自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

想伸下
我女成日氣管唔好,一病就氣管炎,次次都抗生素,氣管藥,青蛙仔
之後就算好返,都會突然係咁咳,咳唔停,食氣管藥先好D,睇親醫生都只係話氣管敏感,咳得勁又要食抗氐素,試過一停氣管藥過2日又黎過,食足幾個月氣管藥,最後睇私家專科叫轉聞類固醇,聞左1個月無野試下停,點知一停又起,當時一聽到佢咳真係壓力好大,排埋政府專科,排到之後醫生都係叫繼續聞,聞左就算病都無氣管問題,真係好好多。
已經聞左2年氣了,直到年8月尾試停藥,點知11月尾今次一病,第1日係咁流鼻水,之後又係咁咳變氣管炎 如果再成日反發又要繼續聞返氣...

真係唔知幾時先可以氣管好晒,唔洗再聞

男爵府

yuensiu 發表於 20-12-1 16:12
想伸下
我女成日氣管唔好,一病就氣管炎,次次都抗生素,氣管藥,青蛙仔
之後就算好返,都 ...

小朋友幾歲?唔好食青蛙藥,會愈食愈衰

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

依家8歲, 6歲開始聞氣,佢食青蛙藥我覺得對佢無作用
有時都自我安慰起碼聞左啡氣控制到先

PINGADA 發表於 20-12-1 16:22
小朋友幾歲?唔好食青蛙藥,會愈食愈衰

大宅

回覆樓主:

唔駛太擔心,小朋友幾歲?我囝囝由出世到4、5歲時氣管都好弱,一咳就怕佢氣管收縮,要睇醫生。當時成日食青蛙仔、聞氣,仲買埋部電既聞氣機,等啲藥霧化左,藥力發揮得好啲。當時仲有個醫生嚇我,話囝囝第時會變哮喘。到上左小學後,囝囝學左游水,抵抗力又好左,自自然然無事喇

wcpcelia    發表於 20-12-2 10:53
goldpiglet    發表於 20-12-2 02:24

珍珠宮

都係呀!未聞氣個時有同佢游水,但游一次病一次,又攪到氣管,直到佢聞左氣開始再同佢游返水,
不過之後因疫情又停左無游。

IloveJJ 發表於 20-12-1 16:22
敏感最徹底係增強抵抗力

禁止訪問

大宅

我分享一下自己既經驗,我小朋友2歲n班開始,成日病,一病就會變成氣管炎,食住青蛙藥都反覆。最後一次嚴重到佢講野都喘氣,最後入左急症室入院,入院後我小朋友要食口服類固醇,仲要4個鐘頭吸一次霧化藥,出院後要每日用吸入式類固醇,仲要定期覆診。因為我唔想用類固醇,所以我突登搵個呼吸專科醫生睇小朋友,佢都建議我小朋友用吸入式類固醇。醫生解釋吸入式類固醇既劑量好細而且需要長期使用先達到穩定氣管既作用,反而如果食一劑口服類固醇既劑量等於我小朋友連續吸一年既劑量,所以建議用吸入式類固醇穩定氣管。好好彩我小朋友最近一年氣管總算穩定下來,呢個冬天終於唔使再用吸入式類固醇,之前2年既冬天佢係成個冬天每日早晚都要用類固醇。另外我燉蟲草同鱷魚肉比佢作食療。

珍珠宮

我女依家8歲了,其實諗返當時應該要早D聞氣會好D,但次次醫生只係話氣管炎,氣管敏感,有時見佢咳到hehe聲,食左抗生素第2日又好好多,可能就係成日發炎攪到氣管弱晒

馬蹄糕 發表於 20-12-1 16:41
唔駛太擔心,小朋友幾歲?我囝囝由出世到4、5歲時氣管都好弱,一咳就怕佢氣管收縮,要睇醫生。當時成日食青 ...

珍珠宮

我女都係頭個1年多就早晚聞1下,後尾幾個月改1日聞1次,再停聞,係今次一病又攪到氣管...
我就煲下虎乳靈芝,鱷魚肉

mobebaby 發表於 20-12-1 16:53
我分享一下自己既經驗,我小朋友2歲n班開始,成日病,一病就會變成氣管炎,食住青蛙藥都反覆。最後一次嚴重 ...

男爵府

yuensiu 發表於 20-12-1 16:54
我女依家8歲了,其實諗返當時應該要早D聞氣會好D,但次次醫生只係話氣管炎,氣管敏感,有時見佢咳到hehe聲,食左 ...

佢總共喘過幾次?我哋家庭醫生講,超過3次已經叫哮喘

珍珠宮

當時每次一咳睇醫生都只係話氣管敏感,一係就氣管炎,直到我真係頂唔順睇專科聞類固醇先唔洗再食氣管藥抗生素,
依家都係當哮喘咁醫

PINGADA 發表於 20-12-1 17:14
佢總共喘過幾次?我哋家庭醫生講,超過3次已經叫哮喘

水晶宮

yuensiu 發表於 20-12-1 16:45
都係呀!未聞氣個時有同佢游水,但游一次病一次,又攪到氣管,直到佢聞左氣開始再同佢游返水,
不過之後因疫情又 ...

可能對綠氣敏感,唔可以去泳池游水

我氣管都差,差的時候行多幾吓都喘到暈,可以試吓原條的冬蟲草,別買cx4冇效果。我試左後,入秋後少左好多聞氣精神左,係貴d姐。。。

男爵府

回覆樓主:

我細仔自細氣管都好敏感,天生氣管比較窄,甜的一定唔掂得,乾的食物好似餅乾咁都唔可以食,凍野就更加唔可以。食野要戎得好清。冬天轉天氣就更嚴重。當時醫生都係話一定要穩定氣管先,唔可以常常敏感收窄,所以佢都食左好長時間的青蛙糖,如咳到 hehe聲,聽出氣管緊的咳,就要聞類固醇氣幾日。同埋醫生都建議游水。我覺得游水真係可以幫到佢,佢由4歲開始游,游到宜家10歲係疫情先停,冬天我地都冇停過,但一定要做好保温。加上人大個左,咁佢宜家條氣管好好多。我覺得要戎口,運動,青蛙糖和必要時用類固醇氣係需要的。最好見下專科醫生問下意見。

珍珠宮

回覆樓主:

游水唔掂就跑步啦!長遠嚟講,運動最好,西藥幫唔到身體機能,相反有時令身體更差

大宅

減齡達人勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

我女讀K時一到秋冬就會氣管敏感咳到停唔到。都要食青蛙藥同聞氣,都有幫助。
另外,凍天氣我會煲海馬+川貝比佢飲,(海馬要一公一母,濃啲就各2隻),都係對氣管好嘅,我覺得好有幫助。
(天氣凍,都要個女著返啲高領衫,保護氣管)

Hello, 希望大家多多指教,齊齊分享~
Nice to meet you! ^^

子爵府

回覆樓主:

聞都無所謂,總好過復發唔斷尾。
我仔聞到十一歲先停之後無返發。我哋除左聞氣都有食冬虫草。

珍珠宮

spikenard 發表於 20-12-1 17:31
可能對綠氣敏感,唔可以去泳池游水

我氣管都差,差的時候行多幾吓都喘到暈,可以試吓原條的冬蟲草,別買c ...

不過佢聞左氣去游又無事,佢又好奇怪有時無病都會突然係咁咳之後起好多痰,就氣管發炎,蟲草我都睇睇先。

珍珠宮

smartcash 發表於 20-12-1 17:50
我細仔自細氣管都好敏感,天生氣管比較窄,甜的一定唔掂得,乾的食物好似餅乾咁都唔可以食,凍野就更加唔可 ...

我大仔又係細個氣管麻麻,之後游水就越黎越好,無乜野。反而細女就咁

男爵府

yuensiu 發表於 20-12-1 16:12
想伸下
之後就算好返,都 ...

我經驗,如你停藥後,再次患上感冒,感冒初期聞定藍色先,就會有預防功效,不會咳到變氣管炎,因專科醫生教我的

首頁

尾頁

跳至