自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

洋房

A朋友(多年好友)因急事借錢(當時話7日內還), 我借咗給他30萬,其後他說遇到的意外情況還額外需十萬。我自己的積蓄已經借曬畀佢, 唯有問自己另一朋友B借十萬轉借給A。
一星期後 A說沒能力一次過還款(事實上佢係現階段冇能力還),只能夠 攤分幾年每月在出糧後還給我(前提係要扣起海外每月供樓款項+生活費剩餘的才還給我) 。

洋房

回覆樓主:

我自己冇問題,但係我向朋友B借十萬給A的那筆是急需還給B的( 因朋友B借出的錢也是是用嚟供樓的)° A本身在海外有物業,我問佢點解唔賣咗啲物業套現呢筆錢 還給我們,A話因為嗰邊仲有mortgage,如果現在 急售的話好唔抵,原因 1.疫情影響未能 親自去做手續 2. 疫情影響,全世界嘅資金流轉低,市場價唔會高 3.急售價錢唔會高 4.仲要扣埋mortgage七除八扣後攞返現金都唔多, 佢 話咁樣操作唔efficiency .

洋房

回覆樓主:

我聽咗之後其實都好嬲, 我同朋友B借錢畀你解決急需,你就為咗自己層樓仲要供+ 唔想蝕價所以唔 賣左層樓盡快還錢, 感覺好自私.雖然話你唔係走數, 但係同樣朋友b 借畀你筆錢係用嚟供樓, 你係咪應該就算蝕都要還咗畀人先.
我唔知我咁諗係咪唔為佢著想,但係我個心真係好唔舒服,為咗佢而影響 左朋友b .

洋房

回覆樓主:

我而家唯有自己賣咗啲股票套現去還咗十萬畀朋友b先, 再等佢每月還畀我

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

朋友講錢傷感情,你睇清佢真面目都好,不過幾十萬,呢個代價好貴

侯爵府

2024年龍年勳章

你太好人喇...
自己借咗一次俾佢,我覺得已經仁至義盡..
依家唯有希望佢盡快還錢喇

大宅

牛年勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:20
我而家唯有自己賣咗啲股票套現去還咗十萬畀朋友b先, 再等佢每月還畀我 。
...

深感佩服,但真係想講,你太天真了,希望你能以此為誡

逸逸不敗    發表於 20-9-19 16:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果佢賣左層樓,計落實收好少錢,未必還到比你地!如果佢會賣,當初就唔會開口問人借!自己唔夠借仲要幫佢借上借,我覺得好唔應該,因為真係會自己上埋身!

子爵府

你預不是幾年還晒,以他現在態度,分分鐘爛尾還吾晒比你

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

唉.....真係睇清楚真面目後好難受

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢初時話7日後還錢,但之後不但冇還款仲要借多10萬,已知佢冇信用啦,佢一開始根本冇諗住如期還款。
對A來講40萬都係問你借,佢點會蝕錢賣樓黎盡快還俾B?
對B來說,係你問佢借錢,梗係你負責還。如果係A問佢借,佢未必會借啦。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

錢真係唔好太信全借,佢都有親戚點解又唔借比佢?借左要人還就難,都係氹下講下自己難處

大宅

回覆樓主:

朋友B知唔知道筆錢係借左俾朋友A,朋友A嘅做法好典型嘅搵著數無當外人係朋友,妳催多兩催佢對外會將妳描述成呢件事小氣果個

禁止訪問

伯爵府

唔好話幾十萬,幾萬都唔應該借。黎明的金句係堅:借錢如送禮,還錢如乞米

男爵府

如果係我,朋友只會借一千幾百,唔還都冇問題,借咁多錢(對於我嚟講好多),只會係自己直系親屬,仲要係信得過果d先借。
絕對唔會幫佢問其他人借,你太好人了。

公爵府

mimikam 發表於 20-9-19 13:18
我聽咗之後其實都好嬲, 我同朋友B借錢畀你解決急需,你就為咗自己層樓仲要供+ 唔想蝕價所以唔 賣左層樓盡快 ...

如果佢肯賣左個物業既,一早都唔駛問你借錢啦~講真,如果佢真係肯還既,只係要長D時間,我覺得都衰唔哂!
借錢俾人從來都要睇自己能力,我會有多餘錢先借俾人,就算萬一對方唔還,都唔會影響到我生活為大前提。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:20
我而家唯有自己賣咗啲股票套現去還咗十萬畀朋友b先, 再等佢每月還畀我 。
...
朋友借錢,真係一個考驗,如果借比佢而唔會影響自己呢個就算送比佢[如果佢還,當係..........],唔係的話就免喇,真心.

首頁
12345...11

尾頁

跳至