想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉 因為有子宮腺肌瘤 每月m痛到死 想生BB 又難著床 大家有冇成功例子生到B 負能量中

別墅

我都有肌腺瘤,每個月都痛到傻。。但做左暖宮同瑜珈之後有改善。。

別墅

去檢查清楚先,睇下腺肌瘤洗吾洗處理
處理完之後生BB既機會又高D、又吾洗成日m痛痛到死

男爵府

虎到金來勳章

blueskyrainbow 發表於 20-12-23 17:45
唉 因為有子宮腺肌瘤 每月m痛到死 想生BB 又難著床 大家有冇成功例子生到B 負能量中
...

我有子宮肌瘤,都係每月m痛到死,靠吃止藥痛。醫生講有子宮肌瘤和生b無關係,所以佢唔肯幫我做手術(政府),我有2粒都係4cm;唔知子宮腺肌瘤和子宮肌瘤係咪一樣。

複式洋房

回覆 Jessicawong818 的帖子

子宮肌瘤可以做手術割, 但肌腺症(子宮膜異位)不可以割, 因為係經血不能排出, 日積月累黏附在子宮表面, 嚴重會跟其他器官黏連 (例如卵巢, 直腸)。 當然會影响懷孕, 受精胚胎著床, 通常醫生會建議服停經藥6個月, 令子宮休息, 令肌腺症舒緩。也有機會成功懷孕, 懷孕沒有經期, 子宮同樣可以休息, 肌腺待生產後可隨胎盤剝落。

男爵府

虎到金來勳章

zingzingmok 發表於 20-12-24 11:01
回覆 Jessicawong818 的帖子

子宮肌瘤可以做手術割, 但肌腺症(子宮膜異位)不可以割, 因為係經血不能排出, ...

謝謝回覆,原來子宮肌瘤和子宮腺肌瘤係唔一樣。

複式洋房

我有腺肌症ar, 會容易出血,而家成功懷孕,醫生開維他命會好d, 如果有左bb, 個腺肌症會減退一d,生完可以食避孕葯處理就不痛

大宅

Jessicawong818 發表於 20-12-24 10:47
我有子宮肌瘤,都係每月m痛到死,靠吃止藥痛。醫生講有子宮肌瘤和生b無關係,所以佢唔肯幫我做手術(政府) ...

上網睇話唔一樣!

大宅

回覆 blueskyrainbow 的帖子

我2016年發現有腺肌症..個時唔太痛..去到2018年, 我個腺肌只係2-3cm大都搞到我死去活來. 因為個病灶係子宮後壁, 一痛係上黎個肛門都扯埋痛..仲要黎完M後繼續痛到排卵期.

我2018年9月開始備孕, 頭5個月都好灰, 因為腺肌痛搞到好辛苦同懷疑生唔生到. 去到2019年3月我常常搵中醫針灸+開藥, 結果4月就bingo.

我覺得有腺肌左陀B時要小心及注意:
1)我早期常作小產, 我見紅間中出血出了2個月...
2)我成日feel到子宮很硬, 去到後期我係36week就早產了

生完後, 因某些原因, 我無餵人奶, 所以大概生完1個月後很快來M
我個腺肌問題依然存在, 依然痛得要命, 結果最近我都開始食visanne....
初時食頭1-2盒visaane很止痛. 到第3盒開始, 止唔到痛><

別墅

cherrytea 發表於 21-3-16 14:33

我2016年發現有腺肌症..個時唔太痛..去到2018年, 我個腺肌只係2-3cm大都搞到 ...

恭喜你!我都好想好似你咁成功bingo!
可否介紹你個中醫俾我?我睇左好耐中醫 都係唔得。

大宅

cherrytea 發表於 21-3-16 14:33

我2016年發現有腺肌症..個時唔太痛..去到2018年, 我個腺肌只係2-3cm大都搞到 ...

我都是腺民,3年都懷不上, 兩次iui fail, 上個月做ivf抽左卵,遲啲會放胎。打針令經血更多更痛,直頭返唔到工...

我都好希望快啲生完,完成任務後, 食避孕藥又好、子宮環都好,控制住... 現在真的進退兩難..
> <’ 好痛苦...

P.s.我睇3個不育科醫生 都冇叫我做手術處理先,可能因為邊界模糊,難清除吧...

決定Ivf前,其實不斷睇中醫試自然....點知睇左4個中醫都冇用....好灰心...

大宅

blueskyrainbow 發表於 21-3-16 21:10
恭喜你!我都好想好似你咁成功bingo!
可否介紹你個中醫俾我?我睇左好耐中醫 都係唔得。
...

我係睇油麻地岐黃景略一位姓蔡既女醫師
本身我睇佢係想做針灸減輕腺肌隻痛楚/m 痛同調理身體。
佢幫我針左手拇指骨有幾個婦科穴話係對女人婦科好....同埋有飲少少中藥
我bingo 個個月係比平常做多咗功課....
JM祝好孕

大宅

scc_cmbb 發表於 21-3-16 22:10
我都是腺民,3年都懷不上, 兩次iui fail, 上個月做ivf抽左卵,遲啲會放胎。打針令經血更多更痛,直頭返唔 ...

我都明個種灰心
有排我老公試到佢先自己都病埋嗰時大家心情都好差
不過因為灰心+失望過,再放鬆心情之後會有奇蹟

大宅

blueskyrainbow 發表於 20-12-23 17:45
...

我子宮肌瘤,朱古力瘤,線肌瘤,子宮內膜異位,輸卵管雙塞,子宮後屈。做Ivf, 生左兩件。加油

大宅

Candibaby 發表於 21-3-21 22:25
我子宮肌瘤,朱古力瘤,線肌瘤,子宮內膜異位,輸卵管雙塞,子宮後屈。做Ivf, 生左兩件。加油
...

開心聽到成功例子,恭喜哂!
我黎緊都放胎,介唔介意分享你放幾次胎先成功呀?
睇得太多失敗例子,心很累,又擔心...

大宅

scc_cmbb 發表於 21-3-21 22:30
開心聽到成功例子,恭喜哂!
我黎緊都放胎,介唔介意分享你放幾次胎先成功呀?
睇得太多失敗例子,心很累 ...

我第一次做Ivf乜都冇做,身體太差,得一粒可以用,失敗左
第二次做Ivf有食supplement, 有五粒可以用。放兩粒bingo一粒. 之後放一粒又bingo.

大宅

Candibaby 發表於 21-3-21 22:33
我第一次做Ivf乜都冇做,身體太差,得一粒可以用,失敗左
第二次做Ivf有食supplement, 有五粒可以用。放兩 ...

謝謝分享!
我抽左卵雪起左了,黎緊要過著床呢關,好多擔心,因為腺肌已比較嚴重,量多勁痛... 岩岩又經間出血...

你生完寶寶有冇改善到? 睇好多都話m到返,又再痛過.....

大宅

scc_cmbb 發表於 21-3-21 22:36
謝謝分享!
我抽左卵雪起左了,黎緊要過著床呢關,好多擔心,因為腺肌已比較嚴重,量多勁痛... 岩岩又經間 ...

老老實實, M到返之後都有痛。不過因為我喂人奶,第一個BB一歲先嚟M,我仲記得我12月嚟M,三月照無事,然後去到五月已經開始少少痛,一照朱古力瘤嗰啲返發。跟住去到七八月,要食止痛藥。跟住我10月再放。所以重點係,為人奶,遲啲嚟M,你就會覺得爽歪歪(emoji)。懷孕一次有兩年冇M(emoji)

大宅

scc_cmbb 發表於 21-3-21 22:36
謝謝分享!
我抽左卵雪起左了,黎緊要過著床呢關,好多擔心,因為腺肌已比較嚴重,量多勁痛... 岩岩又經間 ...

老老實實, M到返之後都有痛。不過因為我喂人奶,第一個BB一歲先嚟M,我仲記得我12月嚟M,三月照無事,然後去到五月已經開始少少痛,一照朱古力瘤嗰啲返發。跟住去到七八月,要食止痛藥。跟住我10月再放。所以重點係,為人奶,遲啲嚟M,你就會覺得爽歪歪(emoji)。懷孕一次有兩年冇M(emoji)

大宅

Candibaby 發表於 21-3-21 22:45
老老實實, M到返之後都有痛。不過因為我喂人奶,第一個BB一歲先嚟M,我仲記得我12月嚟M,三月照無事,然 ...

好羨慕!我都希望可以好似你咁.... 連放, 生2個bb。完成任務之後,避孕藥又好子宮環又好.... 再睇醫生控制住佢。

現在備孕,有避孕成份既治療都唔可以採用,好難捱...

首頁

尾頁

跳至