在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第一次聽2nd in 完,做埋ref check 先揀人,我之前d工2nd in一岩就比offer , 之後先至做ref check

大宅

我今年試過見一份工, first in 後就做 reference check, 之後先second in,
但最後都係無offer...好奇怪, 等我空歡喜一場..

男爵府

MeLKaka 發表於 20-9-25 20:54
我今年試過見一份工, first in 後就做 reference check, 之後先second in,
但最後都係無offer...好奇怪, ...

原來唔係淨係我一個,我係2nd in 完再ref check 之後冇聲氣

珍珠宮

timtamgal 發表於 20-9-25 07:45
我第一次聽2nd in 完,做埋ref check 先揀人,我之前d工2nd in一岩就比offer , 之後先至做ref check
...

大公司黎架?定係高職位?一般職位,公司仔唔會ref check

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-9-26 22:44
大公司黎架?定係高職位?一般職位,公司仔唔會ref check

中型公司,我都係第一次比人問拎referee contact 而非check 有冇criminal record 個d

搞完咁多程序之後冇offer好傷心

子爵府

timtamgal 發表於 20-9-26 22:47
中型公司,我都係第一次比人問拎referee contact 而非check 有冇criminal record 個d

搞完咁多程序之後冇 ...

你同之前的公司關係唔好?

又或者前公司未完成ref check.
試過有啲公司由 1st in 去 2nd ,半晝就決定到,但去到ref check,要攪1個星期,先有決定。 你等多陣,唔好放棄。

男爵府

joetreemo 發表於 20-9-27 09:00
你同之前的公司關係唔好?

又或者前公司未完成ref check.

我之前一間做左4年已經同舊上司單聲所以我覺得ok, 對上一間做左年半,關係一般所以我只比HR contact

我等左一個多星期,佢話今個禮拜會有通知比final candidate , 我收唔到所以已經失敗左

重點係我未試過做完ref check 先話唔得

首頁

尾頁

跳至