自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港本地540日4G 60GB數據卡,見到有人賣$170

行CSL網,唔知21Mbps算唔算慢?(假設很少看影片,俾老人上網、taobao / facebook / whatsapp / wechat / alipay)

珍珠宮

2024年龍年勳章

861014 發表於 20-10-9 14:24

你不如考慮3HK的萬能卡(粉紅色),有效期13個月,內有2000分鐘通話,60GB本地數據,30GB社交數據,行42Mbps速度,價錢也是$170。

男爵府

PaPa 發表於 20-10-9 14:27
你不如考慮3HK的萬能卡(粉紅色),有效期13個月,內有2000分鐘通話,60GB本地數據,30GB社交數據,行42M ...
我見lucky有18個月先覺得吸引呀,除開每月3.3GB都應該用唔完
請問速度方面21同42是否差很多?

大宅

PaPa 發表於 20-10-9 14:27
你不如考慮3HK的萬能卡(粉紅色),有效期13個月,內有2000分鐘通話,60GB本地數據,30GB社交數據,行42M ...

請問行42Mbps係咪全速無限,會唔會用到某個GB數會限速的?

男爵府

回覆樓主:

我主咭是中移動 21M 限速 plan, 副咭是3 年咭(黃色),兩者上網體驗分別不大.

wcpcelia    發表於 20-10-12 11:31

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果真係有算快

珍珠宮

2024年龍年勳章

861014 發表於 20-10-9 15:03
我見lucky有18個月先覺得吸引呀,除開每月3.3GB都應該用唔完
請問速度方面21同42是否差很多?
...

42Mbps當然係快過21Mbps啦!

珊瑚宮

回覆樓主:

依d唔好處係要成日計住條數,唔似得月費限住你用幾多,小朋友老人家唔就住,長用長有,未必會計住每月用3.xG

珊瑚宮

回覆樓主:

又如果太慳,到期前剩好多,又好似蝕左比佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

cutiepig213 發表於 20-10-9 15:18
請問行42Mbps係咪全速無限,會唔會用到某個GB數會限速的?

當然係全速。
它包咗60GB本地數據,30GB社交數據,用完就無,沒有限速。

珍珠宮

2024年龍年勳章

oceandeepsea 發表於 20-10-9 19:54
依d唔好處係要成日計住條數,唔似得月費限住你用幾多,小朋友老人家唔就住,長用長有,未必會計住每月用3.x ...

用這些年卡,我估無人會限住自己每月用幾多GB,用完就換過一張,或者增值再買數據。

珊瑚宮

PaPa 發表於 20-10-9 20:13
用這些年卡,我估無人會限住自己每月用幾多GB,用完就換過一張,或者增值再買數據。
...

係,所以比較岩有節制既人用,計定平均一個月用幾多,出街用幾多,屋企開wifi用幾多,年卡就除番12個月,睇下個每數夠唔夠用

小朋友唔節制,會不停用唔計數,不過停左咁耐學,張卡都無咩點用過,成日係屋企開wifi用,到期前應該可以用得松手d

珍珠宮

2024年龍年勳章

oceandeepsea 發表於 20-10-9 20:56
係,所以比較岩有節制既人用,計定平均一個月用幾多,出街用幾多,屋企開wifi用幾多,年卡就除番12個月, ...

好難計喎!
不過我無理,每個月唔同,時多時少。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Z-uey 發表於 20-10-12 19:55
我係百佳見到呀,$33有50GB,買左張做後備
365日?有無話音分鐘?

大宅

回覆樓主:

我一直用開imc 42mbp,行csl。 我真系10gb用大約10個月,無限制使用,因為我屋企,公司都有wifi,又住得近公司,所以其實主要星期六日用多,系明知要下載會留系有wifi 地方先DL.

回應翻樓主問題,我剛剛都系續了imc無轉3同lucky,因為怕3台接收得差,以前用過怕怕。
無轉lucky 都系因為速度有差別,反正都系百幾蚊1年就無胃轉了

象牙宮

861014 發表於 20-10-9 14:24

我都想知, 適合九旬老人家使用。 老人家電話卡 + 有數據上網。
俾 老人上網、youtube / taobao / whatsapp / wechat + 老年人 益智游戏_训练 )
家有 wifi。 佢基本少用電話。
出街有工人。复診看醫生, 有 子/女。

用那个好?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

https://www.youtube.com/watch?v=zYirtuU1Wn4
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至