懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日照完結構,醫生話BB心臟有 ‘永存左上腔靜脈’ 問題(PLSVC),即係正常得右邊一條的上腔靜脈,但多左左邊一條,醫生寫左信俾我去公立醫院跟進,有無人有經驗可分享一下,我好擔心BB情況。 謝謝

大宅

k_mum 發表於 20-10-3 17:38
今日照完結構,醫生話BB心臟有 ‘永存左上腔靜脈’ 問題(PLSVC),即係正常得右邊一條的上腔靜脈,但多左左 ...

已為你祈禱!加油!

別墅

今日照完結構,醫生話BB心臟有 ‘永存左上腔靜脈’ 問題(PLSVC),即係正常得右邊一條的上腔靜脈,但多左左 ...

你依家幾多週

男爵府

回覆樓主:

我聽講中文大學有位母胎醫學心臟專家,好似姓羅的醫生,大部分母胎醫生照到BB心臟有問題都會轉介俾佢,不過要睇私家症才可指定醫生, 依家有冇出咗去做私家我就唔清楚了!你打電話去問下。

大宅

BB心臟有事,我想請問你當時度頸皮時有無咩問題?因為頸皮厚同個心臟都有關係

別墅

我同你一樣情況,第一胎嚇到喊
我已渡過所有檢查,過程係禁

我係因為頭園偏細,比政府醫院見意做抽胎水檢查。

因有風險我走左去看羅醫生問意見,竟比醫生發現心臟疑似有問題

最後去左政府抽胎水+安排去睇兒童心臟科

so far, 抽胎水結果正常,心臟科就說明係多左條血管,即正常「Y」型集中流入心房,現在分開左2條左有左入右有右入。佢解釋,以前科技無睇到禁多野,現在越睇越多野,可能好多人都有此情況
然後一個心臟科醫生+一個婦科醫生照左好耐, so far都正常,叫我唔使擔心。 分別只是一般心臟是「Y」型流入,佢分開左2條獨立禁流入

我哋有問bb將來有無d咩問題,佢話現時醫學未證明到有問題,一切都要等bb出世後再留意.可以係正常無問題禁講

不過心臟科醫生無講個學名「永存左上腔靜脈」,我唔100%sure是否同一case但就好相似。

無事既,希望我們的bb都健康長大

複式洋房

你BB PLSVC ,但醫生有無話血既circulation正常?如果正常唔洗十分擔心,我理解係有d心臟問題機會比正常人大小小,呢d都無得擔心咁多,我個時都有呢個問題,血circulation正常,醫生話唔洗太擔心,但都去左抽胎水,結果正常,所以都無做咩。依家出左世,有輕微心漏問題之外touch wood無野,半年左右復診,睇下會唔會自己生返埋

複式洋房

多謝大家意見分享,我照到時都近22週,所以無抽羊水,但之前做左T21低風險。醫生又無提血流問題,我自己上次又唔識問。因為無抽羊水驗,希望唔係染色體問題引致心臟多左血管。現在只有定期檢查同祈禱希望BB無咩事。

大宅

cattwoma 發表於 20-10-13 11:16
我同你一樣情況,第一胎嚇到喊
我已渡過所有檢查,過程係禁

我同你嘅情況一樣,其中一條血都分開左走,個血既circulation 冇問題,都冇心漏情況。
我私家醫生同政府都好細仔睇左話最緊要個 blood flow circulation 正常就可以,呢啲屬正常範圍內。
而政府都有抽胎水同我自己做T21 所有DNA 同染色體都正常,所以暫時安心等BB 出黎。
政府醫生都話近年私家醫生先鍾意留意血管情況,所以先有多左case, 可能以前都有不過發覺唔到,而check 到有問題,醫生都要有責任通知媽媽。
可以睇下個circulation 同有冇心漏比較重要

別墅

onegreen 發表於 20-10-12 21:25
我聽講中文大學有位母胎醫學心臟專家,好似姓羅的醫生,大部分母胎醫生照到BB心臟有問題都會轉介俾佢,不過 ...

可否pm羅醫生全名?

水晶宮

hyperbinbin 發表於 21-3-6 17:04
可否pm羅醫生全名?

羅國明

別墅

Nbs 發表於 21-3-6 17:43
羅國明

麻煩晒

大宅

onegreen 發表於 20-10-12 21:25
我聽講中文大學有位母胎醫學心臟專家,好似姓羅的醫生,大部分母胎醫生照到BB心臟有問題都會轉介俾佢,不過 ...

係!佢係PWH私家症,樓主可以scan結構報告過去private outpatient 預約,佢秘書會call返你。

https://www.obg.cuhk.edu.hk/contact-us-2/

別墅

MonieCora 發表於 21-3-6 18:17
係!佢係PWH私家症,樓主可以scan結構報告過去private outpatient 預約,佢秘書會call返你。

https://www ...

麻煩晒你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好感謝你嘅資訊

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至