自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問公立重新排期一般要幾耐?

屋企老人家原本下個月約左係公立醫院做手術, 不過宜加咁既環境唔知去唔去好, 雖然近排少左確診, 但都怕公立比人感染後果仲嚴重, 其實又唔係D好緊急既手術,唔知一般重新排期一般要幾耐?

取消前有無辦法知重新排期既時間?

珍珠宮

真利 發表於 20-9-14 14:54

屋企老人家原本下個月約左係公立醫院做手術, 不過宜加咁既環境唔知去唔去好 ...

直接跟覆診紙電話打去問

子爵府

屋企老人家原本下個月約左係公立醫院做手術, 不過宜加咁既環境唔知去唔去好 ...

我勸你嗱嗱聲做咗去,再改的話明年都唔知得唔得,只會越拖越耐,宜家人少反而仲好。

水晶宮

回覆樓主:

間間醫院科科唔同,排幾耐係視乎有幾多醫生人手同幾多病人排隊。
你打去直接問再約過係幾時啦

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

咩科先?
打電話去問改期要幾耐?
我個人認為醫院好安全,冇乜特別就吾好改,速速搞掂好過。

子爵府

BK Milk勳章

honorchild 發表於 20-9-14 21:10
睇下係邊科同急唔急, HA網頁好似有D手術既排期時間, 好似換關節, 每個聯網閒閒地有幾千個人等緊, 即係等幾 ...

換關節,tuen mun條隊已經係10年

複式洋房

老人家病, 有需要就早D做好, 越遲做康復時間越耐啦, 如果有保險/應付到既話, 轉去私家可能又係另一個更好既選擇, 同埋好似近排有D醫院, 好似港怡, 都有做D手術優惠

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

有兩個親人約左公立做非緊急手術,一個由今年3月取消,排到去出年5月,一個就今年7月取消排到下次覆診至知,安唔安全要自己衡量7月果個親人本來諗住照去做,點知咁啱開始爆第三波,佢做完手術一定係上內科病房,佢覺得內科病房太高危,因為好多時收症搵唔到原因冇驗過未確診就掉晒啲病人入內外科病房,一個唔覺收左一個新冠患者入去分分鐘自己有排驚,加上果時無端端又話有幾個病人係果間醫院嘅內科病房感染左耳念珠菌,所以佢最後決定唔博,延期再排
執子之手,與子偕老~

子爵府

我奶奶之前做更換關節手術,排左好多年,臨做之前因為種種原因去改期,大約年半有期再做手術

複式洋房

我媽之前都由公立轉左去港怡做婦科手術, 佢地有全包既收費, 公立轉去又有8折, 保險又包到, 仲唔駛等咁耐, 環境又乾淨企理D

wcpcelia    發表於 20-9-17 12:26

珍珠宮

回覆樓主:

照去啦,上個月聯合有醫護確診我做HA嘅姑仔都叫我照帶個仔去覆診,因為都唔知再排要幾耐同埋其實街市仲容易中

別墅

Nosense 發表於 20-9-15 11:03
老人家病, 有需要就早D做好, 越遲做康復時間越耐啦, 如果有保險/應付到既話, 轉去私家可能又係另一個更好既 ...
即係公立CASE 轉過去可以平D?

別墅

wingci 發表於 20-9-15 11:29
有兩個親人約左公立做非緊急手術,一個由今年3月取消,排到去出年5月,一個就今年7月取消排到下次覆診至知 ...
我都新聞見有D人入左病房先CHECK 到+VE, 攪到間房要隔離, 所以先諗下好唔好重新排好,

但重新排又好似要好耐, 矛盾中
但新聞又崙老人家萬一中左新冠好似死亡率好高, 矛盾中

複式洋房

項兒 發表於 20-9-15 12:12
我媽之前都由公立轉左去港怡做婦科手術, 佢地有全包既收費, 公立轉去又有8折, 保險又包到, 仲唔駛等咁耐, ...
之前去港怡探個朋友, 佢係果度生仔, 本來佢諗住係公立生, 但疫情關係, 佢轉左私家安全D, 聽佢講都有優惠。 第一次去覺得個大堂已經同其他私家醫院好唔同, 環境乾淨又清靜, 其實都幾舒服 同埋聽講佢D醫生都有大學教授, 技術應該幾好

珍珠宮

joeyjoeycc 發表於 20-9-14 22:01
換關節,tuen mun條隊已經係10年

東區9年
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

好媽媽勳章

呢個肺炎疫情好可能由而家計一年後仍持續,3年後都未必清到。如果個手術3年(指關疫情事,唔係話政府要排咁耐)過後先做都唔急,可以考慮再排過期。

首頁

尾頁

跳至