夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

858D 發表於 20-11-30 01:18
我會將責任視為愛的一種。
無需去分得那麼清,是責任還是愛,享受當下他給你的好「處」。
...

我同意呀。

樓主,你老公話理想型係個位,但行動上都同左你一齊啦,最寶貴嘅時間青春都擺咗係你身上,你仲想佢點呢? 我老公夠話周秀娜王祖賢係佢理想型啦,咪又係要同我一齊。。。

你想佢心都係向住你,係冇錯,但你調返轉諗,如果佢心係一d都冇你既存在,你綁佢都唔會留得底咁多年,佢既然都選擇左你,留係你身邊照顧/陪伴,這已是男人最好既表達方式, 口講幾愛你冇用,實際行動最重要,而你老公已經做到了。

所以樓主,放寬心情,好好咁相處啦~

珍珠宮

MandyPigg 發表於 20-12-16 02:56
我同意呀。

樓主,你老公話理想型係個位,但行動上都同左你一齊啦,最寶貴嘅時間青春都擺咗係你身上,你 ...
你對樓主講解得好好!
我先生都有好幾位理想型嘅知名女士啦。仲同我講埋如果嗰啲名人話要同佢上床嘅,佢一定LUR飯應。
佢今日解析道:因為幻想同實際係分析到嘅,就係因為實際發生嘅機會係近乎零,嗰腦計過risk management, 幻想無妨,咪盡情幻想,享受當下囉。在佢同前妻還是夫妻時,有次酒會中,佢剛認識一位日裔聰慧又有成就的女士,聊了十五分鐘,他發現她正是他的理想型。好快他的腦袋在轉在計數,立時抽身,不再和她有任何互動。因為他知道他還想繼續當個好老公,好父親。
認識我那時情況不同了,他已經與前妻試盡了不同溝通,磨合方式足以證明對他無效,而且已經協商了Open Marriage, 同屋住,大家都想以當父母這角色為重,等到子女成年獨立後才分居。
即使如此,佢前妻都賺咗啦。正如你道出嘅:我先生最寶貴的青春,最高的生計能力,最輝煌的生活都已經擺咗0係佢前妻和她的子女身上。
雷同,我對我前夫雷同,佢已經賺咗了。將來,我連自己的養老金都畀埋佢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

琥珀宮

回覆樓主:

用自殺留住人 樓主話唔係本意,但如果個男人知道又繼續同第三者一齊,樓主會點?係會放下定繼續自殺?答案顯然而見,因為樓主有第二次自殺,如果男人當時唔理樓主,就係今日的廖x儀,咁個男人仲可以點?

算啦,n年前的事,傾咩理想型啫,如果要傾就當閒計唔好上心,否則就唔好傾

大宅

tansyneko 發表於 20-12-16 03:44
用自殺留住人 樓主話唔係本意,但如果個男人知道又繼續同第三者一齊,樓主會點?係會放下定繼續自 ...

所以我都想知 當年為乜自殺
又話唔係想留住佢
咁自乜鬼殺

大宅

fungbee 發表於 20-12-17 08:38
所以我都想知 當年為乜自殺
又話唔係想留住佢
咁自乜鬼殺

我已經在樓上回過2次?又是一道法國大餐?

公爵府

beckyng444 發表於 20-11-30 01:08
回覆 fungbee 的帖子

我冇諗過自殺威脅佢同返我一齊,我當時真係難過到想死,

你思想上無諗過用自殺來威脅佢,但實際上你的行為已代表係,這是沒有分別的,吾通大家仲有時間去討論,去問你係咪威脅咩。放過你自己啦,你自己先幫到自己,去搵份工,個世界吾係得c6一個。

子爵府

回覆 Flower-kid 的帖子

嗯,呢個姊妹講得好好。當然,樓主也要關心自己的身體健康!加油!

複式洋房

唔好諗咁多,佢對你好就得啦

首頁

尾頁

跳至