自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得胃唔舒服,飽飽濟濟,冇乜胃口,我住外國,已即刻去睇walk in, 食左pantoprazole 成個禮拜,都係差唔多,約家庭醫生要等到下個禮拜,依到冇私家,我相信有排都未去到照胃鏡依個step, 越諗越灰,又諗到好遠,唔知係咪絕症,日日悶悶不樂,大家有冇乜野經驗?Thanks.

公爵府

好媽媽勳章

jjbb7 發表於 21-1-1 12:19
覺得胃唔舒服,飽飽濟濟,冇乜胃口,我住外國,已即刻去睇walk in, 食左pantoprazole 成個禮拜,都係差唔多 ...

擔心嘅心情更加令胃唔舒服,不如輕鬆下做d開心事吧。祝你早日康復❤️
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

水晶宮

畀面勳章

可能肚有風,或者有胃氣啫,唔好咁擔心
你嗰邊有冇可能買到中成藥呀

伯爵府

有冇山楂,煲水飲試吓消濟。
或者外國有冇得網購乳酸菌(如iHerb)

大宅

Jamesmama 發表於 21-1-1 12:21
擔心嘅心情更加令胃唔舒服,不如輕鬆下做d開心事吧。祝你早日康復❤️
...

多謝您,我都明白好似惡性循環甘,胃唔舒服,心情擔憂,但又另到個胃更唔舒服,我長期偏頭痛,可能食得太多止痛藥,宜家輪到個胃出事。

男爵府

回覆樓主:

如果有暖包或暖水袋,試下貼係個胃度,有薑,沖杯熱薑茶飲,可能冷親咋,唔好咁快諗得咁差!
祝早日康復!

男爵府

壓力或飲食習慣都會影響個胃,幾年前我都係成日胃痛,食過好多胃仙u呢d都搞唔掂,最後去照胃鏡,醫生話個胃損晒,跟住食咗三個月胃藥,改善咗飲食習慣(之前係喪飲檸檬茶),so far呢幾年冇再痛,如果你係壓力問題,真係要靠自己,但前提下都要食咗d好嘅胃藥先,希望幫到你

男爵府

覺得胃唔舒服,飽飽濟濟,冇乜胃口,我住外國,已即刻去睇walk in, 食左pantoprazole 成個禮拜,都係差唔多 ...

傻豬,邊有咁易絕症
睇咗醫生先啦。

胃病手尾長,
要注意飲食,情緒都會影響個胃。

水晶宮

回覆樓主:

全介coffee, 奶茶,米線,河粉,洋蔥類,呢排早餐,午餐食見米的粥

因為你傷左胃,要佢全好係好長時間,如同有1個傷口係你手上,你掂到佢咪痛,胃同口的傷最耐時間好,人好多時會食野,食物就會成日掂到傷口,所以唔好咁大壓力你的唔舒服係正常要時間休養,呢個理論係醫生同我講

大宅

spikenard 發表於 21-1-1 13:14
全介coffee, 奶茶,米線,河粉,洋蔥類,呢排早餐,午餐食見米的粥

因為你傷左胃,要佢全好係好長時間,如 ...

多謝您,因為未見家庭醫生,連最簡單嘅吹氣幽門螺旋桿菌測試都唔知要等幾耐先有得做,諗起就好愁...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

飽飽濟濟.....我食保濟丸得㗎喎~

唔知外國唐人街有冇得賣 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 21-1-1 15:46
飽飽濟濟.....我食保濟丸得㗎喎~

唔知外國唐人街有冇得賣 ?

有,不過我已經成十日都係咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jjbb7 發表於 21-1-1 15:48
有,不過我已經成十日都係咁

有冇戒口、少食肉呀 ?

試下食梳打餅~

男爵府

我個胃都成日唔舒服,成日作嘔照左胃鏡又無事,都唔知做乜

珊瑚宮

可能太擔心所以覺得唔舒服姐 放鬆吓啦!間中都會覺得有咁嘅情況 但係又唔係特別食得多嘢 可能胃氣掛!relax & happy 2021

珍珠宮

回覆樓主:

飽飽濟濟,試下食中成藥「保和丸」啦。

男爵府

有無中成藥賣,食附子理中丸,幫到你㗎!

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆 jjbb7 的帖子

可能身體濕,腸胃唔吸收,睇吓條脷兩邊有冇齒痕,如果有即代表個人濕氣好重,可以睇吓中醫,我早前都係甘,同埋要介口,食得清淡些。

男爵府

回覆 jjbb7 的帖子

飲薑水可以舒緩

首頁

尾頁

跳至