0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

應該點樣揀奶粉比BB,見到奶粉營養成份有既奶粉有omega 3,有既冇標籤。竟然要點樣揀,先可以比足夠營養BB?

別墅

omega 3 /DHA 呢D唔係隻隻奶粉都有既,所以你會見出面有D 比BB既omega 3 /DHA添加劑可以加落奶粉度

別墅

Myhow 發表於 20-11-19 20:12
應該點樣揀奶粉比BB,見到奶粉營養成份有既奶粉有omega 3,有既冇標籤。竟然要點樣揀,先可以比足夠營養BB? ...
我都好似你咁, 最後揀左A+ NEURO PRO 比我仔飲
佢唔止有DHA, 仲有其他奶粉見到既HMO, 益菌等等, 算係幾齊, 而且仲有MFGM, 對腦仔認知好
有DHA配合MFGM, 我見我仔學野都算快, 幾易上手

別墅

Myhow 發表於 20-11-19 20:12
應該點樣揀奶粉比BB,見到奶粉營養成份有既奶粉有omega 3,有既冇標籤。竟然要點樣揀,先可以比足夠營養BB? ...

其實今時今日嘅奶粉點會唔夠營養丫 同埋香港係有規定的 營養應該足夠架
反而你揀奶粉 想揀咁方向 好似有機? 原產地? 品牌歷史? 有無益生菌? 呢啲都重要
我諗奶粉嘅基本營養隻隻都足夠
同埋睇下同你b 夾唔夾

複式洋房

回覆 Judyeung 的帖子

同意坊間隻隻奶粉既營養差唔多,揀奶粉我會取決於奶源、有機同埋對消化吸收好既,所以最終我揀左美素有機。

禁止訪問

複式洋房

回覆 BusyLazy 的帖子

我都俾阿b 食呢隻有機奶粉呀,佢有齊晒營養所需,又有自家有機農場,食得安心d 。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

BusyLazy 發表於 20-11-20 12:13
回覆 Judyeung 的帖子

同意坊間隻隻奶粉既營養差唔多,揀奶粉我會取決於奶源、有機同埋對消化吸收好既,所 ...

我諗法同你一樣, 最怕奶粉奶源唔好,我同你揀同一隻奶粉比我個女, 我覺得佢飲得好好,我又放心

男爵府

VickyMic 發表於 20-11-20 12:34
回覆 BusyLazy 的帖子

我都俾阿b 食呢隻有機奶粉呀,佢有齊晒營養所需,又有自家有機農場,食得安心d 。 ...

其實營養標籤隻隻都差唔多,我自己揀奶粉就會睇口啤,產地,奶源同埋揀有機,因為我bb有濕疹,就係轉食呢隻有機奶粉之後有好轉。

別墅

回覆樓主:

我都覺得奶源係最重要, 始終BB每日都飲落肚。我仔都係食緊尼隻奶粉, 我見佢吸收得幾好, 唔會敏感所以都好放心繼續俾阿仔食。

複式洋房

回覆 Kathy_sin 的帖子

同意~我小朋友都轉左食呢隻有機奶粉,改善左好多,同埋有得追溯奶源又有足夠所需營養😊

複式洋房

之前睇過啲報告話其實啲奶粉營養都係差不多,唔會太大差別。所以我個人會睇返奶源/有機/同小朋友夾唔夾/便便質地。我都俾緊bb 食美素有機,幾夾我小朋友,便便ok,最緊要少左濕疹同敏感。

大宅

回覆 nikki_yin 的帖子

我都係比bb飲呢個牌子,佢地有自家養場可以追溯奶源,最緊要係對bb腸胃好同少左濕疹嘛!我bb而家都日日有2-3次便便架!

禁止訪問

大宅

都係睇返營養成分,我自己就揀Aptamil白金比BB食,有益生菌同益生元,幫到BB免疫力,而且食完之後便便都去得好順。

大宅

chanyingying81 發表於 20-11-20 17:28
都係睇返營養成分,我自己就揀Aptamil白金比BB食,有益生菌同益生元,幫到BB免疫力,而且食完之後便便都去 ...

我囡囡都係食緊呢隻,夾得幾好,日日都有軟身便便
而且之前睇消委會報告都話呢隻奶粉安全,冇check到有致癌物,可以放心比BB食

複式洋房

m_q_v_v 發表於 20-11-19 22:21
佢唔止有DHA, 仲有其他奶粉見到既HMO, 益菌等等, 算係幾齊, ...
DHA個D好似食深海魚會有多D, 不過深海魚好似又重金屬多

複式洋房

m_q_v_v 發表於 20-11-19 22:21
佢唔止有DHA, 仲有其他奶粉見到既HMO, 益菌等等, 算係幾齊, ...

我呀b都係飲佢,我就純粹係因為佢有HMO同MFGM,兩個都係媽媽奶配方
感覺好好多

禁止訪問

別墅

MAHC0 發表於 20-11-20 22:25
我呀b都係飲佢,我就純粹係因為佢有HMO同MFGM,兩個都係媽媽奶配方
感覺好好多
...
我就有對比成份, 其實自己係懶得額外買益菌同DHA加, 而且見佢幾齊, 有埋HMO仲要價錢唔貴, 咪比個仔試, 結果出黎幾夾就繼續飲, 見有D 奶粉有HMO都已經貴DOUBLE, 真係一年買落都慳唔少

首頁

尾頁

跳至