自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我身邊都唔少不育論嘅朋友,部份鐘愛養寵物,我會諗…隻寵物真心願意俾你困養? 佢有食有住就開心? 浪浪會唔會周街跑仲開心? 佢原本係自由活於大自然嘅動物喎。我純好奇咋,唔係反對養寵物

大宅

wmkcnw 發表於 20-8-29 03:31
換個角度諗,死亡不一定是痛苦。
樓主,只係因為你假設左
1. 死亡 = 痛苦

雖然我係無神論者, 我以前曾經都聽過好多基督教的論說, 難道你就唔怕子女結果唔信神, 去地獄, 那將會是永遠的痛苦.

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 02:26
我係一個無神論者. 亦唔相信靈魂. 我唔相信靈魂會轉世繼續做人.

人的思想靠大腦, 係在母胎形成. 冇媽媽生 ...

只是你不相信 不代表這個不是事實

每個人也有自己選擇權
你父母選擇了生了你出來
而你自己可以選擇你自己人生
尊重你可以不要下一代
但你也要尊重父母有他們自己的決定
你有自由意志選擇自己的事

珍珠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:25
如果父母做左避孕, 精子唔會入侵到卵子.

現代香港女性可以安全避孕.
唔關避晤避孕事,只是関有你遺傳基因精子做乜入侵卵子?唔入侵,生出嚟果個晤係你。咁你問下有你遺傳基因嘅精子做乜要咁咪得lor。。上來討論咩呢到底?

男爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 01:53
唔生有咩問題?

你唔出世,又點會好似而家咁,有機會係呢個世上鬧你父母

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 03:31
我點諗唔代表不存在的子女點諗. 正正係因為唔知, 所以我唔明點解現今父母夠膽冒險.

呢個問題有問過你父 ...

其實好多都係出於本能、人有我有
被人催婚,唔會過問小朋友想唔想出世
小朋友答唔到
夠唔夠膽只係取決於父母
有啲人只想享受製造過程
唔理後果,你知唔知日本好多放棄養育幼兒個案?
將親生仔放入locker/鎖住直到死為止
呢啲父母會唔會諗子女想法? 點解夠膽冒險? 你諗得太美好
你父母好好先假設其他為人父母個個都會咁好咁為子女著想。其實大部既人都係自私為自己,點解生仔唔係為小朋友,理由上面JM都講左一大堆。你仲細先諗到人人咁美好善良

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

lovemisha 發表於 20-8-29 03:32
我似懂非懂。。。
我有時會好後悔生左佢地出黎,因為真係好擔心佢有一日有咩意外受傷或離開人世,真係明你 ...

你好老實亦好中肯,我相信好多父母唔'敢'承認有呢個想法

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 03:05
我又唔明父母從來而來的信心, 子女一定會願意出世. 就算肯定會痛苦, 都會覺得開心可以抵過痛苦.
...

你不停在想别人有什麼想法?但關你事咩? 你能控制或改變別人決定咩? 你父母當時已經作出了這個選擇了,就好似你父母可以改變你現在的想法嗎?不可能吧! 所以你現在只需要選擇你現在的人生,把握所有自己能選擇的事情吧!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mameme 發表於 20-8-29 03:34
我身邊都唔少不育論嘅朋友,部份鐘愛養寵物,我會諗…隻寵物真心願意俾你困養? 佢有食有住就開心? 浪浪會唔 ...

人總係主觀地認為自己俾緊最好既對象上面

伴侶又係、子女又係、動物都係

但好多時,你俾既根本人地唔想要

大宅

愛B媽媽 發表於 20-8-29 03:40

我邊句鬧左我父母?

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:40
其實好多都係出於本能、人有我有
被人催婚,唔會過問小朋友想唔想出世
小朋友答唔到

多謝你回應我.

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

愛B媽媽 發表於 20-8-29 03:40

又唔好咁講,其實樓主冇鬧父母,純粹討論啫

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 03:42
你好老實亦好中肯,我相信好多父母唔'敢'承認有呢個想法

寫出嚟一定好美好
其實好多都可能好似樓主父母,搞大就生
邊有諗過度過
求其是但就養得大
更多既想體驗下做人父母滋味,人有我有,長輩催婚催生b, 呢啲不嬲都係一直存在
為「愛」而生b 只係門面說話=無講過野,呢啲大家心照
樓主仲係咁天真

公爵府

BK Milk勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 03:34
雖然我係無神論者, 我以前曾經都聽過好多基督教的論說, 難道你就唔怕子女結果唔信神, 去地獄, 那將會是永 ...

你成日強調自己無神論者,咁你應該知道動物本能係乜野架,以前冇得避孕先會有好多人既出生,而家有得避咪降低哂出生率,你怕死怕痛苦,但其他人唔係咁,呢d係你既選擇,你唔可以強調所有野都灰暗。

大宅

其實或許是樓主吾知道你的出世是你自己選擇,誰是父母也是你自己選擇。你現在的經歷是你的人生課題。

翡翠宮

somesome2020 發表於 20-8-29 03:45
多謝你回應我.

唔洗客氣
你幾大? 我估你係唔係10幾歲?
先會有咁既諗法
好可愛 好純潔

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:49
唔洗客氣
你幾大? 我估你係唔係10幾歲?
先會有咁既諗法

其實三十幾了.
我當然知道父母好多時都係自把自為生小朋友, 但係自把自為都應該有個限度的吧. 點會捨得佢面對at least 死亡的痛苦. 係唔明呢個je.
尤其係現今發逹社會, 生仔係選擇, 唔再係本能. 點解冇諗架呢.

翡翠宮

auhiyo 發表於 20-8-29 03:47
你成日強調自己無神論者,咁你應該知道動物本能係乜野架,以前冇得避孕先會有好多人既出生,而 ...

除咗避孕
仲有得墜胎添
樓主睇死亡咁大
咁墜胎既生命係咪仲慘
生響個肚入面,未出嚟體驗過就被父母親手殺死,樓主又點睇?
墜胎數目遠比出生嬰兒數目為多。樓主覺得被生出嚟去面對死亡痛苦啲定係直接被母親在肚中了結會更加好呢?

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 03:31
我點諗唔代表不存在的子女點諗. 正正係因為唔知, 所以我唔明點解現今父母夠膽冒險.

呢個問題有問過你父 ...

明解,現今越來越多唔想冒險嘅夫妻亦係事實,正如你係其一

另外亦認同孝順唔係定律責任,唔負責任嘅人亦唔少,人生來死去本來就係個體無必然責任,父母子女互相愛護係自然生成,因為愛加上想對方開心,講責任就變得有負荷,咁其實你有幾痛苦呢? 你願意出呢個世嗎?當然我明白你嘅意願唔等於粒卵子嘅意願,只好奇你願意否,因為聯想涉及你標題諗法

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:54
除咗避孕
仲有得墜胎添
樓主睇死亡咁大

其實我唔係睇死亡大於其他痛苦, 但係死亡係必然, 所以我攞出黎講.

墮胎個胎兒沒有意識呀. 好過佢變成人識得痛會怕然後先死.

首頁
34567...21

尾頁

跳至