夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話密碼face id我都有,fb亦肯主動刪晒女仔(不過我無咁做),放工買埋野食就返屋企,事事以我為先,但份糧交埋租雜費食飯車錢,都唔係剩到好多,即使將來有小朋友都應該養到,但就唔會有咩好生活
所以我好糾結應唔應該一齊行落去,但就算我搵個條件好d,佢可能都會有其他缺點,偷食?斤斤計較?真係唔知點取捨

男爵府

你哋已經同屋緊?依你描述,佢係對你好好.

但你提到佢做生意曾經蝕錢,錦有無一沈不振,定不甘心蝕錢,要不斷用錢搏番身。

如果打番一份工,以做開生意嘅人嘅性格,佢打工願唔願意?佢有穏定工收入而你計過可以生活倒就好。

錢唔係最重要,但係現實問題。

除了以上,我覺得兩個人嘅道德,敎育,理財,家庭同價值觀都好重要,如果大家相近,婚後嘅磨合期亦較短。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

人無十全十美,又要搵到錢又要對你好,又要比曬你的不是無,但極少人,所以有得有失~兩人相處-結婚-生仔夠生活已經好好~

MeiCheLin    發表於 20-9-3 15:01

珍珠宮

Loveanimation 發表於 20-9-3 05:20
男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話 ...
無人係完美的,你愛他嗎?包容他嗎?你同佢一起住了,佢做甘多野,其實係一個好好先生,你想要好好先生定情人先?

好的情人,未必係好的丈夫..

子爵府

Loveanimation 發表於 20-9-3 05:20
男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話 ...
我覺得, 嫁得過...但最緊要你係咪愛佢先?
比晒份糧你, 至少有安全感.
份糧交埋租雜費食飯車錢,都唔係剩到好多 <== 你有無返工? 有就負擔少少租金...無可能要晒個男人晒錢.

事事以我為先 <==要搵一個捧係手心去愛既人係好難..咁將來大家人工會加.

.

大宅

牛年勳章

其實係相處當中
你自己就會知佢係咪值得嫁既一個人
而你又問得出哩個問題
證明你仲有其他野考慮

我前度成份人工比晒我
家庭上所有洗費我支出
我去計數今個月可以用幾多儲幾多
佢完全唔需要擔心
所以佢唔會壓力
有時仲會覺得出去玩一晚洗多少少係好正常
月尾唔夠錢就問你拎
因為佢覺得佢成份人工係你度好正常

我宜家個老公
屋企所有支出佢負責
佢自己去處理
我既洗費都係佢負責
自己份人工自己儲起

前度一齊7年。分手
同老公一齊一年半。結婚

水晶宮

回覆樓主:

你自己冇工作?

別墅

回覆 BaileyChung 的帖子

所以其實我都有壓力,因為每個月都係我睇住户口,我地儲緊錢結婚,有時今個月剩得唔多我就有d唔開心

別墅

回覆 blueberry123 的帖子

係呀同居緊,為左養家佢都係願意低頭既個種人

別墅

回覆 Nbs 的帖子

我有做野,但我都要諗定將來有小朋友我做ftm時佢既經濟能力

別墅

回覆 Fiona_yy 的帖子

事事以我為先呢個真係好難,將來佢搵多左佢都係會比晒我,願意付出晒係家庭上

別墅

回覆 0030 的帖子

都係,搵到錢又未必專一,就算專一都未必一定以你為先

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你自己搵到錢嗎?

伯爵府

最主要睇你愛唔愛佢,當年同老公拍拖,可能因為第一次拍拖又好細個,比較有情飲水飽,有比佢有錢好多既人追我都冇接受,到今日諗返應該都係老公對我最好

水晶宮

Loveanimation 發表於 20-9-3 11:49
回覆 Nbs 的帖子

我有做野,但我都要諗定將來有小朋友我做ftm時佢既經濟能力 ...

重點係佢人品,性格,有冇上進心,錫唔錫你
唔係俾唔俾晒D錢你...
如果佢係顧家的男人,你做FTM 佢就會養起頭家, 但唔係需要俾晒D錢你...

大宅

牛年勳章

Loveanimation 發表於 20-9-3 11:46
回覆 BaileyChung 的帖子

所以其實我都有壓力,因為每個月都係我睇住户口,我地儲緊錢結婚,有時今個月剩 ...

我明
真係要溝通
睇吓佢有冇上進心同行動力

我前度係無
好多時都係得把口

而我老公永遠都係做多過講

男爵府

你揀人,人揀你。你肯定條件好過佢既人又會揀中你

水晶宮

回覆樓主:

同意樓上 jm講你自己條件好好嗎?你揀人,人揀你,佢全份糧比你,你自己搵幾多先?

男爵府

得罪問句,你搵幾多?
經濟方面你無諗過一起努力?如果你搵錢少過佢或差唔多,其實你有咩資格嫌對方搵得少?
除左錢方面,其他都好好,你如果唔甘心,就早點止蝕,女人青春有限,34歲已經係高齡產婦啦。

子爵府

回覆樓主:

就咁睇都算盡責好仔 不過最驚係結婚變第二個樣啫
因為我見證住親戚包裝好好呃女 當父母屋企係貨(垃圾)倉

首頁

尾頁

跳至