懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好 第一次出post
因為有家族遺傳病基因 所以我喺做IVF+ PGD
試左幾次終於成功懷孕
今次係第一胎

喺度一路扒文見到有個尖沙咀母胎學女醫生好多人都讚 評價都好好
所以一驗到Bingo就立即打電話book
由8w到而家28w都係一路揾佢做產檢(包括T21同結構) 每個月都去1-2次
其實一路都覺得醫生好nice, 檢查都詳細,解釋都詳盡

但係黎到而家過左孕中後期
基於醫院check到我先天心臟病嚴重左
Bb愈來愈大令心臟負荷增加 變左高危孕婦
只可以去瑪麗生 無得揀去私家生
醫務所開始唔比期我番去產檢
果度同場仲有個資歷差唔多女醫生
同樣都係回覆話無晒期

明明28w後產檢次數應該增加
應該要變成每2-3星期一次
但醫務所姑娘就話醫生指示係隔6星期一次
無錯…係隔得仲耐過孕初期同孕中期
啱啱果次產檢係26w
下次產檢就被推到差唔多33w

咁啱我朋友都有左無耐
我之前都介紹li間醫務所比佢
佢而家都睇緊同一間
而且keep住book到隔4星期一次

唉…而我就好似比醫生嫌棄 好似想趕我走咁
我都係想去照下超聲波 睇下bb成長
想確保佢size長大得好 心臟科藥物對佢發育有冇影響
想知佢幾時調頭

我可以揀都想揀同一個醫生一路產檢跟去到生
只係我無得揀 而比個醫生拒諸門外

我發洩完我ge無奈啦…

想問下大家有冇d好醫生介紹,就算我唔係揾佢接生都可以正常去產檢 去照超聲波?

萬分感激

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

無奈
你情況一定去政府生

荃灣區胡廣森醫生
我產檢由佢負責

其實我都有好多問題
原本搵胡醫生
最後去政府
但胡醫生無停我產檢
每次有問題
佢都好有耐性同我解釋
你試下搵佢啦

複式洋房

kl2618 發表於 20-12-18 12:26
試左幾次終於成功懷孕

可以PM我,話我知系邊個醫生嗎?

子爵府

樓主,我pm咗你,唔知係咪我諗果間...

因為我都係上網睇到好多好評,而我都想搵佢地產檢,都會喺公院生,唔會搵佢地私院接生

別墅

試左幾次終於成功懷孕

雖然你冇開名 但我估我知道你講邊間診所。其實2位女醫生以前都係公立醫院嘅大醫生/研究醫生。我真係唔相信佢哋會拒你於門外。我自己早3年係產前診斷組認識到其中一位女醫生,我只可以講 當年係政府醫院 我已經深深感受到佢嘅專情&熱情 善心 。係一個佢唔係直接收我$嘅情況下 佢會上病房探我支持我鼓勵我 我相信萬中無一。我到今日仍然揾佢檢查 ,完全冇你所講嘅事發生過 當中我介紹咗好多朋友睇佢 就算表明政府生 醫生仍然保持專業 只有讚未有過彈。唔知道你係咪當中有任何誤會 我只係懷疑 如果你有任何問題點解當時唔直接揾大姑娘或醫生查詢?

別墅

回覆 kl2618 的帖子

診所係咪15樓架?醫生長定短頭髮、

大宅

NemoDory 發表於 20-12-18 13:09
無奈
你情況一定去政府生

可pm邊位嗎?

大宅

15樓嗰間
我11月頭打去約
最快個期係一個月後⋯⋯
所以冇約到
真係咁full?

複式洋房

我估我之前也是同樓主一間,也遇到相似經歷!我係由一有咗大概6wk睇佢,一直果度產檢,而且不是高危的仲諗住搵佢生。
佢係連結構期都俾唔到我!咁無辦法,唯有自己出去搵其他醫生做。到廿幾週時,姑娘成日話無期俾我,仲叫我有兩手準備(即叫我搵過另一個醫生!)佢話好多人係咁。當然我想同一個醫生跟到尾,而且我本來諗住搵佢生。聽到佢咁講真係好shocked! 亦令我死心搵另一個仲好!
其實個醫生本身都ok同細心,但咁的產檢安排我真的完全接受不到。

複式洋房

回覆 NemoDory 的帖子

多謝你呀…我而家都急住揾另一個醫生去繼續產檢…我聽日打電話去問問先~

大宅

我諗我知你講緊邊個,我今年生嘅,個醫生由頭跟到落尾,產後都follow up得好好喎,唔通而家忙咗好多?

珍珠宮

可唔可以pm我係邊個啊?唔該曬
樓主保重身體,唔好咁焦慮了,保持心境開朗對BB同你都好的。放心啦,呢度咁多JM一定有好推介俾到你

複式洋房

回覆 mentcheng 的帖子

佢地的確係細心ge醫生…而且每次去產檢 你係會feel到醫生都同自己一樣係覺得興奮同開心 li點我同老公都好buy
如果諗住揾佢地接生的話我會2話不說介紹朋友去

當時我都有同姑娘提出過話隔咁耐…佢地只係覆6星期後li個期已經係最快…咁你仲可以講咩…

複式洋房

carmen1424 發表於 20-12-18 20:33
我估我之前也是同樓主一間,也遇到相似經歷!我係由一有咗大概6wk睇佢,一直果度產檢,而且不是高危的仲諗 ...
仲係而家黎到後期…產檢理應要比正常次數密少少先開始咁…我就諗咁去到1-2個月後果時應該每星期都要睇的話咁點算…

複式洋房

lsk88hk 發表於 20-12-18 21:29
我諗我知你講緊邊個,我今年生嘅,個醫生由頭跟到落尾,產後都follow up得好好喎,唔通而家忙咗好多? ...
我估佢地係真係太忙太多客…但咁唔代表一路睇緊果d patient就可以忽略…

複式洋房

kl2618 發表於 20-12-18 21:39
仲係而家黎到後期…產檢理應要比正常次數密少少先開始咁…我就諗咁去到1-2個月後果時應該每星期都要睇的話 ...

樓主希望你可以快D找到心儀的醫生,take good care!

大宅

試左幾次終於成功懷孕

好衰⋯⋯⋯

可以PM我邊個醫生嗎?

別墅

kl2618 發表於 20-12-18 21:35
回覆 mentcheng 的帖子

佢地的確係細心ge醫生…而且每次去產檢 你係會feel到醫生都同自己一樣係覺得興奮同 ...

其實 我覺得你真係可以揾個大姑娘(紅色衫)幫手(當然如果你仍然相信個醫生)因為我自己都得來不易 我都有自己嘅經歷 好似我之前要4個星期返去覆診 可能診所未必同我夾到時間 我話過多一星期好嘛 大姑娘話 唔得 然後係某一個時段抽多個時間出嚟。其實 我只係覺得你個標題 「不負責任」有少少唔係咁好 我真係遇過「不負責任」嘅醫生 只係一句 BB有問題 叫我返政府醫院,連檢查都唔幫我做,講多句都嫌我煩。當然 我知道診所真係Full booking , 但係我遇上呢間診所嘅每一位佢地真係好好,我覺得連你自己都認同醫生係好嘅時候,點解唔搞清楚個問題呢?我覺得你真係可以比多次機會問清楚。

別墅

mentcheng 發表於 20-12-18 23:19
其實 我覺得你真係可以揾個大姑娘(紅色衫)幫手(當然如果你仍然相信個醫生)因為我自己都得來不易 我都 ...

仁心仁術 嘅醫生少之又少 。佢真係我遇上唯一一位 有問必答 解釋清楚 有同理心 會關心客人 嘅好醫生 所以真係冇「不負責任」。

大宅

我之前都係上網找呢問醫生做產檢。 第一次去係8wk. 果日睇院出面姑娘已經問我book 唔book 結構, 我心諗咁快book. 佢話結構好快full, 所以我8-9wk 就book 左。 雖然係果到產檢, 如果結構太遲book, 都有無期風險。
產檢醫生見我有d 問題, 都即係寫紙叫我去政府跟, 但產後期撞正佢放產假, 驚佢地好full 同唔想出咁遠, 所以無找佢同佢parter 跟產檢。

因為我通常book 星期六產檢, 所以都要早book. 如果你高危, 其實政府都會俾好多期你。 私家你唔駛book 咁密, 我都算有d 高危, 孕後期差唔多每星期都產檢, 都幾累(emoji)
我覺得呢個產檢醫生算有耐性同答問題詳細。 如果真係唔夾, 就找過另一個醫生啦。

首頁

尾頁

跳至