自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

速熱儲水式電熱水爐,可連續沖涼長達40分鐘嗎?https://www.germanpool.com/chi/products/wh_storage_rapid.php?mdl=gpnb-6ssl

大宅

chanmarycmcm 發表於 20-11-8 22:48
速熱儲水式電熱水爐,可連續沖涼長達40分鐘嗎?https://www.germanpool.com/chi/products/wh_storage_rapid.p ...
有人知嗎?

大宅

chanmarycmcm 發表於 20-11-8 22:48
速熱儲水式電熱水爐,可連續沖涼長達40分鐘嗎?https://www.germanpool.com/chi/products/wh_storage_rapid.p ...

我屋企用緊,等10-15分鐘左右夠熱水,夏天沖夠30分鐘,冬天20分鐘左右,要睇你沖幾熱既水,越熱越快冇,我覺得夠用,用左2年仲正正常常

男爵府

好媽媽勳章

無用過,但見佢咁寫

「需配合德國寶慳水節能花灑頭使用。加熱30分鐘,入水溫度20°C,流量3.5L/min,混合水溫度40°C,出水時間40.20分鐘」

即首先你要等30分鐘,再要有20C的入水(冬天水温晚上只有16-18度,然後用一個好慢的花灑(正常花灑頭有10L/min, 要舒服我要求加大至15L/min),咁先至夠40分鐘。
扣扣埋埋,我估即係冬天日子,你用正常花灑,預得10分鐘。

子爵府

回覆樓主:

我由儲水式轉用ransoic速熱式,無計過有無40分鐘, 但至少可連續沖兩人涼,我覺得同以前已經好大對比, 儲水式係同個爐鬥快, 洗得頭黎個身又要快, 但依傢可以慢慢沖,都仲有熱水,開爐到岩水溫沖涼不用等1x分鐘, 5分鐘都唔駛已有涼沖, 我個人好推薦

wcpcelia    發表於 20-11-9 11:00

子爵府

回覆樓主:

同埋佢跟機的花灑係好慳水, 打左氣的水花咁, 所以沖完一個涼都仲有好多熱水, 如果開住個爐沖, 個爐不停增熱水, 有時仲會覺得愈來愈熱, 所以有時係最後一個沖, 我會熄左爐先沖涼

子爵府

bbasco 發表於 20-11-8 23:16
我由儲水式轉用ransoic速熱式,無計過有無40分鐘, 但至少可連續沖兩人涼,我覺得同以前已經好大對比, 儲 ...

請教呢類速熱式係低水壓地區岩用嗎?

因為現在業主裝左西門子即熱式,但呢邊水壓唔夠,打唔起個熱水爐,水務處又唔搵人黎整,攪到日日要煲水沖涼,仲衰過儲水式 遲d再凍都唔知點算。

子爵府

hnh_mami 發表於 20-11-8 23:25

因為現在業主裝左西門子即熱式,但呢邊水壓唔夠,打唔起個熱水爐, ...

咩爐都有足夠的水壓的

珍珠宮

2024年龍年勳章

冬天一定唔得

夏天你唔開太大水,可以一路keep到有熱水添

冬天唔開大水會凍死,如開大水沖到20分鐘左右就無熱水了
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

回覆 bbasco 的帖子

請問是什麼型號,幾多公升呢?

子爵府

我在中電買的,職員介紹,冬天20mins一定可以

男爵府

hnh_mami 發表於 20-11-8 23:25

因為現在業主裝左西門子即熱式,但呢邊水壓唔夠,打唔起個熱水爐, ...

好慘呀煲水沖涼 前排仲要鬼死咁凍

禁止訪問

男爵府

恩庭寶貝 發表於 21-1-19 00:07
我屋企都係用速熱式電熱水爐,唔係大牌子,上星期天氣凍,keep住40度水都ok, 我地連續輪住三個人去冲涼, ...

咩牌子呀?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

知道消委會岩岩有報告,但無睇

珊瑚宮

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/574228/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-20%E6%AC%BE%E6%B0%A3%E9%AB%94%E7%86%B1%E6%B0%B4%E7%88%9013%E6%AC%BE%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E7%90%86%E6%83%B3-%E6%AD%90%E4%B9%8B%E5%AF%B6-%E7%9A%87%E5%86%A0%E7%89%8C%E6%9C%80%E5%B9%B3%E4%B9%8B%E9%81%B8

珊瑚宮

回覆樓主:

原來係氣體

子爵府

Jessy 發表於 20-11-9 00:03
冬天一定唔得

夏天你唔開太大水,可以一路keep到有熱水添

我細個係用儲水式
無錯係得15至18分鐘左右
以前唔識以為熱水爐全部都係咁
所以自小養成15分鐘內便沖完涼嘅習慣

子爵府

恩庭寶貝 發表於 21-1-19 00:07
我屋企都係用速熱式電熱水爐,唔係大牌子,上星期天氣凍,keep住40度水都ok, 我地連續輪住三個人去冲涼, ...

即熱電熱水爐係可以無限供應熱水

珍珠宮

2024年龍年勳章

candycakee 發表於 21-1-19 10:26
我細個係用儲水式
無錯係得15至18分鐘左右
以前唔識以為熱水爐全部都係咁

我小時候都係用儲水式仲要勁細個爐,所以冬天我5分鐘就要沖完涼的了。

現在用緊速熱式,同儲水式不同的,煲水煲得快點所以冬天可以頂到耐少少
希望每天開心渡過 ;-)

首頁

尾頁

跳至