想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下做iui/ivf 的JM有同媽咪/奶奶/其他家人講嗎?

我準備做iui 只有同媽咪講,唔打算同男家人提因為唔想為自己造成更多壓力...

黎緊想好好休息食得清淡健康,但疫情下大時大節男家要繼續搞聚會又要大食大喝,真係好為難,唔想計劃生仔都要周圍講俾人知(事關努力左幾年都無,奶奶又催自已都有壓力)

各位jm 你係我的話,如果拒絕出席,會選擇直接同家人講要做iui / 作個理由嗎?

水晶宮

回覆樓主:

我做過兩次IUI,小產三次。
不過唔係不育,只係心急。
自己父母弟妹一路都知我嘅生b 路。
6299 除第一次小產有講之外,其餘全部無講,因為佢地無medical knowledge 又迷信,我費事佢哋唔知諗咗去邊。

大宅

Nbs 發表於 20-12-21 00:41
我做過兩次IUI,小產三次。
不過唔係不育,只係心急。
自己父母弟妹一路都知我嘅生b 路。

謝謝分享,我99都係比較迷信,為免不必要嘅麻煩,真係唔知好d

公爵府

singingcat 發表於 20-12-21 08:39
謝謝分享,我99都係比較迷信,為免不必要嘅麻煩,真係唔知好d

我自己有講嘅,但如果你覺得有壓力,咪唔好講比99知囉
佢都冇需要知

大宅

singingcat 發表於 20-12-20 23:21
想問下做iui/ivf 的JM有同媽咪/奶奶/其他家人講嗎?

我準備做iui 只有同媽咪講,唔打算同男家人提因為唔想 ...

我自己係小產咗兩次後做IVF嘅,我全部屋企人都冇講,我覺得佢哋嘅關心只會令我更大壓力。
如果有時真係唔方便出席聚會,奶奶嗰邊,我老公就會同佢哋我唔舒服,留喺屋企休息。

大宅

tpyjasmine 發表於 20-12-21 12:23
我自己有講嘅,但如果你覺得有壓力,咪唔好講比99知囉
佢都冇需要知
...

嗯我都諗成功先話佢知

複式洋房

可能我同我奶奶比較好感情,我準備做IVF都有同佢講,慶幸佢老人家開通

大宅

MJ1105 發表於 20-12-21 13:28
我自己係小產咗兩次後做IVF嘅,我全部屋企人都冇講,我覺得佢哋嘅關心只會令我更大壓力。
如果有時真係唔 ...

謝分享! 你ivf成功嗎,最後有無同家人講係做過ivf?

洋房

未必會

大宅

winky890 發表於 20-12-21 23:24
可能我同我奶奶比較好感情,我準備做IVF都有同佢講,慶幸佢老人家開通

嗯,多個人支持都係好事!呢件事真係好似傾心事,只能話比自己信任同會支持自己的人知

別墅

回覆 singingcat 的帖子

我兩邊屋企人都無講啊.... 之前都試過因為食野既問題搞到好苦惱, 大時大節6299 又pizza 又魚生, 最後要我老公直接出馬, 話睇緊中醫要戒口, 好才6299都明事理, 就無再追問....

反而我覺得避開朋友gathering 煩D...
有時IUI 同IVF 呢條路, 真係唔想比太多人知, 愈多問候愈大壓力 !

大宅

singingcat 發表於 20-12-21 23:27
謝分享! 你ivf成功嗎,最後有無同家人講係做過ivf?

最後成功呀,不過都放第二次胎先OK,仔仔一歲3個月喇,成功咗就有同屋企人講。你都加油!!

大宅

bitbit_yo 發表於 20-12-22 01:17

我兩邊屋企人都無講啊.... 之前都試過因為食野既問題搞到好苦惱, 大時大節6299 ...

係呀我都覺得食野煩!特別想避開涼性湯水同生冷食物,但係我99唔太知乜野湯係涼性,成日煲某種涼湯同涼茶,連我老公都要避,好苦惱

大宅

MJ1105 發表於 20-12-22 07:12
最後成功呀,不過都放第二次胎先OK,仔仔一歲3個月喇,成功咗就有同屋企人講。你都加油!! :f ...

恭喜!希望我都成功,沾沾好運

複式洋房

我準備做iui 只有同媽咪講,唔打算同男家人提因為唔想 ...

我黎緊下個月都做IUI啊 你幾時做啊 ☺️

我琴晚先同奶奶講完我地下個月準備做iui!因為我地備孕左年幾兩年都唔中、男家成日問我地幾時有BB(emoji) 我話比奶奶知係因為唔想比佢覺得係我問題所以一直都仲未有(emoji)

大宅

CTKK1K1 發表於 20-12-22 13:22
我黎緊下個月都做IUI啊 你幾時做啊 ☺️

我琴晚先同奶奶講完我地下個月準備做iui!因為我地備孕左年幾兩 ...

我都係兩年多無中,準備1月做iui。

一直都唔想同6299講費時佢地同姨媽姑爹太多猜測同說話,同埋男家人好迷信,我會靜靜地去做。

而家想好好休息,不想聚餐食滯食錯野同搞到好夜訓。

複式洋房

singingcat 發表於 20-12-22 13:31

我都係兩年多無中,準備1月做iui。

你係邊到做啊?希望我地一齊成功啦♥️

別墅

兩邊我都無講~朋友都無講,因爲唔想有壓力本身自己都好易緊張,俾人問多兩句就更加容易亂諗野
不過因爲無同奶奶交代過我地做緊iui,佢一直以為我地咩都無做成日追問我有無去睇中醫調理
所以講同唔講都有野煩

大宅

我淨係講咗比幾個閨蜜知, 同老公知, 其他人冇講食嘢就自己揀嘢嚟食, 而家疫情, 都可以唔去就唔去啦, 一句唔太舒服就算

大宅

講咗都幾大壓力, 唔講

首頁

尾頁

跳至