自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔中二,搵左上門補習姐姐補英文,一星期來一次2小時,呢位補習姐姐dse考得好好,已經補左7堂,佢帶自己初中時睇的英文故事書來同讀及解釋,中間會問下我仔內容點解。
我仔成績比較差,唔合格果隻,見補習姐姐咁樣讀故事書,好似當我仔係初小咁; 想反映又唔知點同佢講,想問問大家意見,心諗會唔會係成績好嘅人係咪唔識教差嘅學生?

用戶要求終止服務

牛年勳章

呢個係正確學英文嘅方法,你有咩期望要同老師溝通,可以話佢知希望改善成績,學考試技巧。

Adrio77    發表於 20-10-16 11:10
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 20-10-16 09:58
呢個係正確學英文嘅方法,你有咩期望要同老師溝通,可以話佢知希望改善成績,學考試技巧。
...

多謝你意見,我試下同佢講
我都知道睇英文故事書係好,阿仔細個我都有同佢一齊讀,到四至六年級時佢操行好差成日收學校投訴,差d被趕出校,當時都理唔到佢成績,好彩而家中學識諗左,肯補習一堂,我而家希望佢成績唔好太差

wcpcelia    發表於 20-10-19 16:41

用戶要求終止服務

牛年勳章

heiheima88 發表於 20-10-16 10:11
多謝你意見,我試下同佢講
我都知道睇英文故事書係好,阿仔細個我都有同佢一齊讀,到四至六年級 ...

阿仔都跟過幾個唔同嘅老師,其中一位在職老師係同佢睇書嘅,而家嘅老師同佢練習 oral,每堂吹水吹水再吹水,題材不限,只要阿仔肯開聲講就好!阿仔好享受,我當係繁忙學習生活嘅輕鬆時間。

我對佢英文成績無咩要求,唔期望佢 DSE 攞星,所以無要佢學考試技巧。要成績進步,你搵啱咗老師,通常 local 嘅老師比較強呢方面。

未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 20-10-16 10:24
阿仔都跟過幾個唔同嘅老師,其中一位在職老師係同佢睇書嘅,而家嘅老師同佢練習 oral,每堂吹水吹水再吹水 ...

難得你仔而家好享受 我暫時想阿仔合格咋,希望呢個補習姐姐明白,幫到手啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗佢想培養你仔對英文書的興趣,事實上如果多睇書對語言學習有好大幫助,不過如果你觀察你仔對姐姐介紹的書真係興趣唔大,或者叫姐姐考慮下其他方法?英文歌或英文sit-com 都有用,邊聽或邊睇叫你仔默寫出來,又可以問下姐姐或者定期出下quiz, 叫你仔得閒寫journal etc...我覺得家長有feedback 係正常事,又唔駛太擔心難開口既,因為大家都想件事好啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

面試時有冇同補習姐姐溝通過,集中改善邊方面?

珍珠宮

回覆樓主:

拔尖同補底係好唔同嘅教法。你仔呢個情況,好可能 P4 ~ P6 嘅 grammar 同 vocab 都未實。睇書長遠一定係好事,但要大量睇唔係一星期睇得 1 hr, 而且短期都要搞掂英文合格先。你仔豪得 1 hr 俾你,建議你貴 d 請個有經驗補習老師,好過仲屣咗嗰個鐘

禁止訪問

水晶宮

中二, 我覺得唔係培養讀書時間,
係重點溫書,
唔識grammar就操grammar
邊項弱就教邊樣,

讀故事書, 小學生方法,
讀故事, 睇書,反而係阿仔自己係課余時間讀.
唔好補習堂上晒時間

男爵府

rayrayus 發表於 20-10-16 10:50
我諗佢想培養你仔對英文書的興趣,事實上如果多睇書對語言學習有好大幫助,不過如果你觀察你仔對姐姐介紹的 ...

我見阿仔興趣不大,但又唔抗拒咁囉,我都知道睇英文書係好嘅,多謝你意見,我會同姐姐溝通下

侯爵府

語文是"浸"出來的。如果仔仔不抗拒,肯被"浸",好好啊!

看完書,寫文才是"來料"。把所有grammar rules 也用到。

當然,學校的exercise 也要跟跟的。打底始終要時間。

* 最重要,他肯被浸。(可能姐姐好靚

男爵府

MM2H 發表於 20-10-16 10:50
面試時有冇同補習姐姐溝通過,集中改善邊方面?

有同佢講想慢慢改善成績

男爵府

zitzai 發表於 20-10-16 10:54
拔尖同補底係好唔同嘅教法。你仔呢個情況,好可能 P4 ~ P6 嘅 grammar 同 vocab 都未實。睇書長遠一定係好 ...

補2個鐘啊,我同意你講法,但會試下同補習姐姐溝通下先

男爵府

missmaktai 發表於 20-10-16 10:55
好合理 你仔唔合格咪由低開始學起

都係嘅

男爵府

李露眉 發表於 20-10-16 10:57
中二, 我覺得唔係培養讀書時間,
係重點溫書,
唔識grammar就操grammar

你講中我心中所想呀,而家先黎培養,應該到畢業都未培養到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

heiheima88 發表於 20-10-16 11:00
有同佢講想慢慢改善成績
以香港課程以言,應好難單靠comprehension 去改善,不如試吓比仔以往試卷姐姐睇,再叫姐姐設定教學時間表同你商討?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔都是中二,去補習社補,開頭是個在職老師幫佢補,可能覺得亞仔差,之後交左比個大學生補就每堂都只是做閱讀理解,grammar,writing從不做,後來決定唔補轉會。如果應付考試唔應該只著重單一閱讀理解

男爵府

hker 發表於 20-10-16 10:59
語文是"浸"出來的。如果仔仔不抗拒,肯被"浸",好好啊!

看完書,寫文才是"來料"。把所有grammar rules 也 ...

你講得好好笑 明白,謝謝你

男爵府

MM2H 發表於 20-10-16 11:04
以香港課程以言,應好難單靠comprehension 去改善,不如試吓比仔以往試卷姐姐睇,再叫姐姐設定教學時間表同 ...

好提議,我試下

首頁

尾頁

跳至