自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我父在北京的房子(房產證上是我父親的名字)準備出售.現在的問題是我跟我父母都不能到北京親自辦理,如果委託北京的朋友幫我們辦理是否可以?需要在香港辦理什麼手續?我父親持香港身份證,將來賣出款希望直接打到香港戶口,不知是否可以?感謝,感謝!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

珍珠宮

回覆樓主

要去香港律師樓做公正文件,最好親身上去,隔離14日而己,交俾朋友有風險

珍珠宮

一筆巨款
都唔值得隔離14日親自搞?
隔山賣樓好多變數
識人就係咁冇咗層樓
俾熟人落格
除非你地視錢財如糞土啦

大宅

回覆 EmilyMami 的帖子

不可以,好多文件需要本人签字

子爵府

EmilyMami 發表於 20-11-19 15:25
我父親在北京的房子(房產證上是我父親的名字)準備出售.現在的問題是我跟我父母都不能到北京親自辦理,如果委 ...

如果係你爸爸名要你爸爸上去攪,你同你媽上去都攪唔到

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:03

男爵府

畀面勳章

我父親在北京的房子(房產證上是我父親的名字)準備出售.現在的問題是我跟我父母都不能到北京親自辦理,如果委 ...
我自己親身經歷: 我是賣上海的樓, 我冇上去, 只是去香港律師樓公證一份委託書委託親人幫忙出售手續, 但是我有國內銀行卡, 所有收到的錢, 全部會有買家或者買家的貸款銀行直接打系我國內銀行卡裡面, 所以我覺得風險也不算大.......但是如果你父親冇國內銀行卡甘就真不建議委託別人

水晶宮

2024勳章

最好讓你朋友問一下北京房產中介手續係點,佢哋最專業和清楚,而且各地政策不同,幾年前和而家又唔同

男爵府

問北京中介,佢哋會教你點做,佢哋有所需文件嘅sample, 委托北京信賴嘅親朋,係香港搵律師照中介嘅sample做司法轉遞文件,寄上去,親朋可以辦理。錢都係入業主國內戶口。

男爵府

好多謝大家的意見和建議!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

象牙宮

2024年龍年勳章

我問過律師, 賣北京樓好多手續, 要去幾個政府部門.

香港律師只係幫手對文件齊唔齊.

p.s. 我個case 係辦理遺產.

水晶宮

2024勳章

EmilyMami 發表於 21-3-22 15:08
好多謝大家的意見和建議!

請問樓主賣左樓未?有咩心得可以分享一下?

男爵府

回覆 czl115 的帖子

最後都系放棄了,太麻煩了

首頁

尾頁

跳至