心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我男朋友其實好好,除左唔夠有錢,大家亦都冇父幹要靠自己努力,不過佢腦海有好多對將來既計劃
我同我男朋友識左冇耐,因為覺得對方就係終生伴侶就準備結婚,但我男朋友以前習慣左月月清,加上而家每個月都儲得唔多,結婚既洗費都係我俾,為左我地既將來每日都死慳死抵,一諗到住屋生仔通通都要錢,有時覺得心好攰,係香港生活感覺一D都唔容易,可以俾D鼓勵我嗎?

珍珠宮

阿呠呠 發表於 20-12-17 15:00
我男朋友其實好好,除左唔夠有錢,大家亦都冇父幹要靠自己努力,不過佢腦海有好多對將來既計劃
我同我男朋友識 ...
你地要供樓嗎?唔好想生仔先,搞好結婚,日常開支先...

複式洋房

回覆 Macusmama 的帖子

黎緊會供樓呀,首期果D通通要自己搞掂,但我男朋友好想生小朋友,雙方父母都期望我地有下一代

珍珠宮

阿呠呠 發表於 20-12-17 15:36

黎緊會供樓呀,首期果D通通要自己搞掂,但我男朋友好想生小朋友,雙方父母都期望我地 ...
婚後同C9,坐埋計下數先,唔好諗甘多,順期自然啦...

侯爵府

計好數先, 好多JM 都提過到時生了小朋友D錢就好似倒水咁儲唔到.

男爵府

計清楚月入幾多再計清楚每月開支幾多,細致連電話費車錢都計埋,如果計出嚟 係無錢剩,真係蛇咬都唔好生bb

大宅

黎緊會供樓呀,首期果D通通要自己搞掂,但我男朋友好想生小朋友,雙方父母都期望我地 ...

老實你兩個幾歲唔洗咁趕呀?結婚又供樓个男人又冇乜錢點生呀?隔2年適應吓過吓2人世界,回吓氣鬆一鬆先啦?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 阿呠呠 的帖子

生活係唔容易,有個安樂窩已經好好。其實你已經做得好好,如果仲後生,唔好咁急有小朋友,諗清楚同有一定經濟基礎先。

複式洋房

我男朋友覺得應洗就洗,我自己就做budget control 控制返自己個洗費,有時覺得佢開心就好了,自己既觀念唔想變成佢都有壓力,都係岩,順其自然就會有出路,謝謝你既鼓勵!

複式洋房

回覆 ying_mail 的帖子

係呀!我都好擔心呢方面,小朋友既洗費唔係話慳就慳到....

複式洋房

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

係呀,理性上都明白,不過有時諗到男朋友都想有小朋友,雙方父母都想,就覺得生小朋友都要顧及其他人既感受,都想見到身邊既人都開心

複式洋房

回覆 StellaIp0706 的帖子

你都講得好岩...結婚又供樓又生小朋友霎時間真係好大開支,我都3X了,我男朋友4X,感覺上生小朋友呢個決定都唔可以拖

複式洋房

回覆 Liuvyn 的帖子

謝謝你既鼓勵,經濟基礎真係好重要,不過一過左30歲後就覺得時間好似唔等人咁,好多野都"CHUR"住黎咁

珍珠宮

阿呠呠 發表於 20-12-18 16:42
回覆 飛天紅豬俠 的帖子

係呀,理性上都明白,不過有時諗到男朋友都想有小朋友,雙方父母都想,就覺得生小朋友 ...
最緊要坐底,你LIST比佢,小朋友要D咩,唔一定學好多樣野,但基本要買衫,MEDICAL,書,TOYS,突發開支...

男爵府

阿呠呠 發表於 20-12-17 15:00
我同我男朋友識 ...

吓!結婚洗費係你?佢一個先都冇出?咁佢有冇想盡辦法搵多些錢?例如,做吓Part Time,幫補吓結婚洗費?

男爵府

阿呠呠 發表於 20-12-18 16:45
回覆 StellaIp0706 的帖子

你都講得好岩...結婚又供樓又生小朋友霎時間真係好大開支,我都3X了,我男朋友4X, ...

男友成四十幾歲人,仲月月清,佢都好大洗

男爵府

你男友有錢比首期嗎?佢月月清,仲比到首期?

水晶宮

回覆樓主:

你最大筆的錢係首期,同時又結婚,又預生仔

一 步步來吧,初婚先同家人住,存到了才搬出嚟

結婚洗費按能力,覺得吃力就從簡

瑪瑙宮

成四十幾都月月清?

複式洋房

回覆 speakertopic 的帖子

佢都有,不過佢之前冇乜儲錢基本上都係我俾,佢都知道將來洗費都唔少,佢都有D搵$大計,不過今年香港經濟又一般,佢都未有機會實行到..

首頁

尾頁

跳至