3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友K2, 黃大仙區居住,家長有冇啲咩可以幫小朋友準備升小面試?強化語文能力?建立興趣?有冇啲tips可分享吓,大家交流吓,謝謝

大宅

Kuromi2828 發表於 20-12-5 14:03
小朋友K2, 黃大仙區居住,家長有冇啲咩可以幫小朋友準備升小面試?強化語文能力?建立興趣?有冇啲tips可分 ...

我女都係K2. 但應該都係等大抽獎。宜家1堂英文,1堂Phonics. 中文教佢漢字500,數學買補充作業教佢。K1同K2都無咩上堂。。。唉。。。我女仲要係12月中細b. 最近1年先學識講中文,唔教以後上小學都唔知點跟

男爵府

我仔都係K2,K1開始一星期一堂英文,一堂Phonics,但疫情關係,都超碼冇上堂大半年同斷斷續續咁上,屋企就買咗智高Fun同樂智高同佢玩認字同智力,出年就報小學,都唔知搵咩同人鬥

大宅

真係好睇小朋友
我大女讀happy 幼稚園,凈學phonics ,中文數學自己教,好多offer
但我細仔,已嫁k1, 讀勁谷幼稚園加埋我自己教,仲成舊飯咁

大宅

回覆 Kuromi2828 的帖子

我地又係k2,英文現在1堂香港補習社學拼音,2堂國內網課綜合課程對話,生字,句子,問答,我剛剛先開始同阿女串字,英文主力教所以唔擔心,我相信佢k3後應付小一冇咩問題。中文就讀緊基礎漢字先囉,仲會加下d簡單圖書,但阿女記中文都好慢,數學我join左個大陸ai課學數學思維,我仲有買左大陸,香港,d練習同佢做,不過佢數感麻麻。只可以講我女英文比較好少少,其實都係一般,我想同佢考直資都擔心唔收,唉。
3孩家庭,壓力山大

大宅

Kuromi2828 發表於 20-12-5 14:03
小朋友K2, 黃大仙區居住,家長有冇啲咩可以幫小朋友準備升小面試?強化語文能力?建立興趣?有冇啲tips可分 ...

冇乜準備呀,爭係跟學校果D功課都無乜時間 了~
如果計課外活動,佢只 join咗小童軍,不過轉哂Zoom 上了

大宅

回覆 陳太2013 的帖子

童軍都可以轉zoom?甘神奇?
3孩家庭,壓力山大

大宅

gloryu2 發表於 20-12-11 18:04
回覆 陳太2013 的帖子

童軍都可以轉zoom?甘神奇?

係呀,疫情嚴重嘛

複式洋房

gloryu2 發表於 20-12-9 11:20

我地又係k2,英文現在1堂香港補習社學拼音,2堂國內網課綜合課程對話,生字,句子 ...

而家好似好多人上國內啲網上課,想問吓你覺得係咪都有用?

大宅

有用呀,我學果間撇除係一間大陸公司外,佢地做的apps好先進,學的課程同培生出版社合作,個apps自己揀老師,自己約堂,一星期上幾多堂,上咩時間都係自己控制,老師又多,英美澳幾千個,因為我主力揀英國發音所以我揀英國老師。而且佢地課程都好透明,都send晒大鋼俾我知,可以揀自己適合的程度。而且我了解過幾間,我揀果間做的apps是最互動,上課時可以係個apps寫字,畫圈,同可以拉d公字或字拉來拉去。我意思係上堂時老師會要求同學仔甘做d活動,所以我女上得好開心。我真係幾buy呢間,我女都上左3個幾月,上左廿幾堂,都介紹左幾個人去報呀,都上得幾好。為一唔好就係要一次買堂,冇得分期囉。不過唔係人人都適合網課,可以試下堂先決定報唔報。
3孩家庭,壓力山大

複式洋房

gloryu2 發表於 20-12-13 14:52

有用呀,我學果間撇除係一間大陸公司外,佢地做的apps好先進,學的課程同培生出版 ...

多謝哂你咁詳細既回覆,我咩都唔識,都想試吓堂,可以pm我啲details 嗎?

大宅

有用呀,我學果間撇除係一間大陸公司外,佢地做的apps好先進,學的課程同培生出版 ...

我都想知係邊間,可以pm我嗎?感謝(emoji)(emoji)

男爵府

2024年龍年勳章

Hello, 有需要,可以PM我嗎?感謝你!!

複式洋房

fibe0313 發表於 20-12-7 10:03
我女都係K2. 但應該都係等大抽獎。宜家1堂英文,1堂Phonics. 中文教佢漢字500,數學買補充作業教佢。K1同K ...

你个女是先讲英文后讲中文的嘛

複式洋房

可以Pm我如何报名嘛

大宅

xifangshibai 發表於 20-12-23 23:18
你个女是先讲英文后讲中文的嘛

係。

複式洋房

fibe0313 發表於 20-12-24 08:02
係。

不好意思 请教下 我个仔已经3岁了 因为不在家主要是工人陪她说英文,我们自己之前也没在意以为香港有广东话环境自然而然就会说广东话了,现在只会说英文 同他用广东话读书或说话 他都心不在焉的也不会回你话,同他说英文才会对你有反应,但现在刚读K1 所在幼稚园是讲广东话的,老师说他到现在在学校还没说过一句话 想问下你如何培养你个女开始转说广东话的啊。

大宅

xifangshibai 發表於 20-12-24 10:56
不好意思 请教下 我个仔已经3岁了 因为不在家主要是工人陪她说英文,我们自己之前也没在意以为香港有广东 ...

我係辭左份工,自己湊番。跟住教佢講中文。一開始係好難。講完英文,佢聽明之後,再用中文同佢講。一開始的時候,中文越短越好。隨著時間,句子慢慢加長。宜家已經唔洗再講英文。

複式洋房

fibe0313 發表於 20-12-24 10:58

我係辭左份工,自己湊番。跟住教佢講中文。一開始係好難 ...

唔该晒你啊 感觉都是有排纠正了!

大宅

回覆 xifangshibai 的帖子

我女都係學英文先,佢3歲先開始講廣東話,4歲多先開始教普通話
3孩家庭,壓力山大

首頁

尾頁

跳至