懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知半身麻醉過程係點?
過程痛唔痛?
開刀過程幾耐?
開刀後幾耐開始痛?
開刀後有冇得打止痛針

謝謝各位

大宅

kellyi 發表於 20-9-2 21:24
想知半身麻醉過程係點?
過程痛唔痛?
開刀過程幾耐?

背脊落針,少少痛,醫生叫我地傾陣計,開始做手術,大約15分鐘bb就出世喇,之後凈係掛住望住bb,唔係好知發生咩事,手術大概45分鐘

第一日繼續吊鹽水,裡面有止痛藥,完全唔痛,第二日轉口服藥,會有少少痛,最痛係差唔多夠鐘食藥但又未派藥時,出院一大包全部止痛藥

大宅

smiletkl 發表於 20-9-2 22:52
背脊落針,少少痛,醫生叫我地傾陣計,開始做手術,大約15分鐘bb就出世喇,之後凈係掛住望住bb,唔係好知 ...

係咪出咗院先開始痛?

大宅

其實好似個個人對痛都有唔同感覺,又可能同醫生嘅開刀手勢有關。我果時住三人房,同房一個媽媽開完刀第二日已經唔痛,即刻落床又活動自如;我就開刀第二日仲有啲痛,但都落到床慢慢行去餵奶;另一個媽媽就全個住院期間都覺得好痛,又唔太落到床行

大宅

dolceee 發表於 20-9-3 00:33
係咪出咗院先開始痛?

痛就繼續食止痛藥,我出院食多5日就唔痛,停藥了

大宅

helloyvonne2017 發表於 20-9-3 02:54
其實好似個個人對痛都有唔同感覺,又可能同醫生嘅開刀手勢有關。我果時住三人房,同房一個媽媽開完刀第二日 ...

我超驚痛
係咪揀開刀會好啲?(大機會痛最少)
開刀如手勢好有機會唔痛
但順產要硬食陣痛
仲可能要剪
同有食全餐風險
我咁諗岩唔啱?

男爵府

dolceee 發表於 20-9-3 16:27
我超驚痛
開刀如手勢好有機會唔痛

但開刀之後傷口都會痛架, 仲要係用日計

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果你係後生嘅就試順產仲好;如果年紀大,就開刀吧。開刀都唔係一定唔多痛,我就係見啲人好多都話開完刀第二日落床行得走得,諗住至多痛嘅話食止痛藥咪得囉⋯點知,真係幾痛又唔方便餵奶⋯我嘅醫生已經係出名手勢好嘅其中一個,雖然痛唔痛係好關個人事。果種痛至少痛兩個星期,最痛頭一個星期,痛到企都企唔直,每次被啜奶泵奶都扯住痛。因為子宮開過刀,每啜一下奶就子宮縮一下咁。
比我再揀,我好有可能試無痛自然分娩。

男爵府

dolceee 發表於 20-9-3 16:27
我超驚痛
開刀如手勢好有機會唔痛

都啱既。
有人開刀後,話子宮收縮好痛,仲好後悔選擇了開刀。也有人話唔痛。
所以我同意JM講醫生手勢、個人忍痛能力都有關。

至於順產,有人話好後悔,也有人好堅持。建議JM問下醫生自己可以順產機會高唔高(例如自己盤骨夠大嗎?胎兒頭圍會否太大令你生得好傷?胎兒落盤情況如何?)
如果JM在私家醫院生,再作決定不遲。

有朋友在公立醫院生,胎兒落哂盤、佢開哂10度,產程非常耐,最後順產不成功,要吃全餐。

同自己的醫生好好傾下和傾聽自己心聲,如果信任醫生,便要配合。祝JM順利啊

首頁

尾頁

跳至