該沒有人可以真正幫到你. 始終我地唔係你內心既一條虫

大宅

kk1979 發表於 20-9-2 15:10
講緊既係你內心既世界
其他BK 既人家庭環境係點都唔係你既內心世界
人地可能係住得細但生活得開心, 只要一 ...

咁你話講韓劇我就講韓劇其中兩個角色
好你話係另一個角色我又同你講

我諗住同你講韓劇同現實世界的分別

然後你話係講我內心世界

講開貧富懸殊,又韓國野的話,上流寄生族都好正

子爵府

好媽媽勳章

或者叫啲人類忍住唔造愛,無性愛咪唔會衍生咁多下一代嘅問題囉

咁首先要問下樓主本人係咪帶頭唔做先

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:17
咁你話講韓劇我就講韓劇其中兩個角色
好你話係另一個角色我又同你講

我只係想叫你睇下金秀賢係入面都曾經講話出生係媽媽想佢照顧個阿哥
但到佢父母都死了後, 佢先明白個哥哥都係佢最愛同最珍惜既人
如果你投入唔到既角色同埋唔明白套戲,你點睇都會鑽牛角尖
正如你成日用BK 的JM來比喻, 但你又真正了解到BK 既JM 既心態嗎?
在BK, 真係有好多媽媽是真心想生個健康寶寶出來把佢養育成人才會入BK呢個討論區的
而你, 又唔係有BB既媽咪,又唔係準備有BB既女人, 你入來只係想"潤"下我地呢D已經生左BB既女人
"仲咩唔問下胎兒想唔想出世, 就生佢地出來"
你不如問下隻雞想唔想生雞蛋比你食!

建議心理有問題或精神病真係要快D睇醫生!

大宅

sharonchung 發表於 20-9-2 15:24

咁首先要問下樓主本人係咪帶頭唔 ...
我keep住食藥

而家想研究下係咪可以結紮。未行動

我其實講左好多次,現代係有得揀避孕,所以母親先有咁大責任

我媽嗰代唔興避孕,咁我冇話怨佢

大宅

kk1979 發表於 20-9-2 15:26
我只係想叫你睇下金秀賢係入面都曾經講話出生係媽媽想佢照顧個阿哥
但到佢父母都死了後, 佢先明白個哥哥都 ...

有邊個阿媽唔係真心想生個健康寶寶

但係就係冇諗過個寶寶可能會唔開心唔健康,唔中意出世

你覺得我潤你,我估你都係冇諗過嗰批掛 ,咁咪冇諗過,that's it

我知我對唔住豬牛羊雞,不過我唔會生個仔出黎,有機會對佢唔住

大宅

sharonchung 發表於 20-9-2 15:24

咁首先要問下樓主本人係咪帶頭唔 ...
話說生左仔更加冇時間做愛

想做愛更應該唔好生

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:34
有邊個阿媽唔係真心想生個健康寶寶

但係就係冇諗過個寶寶可能會唔開心唔健康,唔中意出世

我同你講, 你如果經歷過失去,你就會明果種痛..
真係唔健康既. 會選擇在媽媽懷孕初, 中期,後期無啦啦心跳停了而唔出世.

或出左世都會無啦啦自然離世!
你唔會明果種10月懷胎後再失去既感覺!
因為你人生無嘗試過懷胎!
如果胎兒選擇了平安無事出世和成長, 條路將來係點都係佢自己既果!

大宅

kk1979 發表於 20-9-2 15:42
我同你講, 你如果經歷過失去,你就會明果種痛..
真係唔健康既. 會選擇在媽媽懷孕初, 中期,後期無啦啦心跳停 ...

你當嗰啲出左世都唔健康嘅人唔存在嘅?定你覺得嗰啲叫“健康”

明明係母親揀生出黎,硬係要話個胎揀出世

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:44
你當嗰啲出左世都唔健康嘅人唔存在嘅?定你覺得嗰啲叫“健康”

明明係母親揀生出黎,硬係要話個胎揀出世

咁你當果D係母體已經死左既胎兒又係邊個選擇?
個阿媽好想佢地出世的,滿心期待, 但最後佢地係入面停左心跳!
咁係邊個決定的?你說...

很簡單的半杯水既道理!
我同你既睇法唔同,
就係我睇既係半滿,
你睇既就係得返半杯!

大宅

kk1979 發表於 20-9-2 15:59
咁你當果D係母體已經死左既胎兒又係邊個選擇?
個阿媽好想佢地出世的,滿心期待, 但最後佢地係入面停左心跳 ...

即係咁,懷孕就係充滿風險
母親只可以揀繼續懷孕定中止懷孕

咁個胎結果真係生左出黎,就係因為[母親選擇繼續懷孕+個胎繼續生長]

但係唔代表母親選擇繼續懷孕,個胎就一定會出世

關於風險/機會率嘅概念,我喺354樓有講

別墅

回覆樓主:

其實我都唔明
你不斷提及死亡[好痛苦],
千覆又重覆咁,
但......你經歷過死亡咩?

大宅

hoho728 發表於 20-9-2 16:14
其實我都唔明
你不斷提及死亡[好痛苦],
千覆又重覆咁,

其實我只係提出一樣肯定會有嘅痛苦je

人生當然仲有好多其他痛苦,不過廢事jm話未必有咁痛苦嘅,咁我冇提je

當然你答人生快樂多過痛苦,我都冇咩好講。希望下一代都係咁諗啦

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 16:21
其實我只係提出一樣肯定會有嘅痛苦je

人生當然仲有好多其他痛苦,不過廢事jm話未必有咁痛苦嘅,咁我冇提j ...

死亡最痛苦係不捨,樓主應該唔會痛。自私的父母冇咩好留戀,又冇子女牽掛,所以應該走得安樂。

首頁

尾頁

跳至