夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

alicego62 發表於 20-9-5 13:25
細個時不會明白
可惜有些現代人還保持舊時代的尊重婚姻概念,離婚不是一個選擇。但好多人都是在細個時做出結婚的選擇。人大了才看到錯配現象出現,卻又過不了離婚這關。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

Loveanimation 發表於 20-9-3 11:46
回覆 BaileyChung 的帖子

所以其實我都有壓力,因為每個月都係我睇住户口,我地儲緊錢結婚,有時今個月剩 ...

唔好嫁,貧賤夫妻百事哀係真理,未結婚你已經睇錢咁重,為個錢唔開心,結婚之後你仲煩。

大宅

下下講錢 唔見得幾愛
有錢又未必揀你
有錢出面有幾件你又點先
睇送食飯啦樓主

珍珠宮

唔好意思....睇完以上幾點都唔覺得係優點(除主動做家務)
一個人有責任心+約束力就識自律,個人認為自律好重要

心甘情願俾老婆管嘅男人少之有少,呢刻俾女朋友管,唔等於願意一世俾老婆管,男人天生總喜歡權力同自主

我反而唔鍾意對方俾我管錢,又話晒啲私人資料我知

成年人,應該有能力自己管理好資產、識得保障個人私隱
刪fb、ig異性朋友,只係門面功夫,無意思嘅
最緊要係我唔想管咁多嘢,咁大個人自己管好自己,要靠人管似乎欠自律

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

搵唔多,咁養唔養到自己?

男爵府

Loveanimation 發表於 20-9-3 11:49
回覆 Nbs 的帖子

我有做野,但我都要諗定將來有小朋友我做ftm時佢既經濟能力 ...

點解一定做FTM,妳可以公一份,婆一份,搵工人湊仔都得。
諗唔到咁多,我依家老公,以前搵得少過我,佢又肯做家務煮飯錫我就我,依家佢有自己事業,仲買左樓只寫左我名,當然樓佢供 好男人難求,守得雲開……我都係公一份,婆一份,依家佢搵到錢,除供樓外,其餘90%都係佢比添,我好感恩無嫁錯郎

別墅

bobo88hk 發表於 20-9-3 15:04
就咁睇都算盡責好仔 不過最驚係結婚變第二個樣啫
因為我見證住親戚包裝好好呃女 當父母屋企係貨(垃圾)倉
...

我係咁
前夫仲差d打死我,同欠債
男可以包裝好好
但你同居應容易看得出

複式洋房

Loveanimation 發表於 20-9-3 05:20
男友搵錢唔多,因為以前生意蝕錢亦無咩積蓄剩,但每次出糧佢都比晒錢我,洗衫洗碗拖地家務佢主動做晒,電話 ...

點解我老婆唔會好似樓主咁諗,樓主男友同我情況一樣,所以家務差不我做晒。但我老婆唔會覺得我好,就算話好都係表面上,當有什麼嘈交唔會諗呢D。只會覺得我錯。我同屋企人住。佢有做野,我出糧除比阿媽,其他都係比佢,佢自己人工自己用。我都唔知點行落去。

珍珠宮

如果你愛佢既話,我覺得嫁得過
人生當中,有幾多個可以全心全意愛你呢?

珍珠宮

kelvinwong1 發表於 20-9-19 11:20
點解我老婆唔會好似樓主咁諗,樓主男友同我情況一樣,所以家務差不我做晒。但我老婆唔會覺得我好,就算話 ...

有D人後知後覺,平時對佢好,佢覺得係必然既。所以人地成日講既要學會感恩,我理解係要學會欣賞別人既好,人地既付出,除佐可以令對方開心,最重要係人地覺得付出係受到尊重,呢份幸福係會持續落去。

大宅

唔嫁,一定後悔

首頁

尾頁

跳至