想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人高齡,就快40, 之前幾年做人又不積極,又不理身體, 所以未能自然懷孕,排了政府公家大約一年半, 就快開針了, 但原來本人係極度恐懼痛,本身性格悲觀又好多憂慮的, 好多晚都失眠頭痛諗好多嘢, 又怕自己身體承受不了, 本身身體差同瘦弱,又有婦科病, 而家諗到自己都好似有啲情緒病, 如果連呢個基本步都咁恐懼,到生小朋友更加不敢想了, 又怕這又怕哪, 所以我覺得自己性格應該唔生小朋友冇咁多顧慮, 後悔就後悔啦,我都想順其自然有, 不過應該難, 除非有奇蹟,而家都唔知應唔應該取消開針, 好苦惱?!

子爵府

回覆 Vicky18 的帖子

你快40?如果係佢應該唔俾你開針,政府好似40就唔收你症

大宅

Vicky18 發表於 20-9-15 18:20
本人高齡,就快40, 之前幾年做人又不積極,又不理身體, 所以未能自然懷孕,排了政府公家大約一年半, 就 ...

你既情緒都要handle到,因為開針抽卵放胎,每一關都係要鼓氣勇氣。不如諗下如果成功,會有個完整開心既family, 可能幫到你,加油啦!

男爵府

如果心理未ready就取消,唔係到時中咗產前抑鬱對自己對bb都唔好

男爵府

坦白講,真係睇你有幾想生小朋友,我相信如自己真係好想生小朋友,應該會忍到呢d痛。再者,依家未開始你已擔心咁多,遲下到你真係懷孕,到小朋友出世了,你要面對嘅問題更加多。
加油啦,諗清楚自己想點

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

40歲前最後一次機會公家症,私家症要8-10萬,貴好多, 如果我今次唔做,永遠都唔會做㗎啦

大宅

Vicky18 發表於 20-9-15 21:41
回覆 HOPEFORBB 的帖子

40歲前最後一次機會公家症,私家症要8-10萬,貴好多, 如果我今次唔做,永遠都唔會 ...

難得呢個時候有公家症 可以一試
至少係錢上無左壓力 明白當中做好多檢查 打針 身體要承受很多
但每次當好驚既時候 你就諗著BB很可愛 BB叫你媽媽 會放鬆很多

生bb係一種緣份
現在上天給你一個機會 好好把握呢個機會

複式洋房

回覆 bsg 的帖子

我都驚自己會情緒不穩, 而家冇人迫我要生bb了, 係我自己畀自己壓力, 不過有時覺得寂寞空虛,又覺得老公好似好孤單咁, 所以覺得好似有小朋友會好啲, 我同先生都係比較悶嘅人, 所以都好矛盾。

複式洋房

我見呢度好多jm都好勇敢去做ivf , 好佩服佢哋呀, 有啲試過好幾次都繼續努力不放棄, 佢哋好勁呀

複式洋房

始終覺得自己都仲未過到心理關口, 明天就要回覆了

男爵府

Vicky18 發表於 20-9-15 22:27
回覆 bsg 的帖子

我都驚自己會情緒不穩, 而家冇人迫我要生bb了, 係我自己畀自己壓力, 不過有時覺得寂寞 ...

老實講真係睇自己心理狀態,真係開針除了心理有壓力同身體要忍打針抽卵痛的苦,同老公傾下,你自己都諗下有幾想要bb,到開左針後悔你仲辛苦呀,我覺得你唔係因為悶而要小朋友係真係愛而想養育小朋友,養育小朋友係一世既責任,中間既苦與樂得同失都有,未準備好或者遲下私家做都可以 [/sm

複式洋房

我同老公對小朋友都係一般,老公話我點解有呢個機會你唔去試,要遲D先去試,我話我驚,好似唔想咁,(唔知係未叫未準備好呢) 佢話唔會支持我去私家,如果今次取消,我唯有順其自然,聽天由命。

複式洋房

養育小朋友係一世嘅責任, 養兒一百歲長憂九十九, 我而家都好多憂慮㗎

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

建議樓主開針抽左卵先啦,40歲卵子質素及數量已經偏低,再過多兩年會仲差呀,抽完雪左卵先再考慮幾時放胎啦

男爵府

Vicky18 發表於 20-9-15 23:24
我同老公對小朋友都係一般,老公話我點解有呢個機會你唔去試,要遲D先去試,我話我驚,好似唔想咁,(唔知係 ...

雖然我無你咁高齡,但我當初開針前同你一樣掙扎咗好耐,係咁同我老公講我唔想要,不如唔好做,最後打去醫院延後咗1個月開針

我都係好多憂慮嗰種人嚟,但而家諗返我好慶幸自己當初有勇氣去開針,我而家先有個BB

睇下身邊有好多朋友,話想生但又無去求醫,最後一年又一年過去,想生都生唔到了

我覺得你既然有咁嘅機會,即管就試一次,其實都未必會成功,就睇下你同BB有無緣分,如果最後係無,你都叫做試過盡咗力,將來諗返都唔會後悔

大宅

樓主,我做ivf之前都考慮和驚左好耐,當開始左打針之後,其實一d都唔恐怖,唔算痛,其實做ivf最難的是突破心理關口,當突破左,決定去做的時候,就會發覺根本是之前想得太多,甚至後悔太遲做,應該早d做,早日有b!
無論你決定係點,都祝福你,加油!

複式洋房

到你將來抱住BB個陣
相信你唔會後悔為佢勇敢一次

大宅

Vicky18 發表於 20-9-15 18:20
本人高齡,就快40, 之前幾年做人又不積極,又不理身體, 所以未能自然懷孕,排了政府公家大約一年半, 就 ...

你都就快40歲,其實都係得一次機會放胎,點解唔試下,唔好比甘大壓力自己,要中個天一次都比你中,唔中放十次都會唔中

複式洋房

多謝各位意見同鼓勵,可惜到最後都無勇氣踏出第一步,因為想到自己都未照顧得掂,免得累人累己,生b又痛苦,唔想經歷唔想生,或者自己想得太灰,或者自己想逃避責任…

首頁

尾頁

跳至