自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我住緊,住了10年。視乎你邊區返工,去大部地方包埋shuttle bus程車一小時搞掂,係珀客近期有啲玩野。
低密度住宅,好舒服,落街見到好多毛孩好開心。係潮濕的,尤其是三,四月。
飛機燥音有段時間飛到好低,我住中層都覺得嘈,反影過後改了航道,好好多了。
區內購物發展成熟,好多團購,買菜等。
住慣了的鄰居搬不到去其他地區了。
其實你有興趣的可以租了來,要求交通方便的,點都不會喜歡這裡。喜歡清靚的,一個優點已蓋過所有缺點。

男爵府

三個朋友都住唔超過兩年你話呢?

翡翠宮

hitommycc 發表於 20-9-21 20:57
x2

朋友仔女港島返學勁辛苦,買野送貨另加100蚊

港島返学辛苦啦

珍珠宮

好媽媽勳章

MN2015 發表於 20-9-21 15:00
有意搬入珀麗灣, 請教現居/曾居既JM俾啲經驗/意見關於飛機嘈音, 上班交通情況?
...

我冇住過,不過識兩個朋友住緊,住了多年。

其中一個朋友係Full Time Mom, 老公在機場那頭返工,小朋友在島上的小學返學。

另一個朋友自己要返工,朝早搭船去中環再轉車。小朋友小學時都係島上那間,中學就揀了在奧運站附近,shuttle bus 去青衣轉地鐵。

複式洋房

回覆樓主:

多謝所有JM既寶貴資料, 我會再考慮清楚

男爵府

新婚時住過..好唔方便!如果退休住就好舒服

伯爵府

自問就唔鍾意 因為唔方便

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crystal媽咪 發表於 20-9-21 20:33
朋友之前住過
返工佢覺辛苦,打風落雨麻煩…… 又船又巴士
小朋友快小學前搬返出來

x 2

我朋友都係、租住咗一年走都走唔切~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

交通費貴 ,無得揸車

大宅

回覆樓主:

住過幾年,環境真唔錯,有3個大會所,好多設施,管理費又唔算貴。但交通真係唔方便,車費又愈嚟愈貴。雖然島內有食肆、超市、迷你街市,但選擇唔多。而家搬出嚟先發覺,原來隨意落街食嘢、每日去街市買餸既感覺真係好正。

禁止訪問

侯爵府

一點不好住,只係租平。
朋友結婚入去住,兩公婆都ok,
一生小朋友就唔得啦,搬返出去。有小朋友勁唔方便

珊瑚宮

有個司機講
發左達都吾好搬去泊麗灣
因佢日日見到D人打晒蛇餅在青衣站輪巴士
玩具萬歲!

侯爵府

住開市中心,根本無興趣呢啲地區.

複式洋房

Elaine1128 發表於 20-9-21 21:33
我住緊,住了10年。視乎你邊區返工,去大部地方包埋shuttle bus程車一小時搞掂,係珀客近期有啲玩野。
低密 ...

想多問關於嘈音問題, 聽聞除左飛機重有輪船都會發出好大嘈音, 見到呢啲報導真係有啲擔心....

大宅

MN2015 發表於 20-9-22 10:11
想多問關於嘈音問題, 聽聞除左飛機重有輪船都會發出好大嘈音, 見到呢啲報導真係有啲擔心....

視乎你的座向,我家向海望機場,即飛機升降和貨輪航道齊晒。個人覺得貨輪嘈好多,特別是晚上,因為看不清楚,相反飛機航道改了偏向深井少少,同埋飛高左,我再聽不到飛機聲了(但很享受看他們在我家頭頂飛過)。其實珀麗灣內園,向青馬橋或向機場都各有特點。

都係個句,好睇你同屋企人的取向。鐘意靜的人好鐘意呢度,好多都係一住就10年8年。相反我住過2年馬鞍山,小時候住官塘,即使假日出荃灣,都覺得人多到頂不順。

附上我家的日落照。因為這個日落,我不想搬

複式洋房

Elaine1128 發表於 20-9-22 15:53

視乎你的座向,我家向海望機場,即飛機升降和貨輪航道齊 ...

謝謝妳寶貴意見, 十分有用, 萬分感激

子爵府

回覆樓主:

住左7年,因為葵芳返工,所以好方便,最不滿是車費年年加,重要話唔加就停辦,即侷比,所以好鐘意都唔考虑搬返入去

水晶宮

fghjkl 發表於 20-9-23 01:35
住左7年,因為葵芳返工,所以好方便,最不滿是車費年年加,重要話唔加就停辦,即侷比,所以好鐘意都唔考虑 ...

獨市冇計

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

兩朋友住

居所舒服,環境清幽,會所正,

不過一位係退休人士,一家係外籍人士

因佢哋唔受上下班交通限制 ,在島上居住似渡假feel

無特別聽到佢哋話嘈音問題

打風落雨就麻煩D, 同埋夜返都唔方便

首頁

尾頁

跳至