自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我住呢度數年每期都係交約不多$500,今日收張水費單要交$1490, 嚇得我眼都凸埋出黎。張水費單附上一張紙仔,話因疫情關係曾暫停抄錶。
但水費有分四級不同收費,依家佢將$1235列入第四級(最貴果级),我覺得好唔公平囉!

公爵府

牛年勳章

大pat豬媽 發表於 20-12-19 18:44
我住呢度數年每期都係交約不多$500,今日收張水費單要交$1490, 嚇得我眼都凸埋出黎。張水費單附上一張紙仔 ...

我未睇水費單,一陣望下先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我一家四口,以往每季大概$3xx...今張水費單$10xx...其實除開,就差不多囉

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我住呢度數年每期都係交約不多$500,今日收張水費單要交$1490, 嚇得我眼都凸埋出黎。張水費單附上一張紙仔 ...

因疫情關係水務處唔派人抄錶係佢責任問題啫!點解要嫁媧落消費者度?!?越諗越激氣!

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 20-12-19 18:47
我一家四口,以往每季大概$3xx...今張水費單$10xx...其實除開,就差不多囉
...

$1490夠我交三期水費

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大pat豬媽 發表於 20-12-19 18:50
因疫情關係水務處唔派人抄錶係佢責任問題啫!點解要嫁媧落消費者度?!?越諗越激氣!
...

我老公都係咁講

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上水務署網頁, 佢有sample 講個合併計法, 無收多! 疫情用多咗另計!!!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我都要交$8xx, 之前就$2xx

大宅

我5月交$425 岩岩開黎睇$1171

侯爵府

上一張單4月比4xx,今個月12月要比12xx

大宅

回覆 大pat豬媽 的帖子

上個星期收到新一期水費單,嚇死人,二千二百幾,由舊年十一月到今年十一月,但本身已經交到唔知四月定五月。打去水務處,話之前估計讀數,之前交嘅已經credit返(即係offset咗)。
自從疫情以來,買親嘢返屋企都要洗抹,啲衫褲出去坐過掂過其他嘢就換同洗,水費梗係貴啦。

珍珠宮

heavenlycreat21 發表於 20-12-21 00:04

上個星期收到新一期水費單,嚇死人,二千二百幾,由舊年十一月到今年十一月,但本 ...

水費計法如圖。佢上期無抄錶,你一日有用水,水錶度數都會增加,無抄錶果期張單計用水量最多咪二或三級價錢。依家係佢計埋第四級收費而令水費貴。

珍珠宮

回覆樓主:

我用文字表達差,希望有人明白我的意思。

男爵府

好媽媽勳章

大pat豬媽 發表於 20-12-21 03:21

我交開6-7舊 上期千4
今期仲癲2千1
一直未試過過8舊(emoji)

伯爵府

我都係按第4級供水計算,貴得好離譜2千5左右!
BB你來咗啦?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

(轉自網上資料)
如果你收到貴得難以置信的水費單,而你確信近月家庭用水量不可能大幅飆升,可在繳款限期的7日前,向水務署上訴並要求重新評估水費,否則會因過了繳費限期,將被收逾期附加費。署方調查期間,用戶暫時毋須繳付爭議的水費,但要繳付中期水費,調查完成後,署方會寫信通知結果,並在有需要時調整水費。

水務署熱線(28245000) 服務時間
自動電話諮詢服務 24小時
專人接聽 星期一至六上午8時45分至下午6時30分;星期日及公眾假期体息

大宅

I see I see.

珍珠宮

你有冇留意已經好幾個月未交水費所以貴咗

珍珠宮

2024年龍年勳章

大pat豬媽 發表於 20-12-21 03:21

我都係咁諗,因為水費係用得越多越貴,一路累積上去,我今期交$2400

水晶宮

畀面勳章

luckyQ 發表於 20-12-21 18:34
你有冇留意已經好幾個月未交水費所以貴咗

我仲未收到水費單, 唔知點解有啲驚!

首頁

尾頁

跳至