0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女就嚟三個月,月頭磅過差唔多10磅,一向以母乳及奶樽混合餵食。我個女喺陪月手上千依百順,母乳餵完都可以再隊4安奶,而我倆公婆餵樽初期佢就一時肯一時唔肯食。及後陪月完約,完約前陪月話佢飲奶時扭計咗,但佢都有本事餵到女女。
問題嚟啦,依家我個女只肯埋身,非常抗拒我哋用樽餵,甚至想擺個餵奶姿勢已經焗行個背,又擰頭又剩,只能埋身餵母乳,氹到佢瞓餵迷糊奶先得,但呢兩日發覺佢嘔奶嘔密咗,媽咪個乳頭又痛番,我個女仕搞到我頭都大埋,大家有冇遇過咁嘅情況?點解決好?😑

子爵府

首先要睇下餵奶姿勢有無問題,然後檢查奶咀,用左3個月奶咀有無換過?如果BB唔肯又埋身又食奶樽,可以一餐全埋身,一餐全用奶樽,埋身痛因為姿勢唔正確,BB個咀要大D,含多D先唔會痛,另外,食人奶埋身餵都要掃風,唔係都會嘔奶

男爵府

你開頭話餵完母乳再隊4安奶,咁依家每餐都係埋身再餵樽嗎?會唔會係母乳已經食飽咗所以唔要樽啦? 一餐食兩款是不好的習慣,BB習慣咗埋身後有樽有奶粉,埋身就唔會認真啜,初時唔夠奶就話補,如果有心餵人奶,上咗奶就唔好咁樣餵啦,分返開埋身就埋身,除非即刻大喊,如果唔係等佢抖下,隔一陣再餓先餵樽

男爵府

老闆保你大 發表於 20-11-7 02:11
我個女就嚟三個月,月頭磅過差唔多10磅,一向以母乳及奶樽混合餵食。我個女喺陪月手上千依百順,母乳餵完都 ...

3個月得10磅? 冇睇錯吓嘛?

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

唔係,係兩個月個陣去健康院例行檢查磅重時接近10磅,嚟緊13號先3個月

複式洋房

回覆 CCHINGC 的帖子

我太太話bb已有改善,但唔知係咪餵得密所以痛

複式洋房

回覆 uckukuku 的帖子

我太太試過泵出嚟最多得個2安,只埋身又唔夠,所以先要補奶粉,但用奶樽餵都係唔願飲

複式洋房

應該唔係飽先抗拒樽,呢兩日唔埋身,只能趁佢瞓先餵迷糊奶

大宅

honeybid2 發表於 20-11-7 21:31
3個月得10磅? 冇睇錯吓嘛?

3個月得10磅其實又唔出奇吧!樓主又無講佢老闆出世幾重,生長線增長得好唔好。
每個人都有高矮肥瘦既分別,只要小朋友食玩訓夠精神夠體力,其實都無咩好擔心。

過量既樽餵小心產生厭奶,到時物極必反。

大宅

老闆保你大 發表於 20-11-8 10:43

應該唔係飽先抗拒樽,呢兩日唔埋身,只能趁佢瞓先餵迷糊奶 ...

唔食樽又唔埋身?夠唔夠濕片? 其實長遠迷糊奶係唔健康。

男爵府

寶寶綠水 發表於 20-11-8 10:49
3個月得10磅其實又唔出奇吧!樓主又無講佢老闆出世幾重,生長線增長得好唔好。
每個人都有高矮肥瘦既分別 ...

3個月10磅喺生長線下潛晒水,但同時樓主話阿B 飲完埋身飲4安奶,喺陪月手上餵得好好,兩樣加埋就好出奇。
但樓主已經講左係2個月10磅。喺生長線範圍內係細碼B。

大宅

回覆樓主:

我個仔到而家7.5個月,仲係成日食迷糊奶,肯食就算

複式洋房

多謝大家嘅意見,我個囡依然好抗拒樽餵,依然要食迷糊奶
不過佢清醒嘅時候非常精靈,身體應該唔錯,依家只好見步行步,餵迷糊奶最大問題係有時會令阿B濁親,甚至嘔奶,希望佢遲啲可以搣甩迷糊奶啦。

補充一下,我囡囡出世時6點幾磅,滿月去健康院磅真係唔達標,要再返去磅多次先掹車邊合格,到兩個月去健康院磅先一take過pass,滿月至兩個月間重咗1Kg。依家抱佢都算係有啲份量,遲吓再檢查時先同大家分享佢嘅進展。

好多人話BB打針同食輪狀病毒疫苗無反應,我個囡就相反,幾日輕微發燒同無晒餵口,而且要成個星期先有返餵口,呢段期間更係佢嘔奶高峰期,十分沮喪,真係做咗人父母先知為人父母甚艱難。

首頁

尾頁

跳至