自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

鴨鴨比 發表於 20-9-13 01:07
教仔真係好噴血
我隻仔k2先開金口
之後就冇停過

又未必⋯我個女難教過個仔好多
我成日為咗個女嘔血,係個仔先氹得番我
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

複式洋房

bluestar3000 發表於 20-9-13 01:16
我親友個女細細個有小聰明,但係唔係資優, 小學成績普普通通,到中學發奮圖強每日讀十幾鐘頭書,係band1 ...
我覺得青春期先係人生既轉折點,青春期以前人就好似一舊海綿咁任身邊啲人搓圓㩒扁,青春期之後人既自我意識增加,開始有自己既想法,人生是好是壞就睇呢段時期

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

其實而家d細路都好聰明,你bb肯學同專注,媽媽勤力又好有心機教,bb就一定唔輸蝕比人啦!

男爵府

hellomimi1212 發表於 20-9-12 23:43
大家好,我個bb而家1歲,喺佢8個月時我買左d動物咭片比佢玩下,玩左幾日,無意中我發現佢好似已記得某d動物 ...

你bb好叻丫 我仔一歲都未識行 講到低你呢啲野巳經係二歲

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-9-12 23:53
念口簧,一歳基本上要interview N school
識顏色、生果、動物、餵公仔食飯
健康院姑娘都會問

你呢堆係18 個月先至會係健康院問.
唔係一歲

半年差好遠啦

公爵府

回覆樓主:

?樓主個小朋友對我黎講係神童,細仔依家2歲半,唔肯講野,早三個月先叫"爸爸"ja 依家要申請出年k1, 我真係好驚冇幼稚園收……

男爵府

回覆樓主:

好叻女,我仔2歲先開金口,而家小學講野都係唔夠人地叻,係數理ok.

珍珠宮

Moti 發表於 20-9-13 00:49
藍色線係資優生,綠色線係普通人。可以睇到,資優生嘅IQ開頭係唔及一個普通人。所以點解咁多俾人話發展遲緩 ...

睇圖係咪即係想知小朋友係咪真正資優,應該12歲先去做test至準呢?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 20-9-13 02:58
睇圖係咪即係想知小朋友係咪真正資優,應該12歲先去做test至準呢?

你想佢表現得穩定啲嘅,可以咁講。我有朋友10歲做過,2X去外國又做過,得出來嘅分數完全一模一樣。中間佢經歷過腦部嘅疾病。

伯爵府

其實評估小朋友嘅智商,高智商並不代表一切,高智商嘅同時,好多時會同時送埋一啲你唔想要嘅嘢俾你小朋友。 又或者佢嘅高智商只在某一範疇,並不等於佢全面性地比其他人叻。

有時真係做個普通人更好。

珍珠宮

補充返,我朋友並非資優。兩次test都係醫生叫佢做。

珍珠宮

回覆樓主:

我又講下我自己同我女
我自己,據我婆婆講,我大約9個月大時,有晚去佢度過夜,我婆婆忙住家務,但諗起我差唔多要訓,就入房打算暗我訓,我就同佢講,“婆婆,你唔洗理我架啦!你去做野啦!我自己得架啦!”
我到長大後回想,我語言方面的確有天份,學語言好快上手,數理都唔錯,但我唔適合傳統填鴨式既教育,讀得好辛苦。我爸話我細個有去測IQ,有125,但我係諗野奇怪果d,曾經比學校要求我去見心理醫生。
我女都係好早講野,6歲測IQ128,各part分數好平均,冇咩突出亦冇乜問題果款,算係易教,理解能力高果種,讀IS如魚得水,希望佢將來搵到能夠發揮所長既領域。

珍珠宮

siulili 發表於 20-9-13 03:07
其實評估小朋友嘅智商,高智商並不代表一切,高智商嘅同時,好多時會同時送埋一啲你唔想要嘅嘢俾你小朋友。 ...

係呀!自己其實間唔時都會有呢d情況出現,只係我唔係嚴重到冇同理心果類,算好彩。
其實小朋友有高智商,EQ有時會冇咁好,要多d同佢傾,我今日同我女斷斷續續都傾左1個鐘,講到我口乾喉嚨痛。
我女算係咁,樣樣平均,我認識一啲IQ140以上既小朋友,真係難溝通架。。。
上天係公平,佢比左一啲野你,就會拎返走一啲。而能唔能夠發現進而發揮亮點,就睇際遇了。

男爵府

S_family 發表於 20-9-13 02:24
樓主個小朋友對我黎講係神童,細仔依家2歲半,唔肯講野,早三個月先叫"爸爸"ja 依家要申請出年k ...

你應該早d比佢返2歲班, 我細女2歲都吾講野, 爸爸媽媽都吾講, 返咗學之後講吾停
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

小寶貝兒 發表於 20-9-13 03:23
係呀!自己其實間唔時都會有呢d情況出現,只係我唔係嚴重到冇同理心果類,算好彩。
其實小朋友有高智商,E ...

你講得啱, 我冇同細女個做test, 但8歲開始已經吾聽我講, 好自我, 好多時溝通吾到會鬧交, 但成績真係吾使我擔心
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

好媽媽勳章

pippo7389 發表於 20-9-13 00:11
當年我個女,一歲都未識行,歲半都未識講嘢 不過之後發現佢係資優 ,放鬆啲啦爸爸媽媽
...

同我仔一樣,兩歲健康院話講嘢唔合格,可能要做治療到七歲政府機構測試結果係資優,所以,bb時期嘅表現真係唔可以評定,小朋友可以好大變化
開心每一天

大宅

1歲係12個月?定歲幾呀?
不過好叻叻呀!

侯爵府

好媽媽勳章

Moti 發表於 20-9-13 01:05
如圖所示,普通人嘅IQ早期同資優生相比係較高,但6歲之後增長就好緩慢,而資優生雖然起步較慢,卻可以持續 ...

我仔就係咁,兩歲幾先識講句子,bb時期無爬過,企都要13個月先企到,所有發展比人哋bb慢幾拍,當時我擔心到不得了,成日喊,怕佢蠢,到小二時班主任話佢係資優,我仲講笑叫老師想話佢曳,唔使咁婉轉點知原來真係資優,佢記憶力好強,背誦係無難度
開心每一天

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好好培養

子爵府

回覆樓主:

有專家教,小朋友聰明可以讚,但不是讚他聰明,聰明是“天生”,要讓小朋友持續上進,要讚他自己做出來的好行為和努力的成果。有些聰明的小朋友後勁不繼,是因為細個被大人強調了他“聰明”, 潛移默化,輕視了努力,堅毅,克服困難的重要,到最後遇到學習的瓶頸便容易放棄,最後變得中庸甚至更差。所以,孩子可以讚,必須要讚,如何讚是重點。

kamchaibaby    發表於 20-9-13 09:42
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

首頁
12345...9

尾頁

跳至