自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

親戚個仔下年1月18歲,而家去銀行開户口登記,仲趕得切攞咩?未截止咩?

侯爵府

LKK71 發表於 20-11-17 19:26
親戚個仔下年1月18歲,而家去銀行開户口登記,仲趕得切攞咩?未截止咩? ...

永久性居民係申請到2021年12月31日為止㗎,有冇上網睇下㗎。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

現金發放計劃是2020/21年度《財政預算案》提出的措施,向每名年滿18歲的香港永久性居民發放港幣10,000元。
現金發放計劃的資格準則如下:
有關人士須於2021年3月31日或之前[註1]年滿18歲,並為香港永久性居民[註2],持有:
  • 有效香港永久性居民身份證 (即於2003年6月23日或以後簽發的香港永久性居民智能身份證 (按此參閱樣本));或
  • 由人事登記處處長根據《人事登記規例》(第177A章) 發出的《豁免登記證明書》 。

註1: 在2021年3月31日或之前登記的人士,須在登記時符合上述年齡及永久性居民身份的資格,及持有(a)或(b) 項所述的證明文件;其餘人士則須在2021年3月31日當天符合有關資格。
註2: 有關人士若符合以下情況亦視為符合永久性居民身份證明文件的資格:
  • 於2021年3月31日或之前符合擁有香港永久性居民身份的資格;
  • 於2021年9月30日或之前向入境事務處提交「核實永久性居民身份證資格申請」;以及
  • 在上述第 (ii) 項的申請獲批准後,於2021年12月31日或之前向入境事務處申請並成功獲批香港永久性居民身份證或《豁免登記證明書》。

=========
我見網頁咁寫, 睇唔明.
究竟2021年1月1日 至 3月31日滿18歲的人, 該如何申請?

珍珠宮

LKK71 發表於 20-11-17 19:26
親戚個仔下年1月18歲,而家去銀行開户口登記,仲趕得切攞咩?未截止咩? ...

人地個仔攞完你有佣?

18歲唔係八歲,自己search 啦
白眼狼自己餵出黎,縱壞晒

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我女出年2月先18 歲都可以申請,咪等佢足咗歲數上網申請囉!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女十月尾18歲,都去申請了。

大宅

cibewong 發表於 20-11-17 19:37
永久性居民係申請到2021年12月31日為止㗎,有冇上網睇下㗎。

31/12/2021前已滿18都可以申請咩?

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-17 20:53
人地個仔攞完你有佣?

我有冇佣攞又關你事?

白眼狼又縱壞?!好難明白咁簡單字句被理解到9丈遠

大宅

sjnl43 發表於 20-11-17 20:53
人地個仔攞完你有佣?

你講野真係過份

首頁