自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

我小朋友今日第二日返功課輔導班,呢兩日返已經問佢係功課輔導班功課做成點,點知佢話老師幫手寫埋英文答案,有冇家長都有同樣嘅情況?期望小朋友喺嗰度可以有人教導,但係竟然係俾錢請槍手

男爵府

好多會俾答案,所以要選擇

用戶要求終止服務

牛年勳章

一定有,一個老師對咁多學生,點逐個講解?
未經許可,請勿轉載

洋房

bonniebeee 發表於 20-10-6 21:36
好多會俾答案,所以要選擇

以為好嘅開始,點知係錯晒

男爵府

Miuchiang 發表於 20-10-6 23:09
以為好嘅開始,點知係錯晒

可以選擇私人補習
始終一個導師對咁多個,成效心中有數

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

lastpass 發表於 20-10-7 06:19
可以選擇私人補習
始終一個導師對咁多個,成效心中有數

一對一老師都未必有耐性解釋,我親眼見老師上堂玩手機

大宅

qinqinyan 發表於 20-10-7 08:08
一對一老師都未必有耐性解釋,我親眼見老師上堂玩手機

我之前有請過一對一,老師一趁著小朋友做習作時,就會玩手機,同埋,老師有時好趕未食嘢來,指疫情前,會一路食dinner一路補課,其實我不太滿意,因只補一個鐘,老師又掛住食嘢,又要補習!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多會俾答案

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

係架! 俾答案快手落堂....

不過如果小朋友快D TAKE UP到, 又上心的話,大家夾到,會做做下做快咗,有剩時間就去做功課之外的事

珍珠宮

Miuchiang 發表於 20-10-6 21:31
我小朋友今日第二日返功課輔導班,呢兩日返已經問佢係功課輔導班功課做成點,點知佢話老師幫手寫埋英文答案 ...

首先你已經誤解左功輔班
你想慢慢引導小朋友諗出答案,係應該搵1對1私補。
一人對十幾個學生,時間1個2個鐘,對得曬功課已經難得

男爵府

classicalmozart 發表於 20-10-7 08:19
我之前有請過一對一,老師一趁著小朋友做習作時,就會玩手機,同埋,老師有時好趕未食嘢來,指疫情前,會 ...

係我一定要換過老師!咁樣仔女補習都唔專心!一對一,每時每刻都係燒緊錢

大宅

之前都有報過功課輔導班,上完之後既感覺係:完成功課就算,有時仲有好多錯。所以唔好指意晒輔導班嘅老師

禁止訪問

男爵府

一定要同老闆講,我果間補習社初初都狂比答案,有時重直接幫我仔寫埋答案。我每次都同老闆反影, 反影過4-5次,d老師都知我煩,之後就小左比答案

公爵府

呢個都唔係秘密, 功課輔導班一直都係學生唔識就直比答案。
要教學生做功課/溫習, 要搵1對1架。(利申N世紀前係centre做tutor, 之後間中做part time)

洋房

afrachoy 發表於 20-10-7 22:03
一定要同老闆講,我果間補習社初初都狂比答案,有時重直接幫我仔寫埋答案。我每次都同老闆反影, 反影過4-5 ...

我尋日講左 ,冇一間認自己問題,我都穩定上門補習老師喇

洋房

kingking888 發表於 20-10-7 16:32
之前都有報過功課輔導班,上完之後既感覺係:完成功課就算,有時仲有好多錯。所以唔好指意晒輔導班嘅老師
...

系吖,唔好指意佢地,唔再報輔導壓喇,揾一對一

珍珠宮

回覆樓主:

如果你想小朋友真係學到野,一對一都唔好要求功課啱哂,記住,你係想佢測驗做時識做,唔係功課全對。

功課錯就下次做改正,叫補習老師針對佢上次錯的地方比多D習作佢自己做

不懂改正才叫補習老師引導,比答案又會依賴

不過好少家長肯放手

補習社D功課班真的有家長要求不對答案架,只求氣氛一起做homework不拖延,長遠反而好。如果小朋友自己在家做更好,但可能屋企冇人。。。

一對一希望你揾到個用心,不是補太多小朋友的老師(例如退休高學歷師奶),不過就可遇不可求

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常丫,家長俾得錢,即係想老師攪
老師一人對n個,每人都有功能疑問,當學生返到屋企,家長發現未做完功課,唔鬧就出奇
所以老師會快靚正地幫學生攪掂

男爵府

回覆樓主:

有好多補習社,但求份功課啱曬就算,覺得一對一上門補習好啲,但係做家長會好攰,仲要幫佢睇埋功課,另外溫默書考試又係自己嚟

首頁

尾頁

跳至