自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有左甲亢都有7年
反反覆覆食藥停藥
中間生左2個小朋友
細b 出世 反醫院睇抽血
指數58 之後開藥食
因為疫情改左番政府個時間
要等到下年1月 岩岩呢排好多人話我瘦左
點知落磅睇睇得45kg
之前點瘦都唔會到跌穿48

早2日睇左外科醫生 醫生建議我全切
本身自己都貪令 頸有疤都好唔開心

唸緊繼續食藥食多一段時間
定直接做手術了左件心事

比Agent同醫生講到 一定要做甘

大宅

我個甲亢醫生話唔想做手術或者飲典可以keep住一直食藥,藥物副作用好少風險亦最低
如果做手術割晒或飲典都係要一世食藥

別墅

nathylazy 發表於 20-9-20 11:55
我個甲亢醫生話唔想做手術或者飲典可以keep住一直食藥,藥物副作用好少風險亦最低
如果做手術割晒或飲典都 ...

政府醫生嗎?因為我政府醫生都甘講 但唔知係咪我因為食藥唔定時 呢段時間段到得45公斤

男爵府

我當年反覆返發,最後做左全切,而家每日要食返補充劑,每三個月都要覆診拎藥食。
我決定做手術係因為個病好困擾我,試過心跳過快到要住院,個心成日跳得好快,個人好唔舒服,我睇左好多年但食藥好左又會再返發所以先決定切。
但始終開一刀又要全麻,同埋之後都要食補充劑,所以要考慮清楚。不過比我再揀,我都會切。

伯爵府

我當年甲亢又係不斷翻發,試過心跳快到要入院,最後醫生建議我飲碘水,飲完隔左兩年生左小朋友,而家一日一粒補充劑,當supplement咁食,乜事都冇

伯爵府

回覆樓主:

除咗體重外仲有無其他嚴重徵狀呢?腫大結節心悸手震突眼等等都無的話,好似無理由捱一刀,我係結節大到抖唔到氣先切,可以唔切就無謂少緊樣啦

別墅

checkcheck 發表於 20-9-20 12:05
我當年反覆返發,最後做左全切,而家每日要食返補充劑,每三個月都要覆診拎藥食。
我決定做手術係因為個病 ...

你嗰陣時體重有冇跌到? 同埋想問你去邊度做搵邊個醫生做架 我見有啲人話做完都會有有機會影響聲帶

別墅

raicherry 發表於 20-9-20 12:13
我當年甲亢又係不斷翻發,試過心跳快到要入院,最後醫生建議我飲碘水,飲完隔左兩年生左小朋友,而家一日一 ...

我又未去到心跳要快到去醫院 我有諗過飲碘水
但係飲完之後因為屋企有小朋友又唔可以接觸佢哋都唔知可以點

別墅

mameme 發表於 20-9-20 12:23
除咗體重外仲有無其他嚴重徵狀呢?腫大結節心悸手震突眼等等都無的話,好似無理由捱一刀,我係結節大到抖唔 ...

除咗體重其實都冇其他唔舒服 之前啱啱開始嘅時候腫大明顯啲 近呢幾年冇咁腫 心悸其實感覺係點?啱啱年頭睇完心臟科又無咩 係呢一排體重跌得好犀利 有d擔心 始終佢直接影響心臟

男爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 12:28
你嗰陣時體重有冇跌到? 同埋想問你去邊度做搵邊個醫生做架 我見有啲人話做完都會有有機會影響聲帶
...

我嗰陣喺政府醫院嘅,因為我曾經心跳太快入急症,所以好快比左專科期我。嗰陣體重跌左好多嫁,成個人都瘦曬。
做完最初有啲聲沙,但後尾都冇咩問題。
醫生要我食藥控制左病情先肯幫我做手術,一路太高嘅時候係唔肯幫我做,你最好問一問醫生係咪都係咁。

伯爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 12:29
我又未去到心跳要快到去醫院 我有諗過飲碘水
但係飲完之後因為屋企有小朋友又唔可以接觸佢哋都唔知可以點 ...
其實碘水個輻射量好低,只要你唔好同佢地共用碗筷,分開食飯,去完廁所消毒,戴住口罩應該就冇事,你不如去抽血驗左個甲亢指數先,長期太高真係唔好,同埋甲亢藥真係要定時食架,唔係真係會影響心臟

象牙宮

mkmk0720 發表於 20-9-20 11:28
有左甲亢都有7年
反反覆覆食藥停藥
中間生左2個小朋友

醫生建議你全切? 理由是什么? 通常切1个, 檢如有事, 再說。

我割了一邊, 甲狀腺有異樣。 拖了N年, 結果割了, 是良性。
如果問我, 有當然比沒有好。 有一粒好過冇。 沒有食藥。
本身己是長期病患者。拭抗力差, 身體多痛病。調理中。有發胖沒有瘦。
我是公立醫院切。 本身皮膚不是很好。感恩是沒有留下疤。 (根本看不出曾切過) 手術

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

回覆樓主:

當年睇過醫生講, 越覆發得多, 食藥一年半載,可以完全好返機會就越細。
是否做手術, 還是食碘丸, 睇多個醫生攞意見。

別墅

cbeyond 發表於 20-9-20 12:41
當年睇過醫生講, 越覆發得多, 食藥一年半載,可以完全好返機會就越細。
是否做手術, 還是食碘丸, 睇多 ...

食藥唔再出路 算係拖落去 唯一簡碘同食藥簡

別墅

cbeyond 發表於 20-9-20 12:41
是否做手術, 還是食碘丸, 睇多 ...

開刀先岩

別墅

333s 發表於 20-9-20 12:38
醫生建議你全切? 理由是什么? 通常切1个, 檢如有事, 再說。

建議我全切 因為我都有7年啦個病

伯爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 12:30
除咗體重其實都冇其他唔舒服 之前啱啱開始嘅時候腫大明顯啲 近呢幾年冇咁腫 心悸其實感覺係點?啱啱年頭睇 ...

我係兩年間跌廿幾磅,心悸類似無故快速大力心跳,我心跳到會反胃想暈要用力抖氣,十幾年前開始小腫,醫生話未駛食葯我就無理佢,但惡化到多粒大結節,氣管迫到打橫U形抖唔到氣,照到結節不規則邊,三個醫生都話似惡性,叫我抽針都唔駛做即刻全切。卒之全部係良性。

醫生話驗到係惡性擔心附近有擴散先要飲碘,若手術做得好,聲帶影響好快復原,因甲狀腺有部份包圍住聲帶,手術原初期會少少沙啞,但我完全無,內小甲狀腺亦保留得好好,疤痕要搵先睇到

定時食葯,必要時照咗先驗清楚先決定,無謂令自己白擔心一場,心情都影響病情㗎,祝好

伯爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 12:50
建議我全切 因為我都有7年啦個病

樓上講得啱,可以留就好過無咗啦,甲狀腺掌管賀爾蒙內分泌,我覆診經常問點解一粒葯丸就解決到件咁重要嘅器官,個個醫生都hea答,不過未見影響就由得佢囉

別墅

mameme 發表於 20-9-20 13:04
樓上講得啱,可以留就好過無咗啦,甲狀腺掌管賀爾蒙內分泌,我覆診經常問點解一粒葯丸就解決到件咁重要嘅 ...

因為早兩日個醫生同我講長期食藥會骨枯
個Agent同我講我唔係結節問題 係個甲狀腺功能上問題 所以全切比較好

別墅

mameme 發表於 20-9-20 12:56
我係兩年間跌廿幾磅,心悸類似無故快速大力心跳,我心跳到會反胃想暈要用力抖氣,十幾年前開始小腫,醫生 ...

我又未開始心跳到想暈反胃 但係無啦啦就跌磅 要1月先番到政府 呢一刻都唔知可以點 我諗過不如切咗佢一了百了

首頁

尾頁

跳至