自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

世事無常 發表於 20-12-22 20:06
其實幾自私,我老公係做高危工作,佢成日講如果佢不幸比我早走,佢叫我一定要搵過個,有個伴有人照顧,佢 ...

你地感情好,關係穩固

但樓主無提供女親友詳細情況,佢老公死前同佢關係如何?女親友性格人品又點?教養個女有無爭拗?過身前女親友點對個老公?全部無資料,外人好難評價。

子爵府

786 發表於 20-12-22 21:42
先夫遺產當時有權畀先夫父母,兄弟姐妹。先夫畀哂個女人,就係因為呢個承諾。唔守信,係應該畀返D資產出黎 ...

好多人話個男人自私⋯⋯其實大家問下自己,有誰願意將所有遺產及層樓俾老公先啦。

當年應承左,至少個女親友唔使擔心住及有2百萬係手,至少一段時間有安穩生活,真是一個取捨,如果當年唔應承,先夫大可以俾哂男家⋯⋯

Astra00    發表於 20-12-23 08:28

珍珠宮

畀面勳章

麟媽媽 發表於 20-12-22 21:40
我覺得佢係保護自己個囡,你諗下個女先得兩歲,如果個女人改嫁有乜冬瓜豆腐,佢留落黎嘅遺產就要分一半俾 ...

唔知遺產可唔可以用長命契方式安排畀兩母女,如果得,就可以避免上述情況。

翡翠宮

畀面勳章

未亡人按法律計有權繼承先夫一半遺產,如果因為唔應承守寡最少廿年就將遺產俾哂男家,如此安排都幾無情。

日日是好日

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我識個阿姨,佢走嘅時候都係將自己啲錢留比個女(當時個女已經21歲),佢話留比老公,如果老公再娶就就怕自己啲錢會比第二個女人,所以樓主前夫可能當時都係想自己個女有保障,怕自己老婆再嫁,啲錢比人呃埋
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

回覆樓主:

真心相愛唔一定要結婚
要結婚亦唔爭在果幾年
個女得12歲仲細又正值青春期,放多d時間係個女度仲好啦,得閒咪先拍下拖囉
如果真係咁唔等得,要付托終生,咪交返先夫d資產出黎囉,先夫資產由女兒承繼好合理,而先夫當日都係最不放心女兒生活

Astra00    發表於 20-12-23 08:28

侯爵府

回覆樓主:

前夫應該唔想老婆再生, 專心揍女
拍拖可以, 錢財唔需要講俾現任知

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得做人阿媽永遠都係偉大啲嘅!
好似我妹離咗婚帶住一個女,早幾年有個家底非常好嘅男人想同佢結婚,但有一個要求就係佢個女,要放喺公公婆婆嗰度,我妹一口拒絕繼而分手,佢唔可以令個女咁委屈。
另一個朋友好年輕守寡,帶住三個小朋友8/6/4歲,當時佢老爺奶奶每個月比兩萬蚊佢,叫佢唔好出去做嘢安心湊大三個細路,當然亦有暗示唔好再嫁啦,今時今日我朋友個細女都已經大學畢業,為左d仔女佢仍然係一個人囉。

子爵府

mother904 發表於 20-12-22 21:53
未亡人按法律計有權繼承先夫一半遺產,如果因為唔應承守寡最少廿年就將遺產俾哂男家,如此安排都幾無情。 ...

如果無will先係咁計,否則跟先人意願去分

水晶宮

786 發表於 20-12-22 19:42
明眼都睇到個男人為咩啦

咪係!同埋做人一定要堅守承諾囉!真心相愛就唔差咗等多幾年啦!到時記得將資產轉俾個女先呀!睇下到時個男人仲會唔會想同佢結婚

珍珠宮

開心吸收勳章

Rilakkuma312 發表於 20-12-22 21:49
好多人話個男人自私⋯⋯其實大家問下自己,有誰願意將所有遺產及層樓俾老公先啦。

當年應承左,至少個女 ...

咁又唔係喎!即使丈夫遺囑完全唔留俾妻女,妻女係可以上訴於法庭,而most likely 係會得到丈夫嘅遺産。唔知點解要assume 個女人係為錢先應承先夫。佢都守咗10年寡,可見佢對先夫都算情深義重。如果係寡情薄義嘅,都唔使等10年咁耐。佢跟第二個男人,根本唔使得到先夫男家人嘅同意,佢地亦冇權去干預。個女人要考慮嘅,係佢個女對於而家嘅男友是否願接納,而新男友是否真的愛烏及屋。其他人嘅閒言碎語根本不必理會。

水晶宮

BK Milk勳章

竇漪房 發表於 20-12-22 19:39
唔嫁同居囉!

珍珠宮

開心吸收勳章

PonyoBB 發表於 20-12-22 21:02
會堅守,俾着係我唔駛先夫要求自己都唔想個女要同個陌生男人住,正所謂知人口面不知心,萬一自己有眼無珠嫁 ...

律己以嚴係好事,但亦要待人以寬。可惜現今的社會更多的是待人以嚴,律己以寬。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

應承咗就要做

珍珠宮

開心吸收勳章

jenniferzhu 發表於 20-12-23 00:33
應承咗就要做

咁,唔知呢度幾多JM初戀時,曾經應承過一生一世唔會變。

varievarie    發表於 20-12-25 13:05

公爵府

InkCartridge 發表於 20-12-23 00:00

咁又唔係喎!即使丈夫遺囑完全唔留俾妻女,妻女係可 ...

講得結婚都唔係一時三刻,拍拖食飯都要揾人睇住啲小朋友,可能一早有跡象。
佢宜家係理虧在錢銀,帶晒所有遺產再嫁,小朋友又未夠年齡承繼,老人家無左個仔,都想為個仔守住少少家當。如果佢兩個身家對等,應該聽唔到咁多閒語碎語。

翡翠宮

畀面勳章

Rilakkuma312 發表於 20-12-22 22:01
如果無will先係咁計,否則跟先人意願去分

我不理有沒有will,而是說這位先人的意願對剩下的另一半十分不公平。如果女方為左個女自願不再結婚就係偉大,否則就是另一回事。

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

InkCartridge 發表於 20-12-23 00:00

咁又唔係喎!即使丈夫遺囑完全唔留俾妻女,妻女係可 ...

同意。
面對另一半將死,相信大部份人都唔會有空間去想將來會否再婚,加上個女咁細,很多人都會為個女考慮而覺得自己不會再想感情事,但都過左十年,已經平復失去的另一半的傷痛,想再找一段新感情亦不為過。
女人要考慮的是女兒的感受,以及新男友是否可靠,而不是前夫家及不相干的人。
日日是好日

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-12-22 21:58
我覺得做人阿媽永遠都係偉大啲嘅!
好似我妹離咗婚帶住一個女,早幾年有個家底非常好嘅男人想同佢結婚,但 ...

你所講嘅兩位都係好好嘅媽媽

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

經歷左咁多,一紙婚書真係咁重要?

首頁
23456...18

尾頁

跳至