婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

保險規定要有普通科醫生轉介信, 咁請問應在外面化驗所照左先再轉去睇專科好啲, 定係直接去醫院登記再照超聲+2D好啲?
另外, 請問仁安有無得照及邊個好醫生啲呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kam210 發表於 20-10-13 16:43
保險規定要有普通科醫生轉介信, 咁請問應在外面化驗所照左先再轉去睇專科好啲, 定係直接去醫院登記再照超聲 ...

部份保險公司要用指定化驗所同專科醫生先可以claim,我用AXX 睇普通科-》專科-〉指定化驗所-》見專科睇報告。

仁安有乳健中心可以照同睇女醫生(羅嘉寶/蔡麗賢),一定要見咗醫生(醫生費千幾)先, 由醫生決定照(2D/3D)。朋友介紹家人搵羅醫生做手術(乳健中心總監)手勢好,傷口埋得好靚但醫生唔係咁友善,問多句會黑面。

大宅

kaheiboy 發表於 20-10-14 14:43
部份保險公司要用指定化驗所同專科醫生先可以claim,我用AXX 睇普通科-》專科-〉指定化驗所-》見專科睇報 ...

謝謝您, 我公司保險無指定化驗所或專科醫生, 只不過如非網絡醫生要轉介信才claim 到錢囉!
我book左仁安照因為快有期, 如要跟進至再寫轉介信揾專科睇, 我都打算萬一要跟進就返仁安!

珍珠宮

kam210 發表於 20-10-14 23:31
謝謝您, 我公司保險無指定化驗所或專科醫生, 只不過如非網絡醫生要轉介信才claim 到錢囉!
我book左仁安照 ...

仁安乳健中心有2個專科女醫生,姑娘非常細心又友善,2樓個小花園環境好舒服,個人都較喜歡依間醫院。

大宅

kaheiboy 發表於 20-10-15 07:55
仁安乳健中心有2個專科女醫生,姑娘非常細心又友善,2樓個小花園環境好舒服,個人都較喜歡依間醫院。
...

照完有不祥預感, 仁安兩位女醫生, 隔日一個輪流應診, 請問各位jm邊個好啲, 我覺得逃不過抽針一劫的

珍珠宮

kam210 發表於 20-10-17 11:58
照完有不祥預感, 仁安兩位女醫生, 隔日一個輪流應診, 請問各位jm邊個好啲, 我覺得逃不過抽針一劫的 :sweat ...

唔好擔心住,等埋睇報告結果,唔好自己嚇自己,但可以做定兩手準備,搵定醫生資料,我自己會選蔡醫生,化驗所介紹佢,網上亦可以見佢嘅好評;媽媽之前手術搵羅醫生(仁安乳健中心總監,資深,手術後傷口靚,但比較cool)。

大宅

回覆 kaheiboy 的帖子

報告要FOLLOW UP, 應該係有啲嘢但又唔係太衰嘅嘢啩, 圖片又唔識睇只按文字估, 但都即時約埋仁安兩位醫生, DR.LAW 要11月至有期 DR. CHOI 就最快30號, 照約左先!
請問有無其他醫生介紹呀?, 如在新界區會方便點,
謝謝!

珍珠宮

kam210 發表於 20-10-21 16:36

報告要FOLLOW UP, 應該係有啲嘢但又唔係太衰嘅嘢啩, 圖片又唔識睇只按文字估, 但都 ...

我前2日先睇完蔡醫生,如果有齊報告姑娘可以特別安排(最早睇)

珍珠宮

kam210 發表於 20-10-21 16:36

報告要FOLLOW UP, 應該係有啲嘢但又唔係太衰嘅嘢啩, 圖片又唔識睇只按文字估, 但都 ...

之前朋友介紹位男醫生,佢係中大同港大外科副教授,非常有醫德,佢會播道做手術,如果唔介意pm你。

大宅

kaheiboy 發表於 20-10-21 18:34
之前朋友介紹位男醫生,佢係中大同港大外科副教授,非常有醫德,佢會播道做手術,如果唔介意pm你。
...

我都係想揾返個女醫生睇, 謝謝您!
仁安姑娘講左, 如有早啲會通知我的!

首頁

尾頁

跳至