自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小女一年幾前在普通眼鏡店配了ok鏡,之後OK鏡遺失,再去該店配多一對,覺得鏡片明顯薄咗,而且女兒覺得無之前咁舒服,番去問,老板話遲d會好d。
但過咗幾個月情況無改善,現在想去第二度配。
請問理大配ok鏡有乜好處,價錢如何?

子爵府

bbq. 發表於 20-11-8 23:24
小女一年幾前在普通眼鏡店配了ok鏡,之後OK鏡遺失,再去該店配多一對,覺得鏡片明顯薄咗,而且女兒覺得無之 ...

珍珠宮

bbq. 發表於 20-11-8 23:24
小女一年幾前在普通眼鏡店配了ok鏡,之後OK鏡遺失,再去該店配多一對,覺得鏡片明顯薄咗,而且女兒覺得無之 ...

我未試過遺失。
不過,如果你去第二度配ok鏡,肯定是要用全新價錢來配啦! 因為又要驗眼,他總不會冒風險跟你舊資料去配鏡。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

至於ok鏡價錢, 我猜,最經濟的是江校明了,六千多。

我小朋友配的那間, 一萬二.. 重配一隻要$2100

如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

大宅

貓頭雀 發表於 20-11-9 11:54

請問你嗰間係咪九龍?我朋友配開喺新界,太遠了,經常要驗眼唔方便,另一個朋友介紹雖然係九龍,但要二萬蚊,所以想睇下有冇其他

珍珠宮

kelly_wong123 發表於 20-11-9 12:40
請問你嗰間係咪九龍?我朋友配開喺新界,太遠了,經常要驗眼唔方便,另一個朋友介紹雖然係九龍,但要二萬 ...

係。
江校明在太子。
我配果間在佐敦。

ok Iens 價錢範圍好大,要格價
同埋,要考慮職員有冇耐性和愛心,始終小朋友要放鏡片入眼睛,有好大心理關口

子爵府

回覆樓主:

今朝問咗理大,佢哋話每1年要換鏡,而且本身有帶ok鏡,要唔帶兩個月才可做第一次檢查,後再約。整個過程可能要3,4個月。

子爵府

唔該晒

大宅

貓頭雀 發表於 20-11-9 12:58
係。
江校明在太子。
我配果間在佐敦。

請問可唔可以pm你配佐敦嗰間?唔該晒

男爵府

請問6k/12k是第一次配嘅價錢?還是再配嘅價錢?

珍珠宮

chai 發表於 20-11-9 15:18
請問6k/12k是第一次配嘅價錢?還是再配嘅價錢?

第一次
我去12K 果間,包驗眼, 一對ok鏡, 教學和之後所有驗眼。(我估大家都差唔多)

一年要換一次鏡,或爛左/唔見左要重配,收費都是$2100/隻。

如果配了,帶了,發覺效果不理想, 可退回鏡,收回三千元。
但詳情係點? 我未試過

男爵府

貓頭雀 發表於 20-11-9 18:10

第一次

明白,即第二年開始4200,可以配一副。thx

珍珠宮

chai 發表於 20-11-9 18:42
明白,即第二年開始4200,可以配一副。thx

係。
拿,老實講,我覺得貴架... 但myosmart 一年都加深100 度, 都要三千七啦。
所以,博一博ok lens , 希望有用。

wcpcelia    發表於 20-11-11 09:25

大宅

睛靈勳章

bbq. 發表於 20-11-9 13:14
今朝問咗理大,佢哋話每1年要換鏡,而且本身有帶ok鏡,要唔帶兩個月才可做第一次檢查,後再約。整個過程可 ...

都係,要重新黎過,要等佢雙眼度數彈返上未帶之前既度數,如果你想轉視光中心,真係唯有耐心忍耐一下,佢度數深嗎?要留意佢呢2個月睇野會有點不適應,理大我覺得好,係貴一點,但對佢信心大,視光師細心,設備完善,唔會有乜地方擔心,我仔在理大已完成帶ok鏡過程

子爵府

popochu 發表於 20-11-9 19:07
都係,要重新黎過,要等佢雙眼度數彈返上未帶之前既度數,如果你想轉視光中心,真係唯有耐心忍耐一下,佢 ...

請問你仔帶到幾多歲?

大宅

睛靈勳章

bbq. 發表於 20-11-10 14:55
請問你仔帶到幾多歲?

佢由11歲帶到16歲,見佢度數穩定少少,又訓得越黎越少,晚晚都帶唔夠8個鐘,商討之下,決定停喇,依家改為帶有框果隻控制近視眼鏡,我唔記得叫咩鏡了

大宅

我間好貴,第一次萬4,第二年5000 ,其實點解差甘遠,係間公司收得貴定副鏡真係唔同d呢

子爵府

winwin1110 發表於 20-11-10 16:44
我間好貴,第一次萬4,第二年5000 ,其實點解差甘遠,係間公司收得貴定副鏡真係唔同 ...

你間係每年換一對?還是2年?

大宅

bbq. 發表於 20-11-10 17:23
你間係每年換一對?還是2年?

一年一對

子爵府

winwin1110 發表於 20-11-10 17:25
一年一對

我女之前果間,和朋友子女都係話2年先換一次,現在係咪唔同咗?

首頁

尾頁

跳至