自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 gooddeal 的帖子

樓主你應該直接表達你嘅經濟壓力!你唔直接表達需要她負責一下,到時有可能話你沒有要求。她不負責任系她問題!
kckammy

伯爵府

kcpak 發表於 21-1-4 17:06
家姐係點,細佬係點⋯唔重要!
最重要係你係點,你積到既福係自己的:fortu ...

大宅

二小姐 發表於 21-1-4 16:28
我同你差唔多,我父母供咗家姐去外國讀大學同碩士之後,係嗰邊嫁咗,搵咗份政府工,佢有話我成日乜 ...

唉,你聽住阿媽同家姐講你半個鐘個一定好難受
可能自己付出慣咗佢哋就覺得係必然

侯爵府

回覆樓主:

樓主你好孝順
你家姐其實都可能發下晦氣,佢喺嗰邊生活唔開心就搵人發脾氣囉
叫人做嘢永遠都可以講到好完美,但係自己做就有心冇力啦

大宅

MSAA 發表於 21-1-4 16:31
好似我姑9,佢係我未識我老公前已移民,差不多25年,呢25年返黎香港次數少於10!佢生活好好,老公做生意, ...

Thx
你姑9喺嗰邊生活好都咁對父母,又真係好無情講唔過去
可能真係分開耐親情都變淡

大宅

二小姐 發表於 21-1-4 16:43
我家姐試過同個老公哭訴,話我以為佢好多錢,成日問佢拎錢。實情係叫佢分擔下養父母的責任,之後佢老公SEN ...

係,佢好興講咩life balance。真係有得嘆唔嘆咩,搵食艱難呀

大宅

Anpanmama 發表於 21-1-4 17:13
樓主,我完全明白你嘅感受!
活到家陣呢個年紀,你真係好好為自己將來籌劃下,父母係要照顧,但家姐同細佬 ...

你好本事,仲可以供埋佢去讀書,樓上有JM講得啱,要識為自己諗,唔好下下為人

大宅

kckammy 發表於 21-1-4 18:30
回覆 gooddeal 的帖子

樓主你應該直接表達你嘅經濟壓力!你唔直接表達需要她負責一下,到時有可能話你沒有 ...

我有表達過,佢都有講過成個屋企我孭晒,佢話幫唔到手。
但我知道佢買嘢一啲都唔鬆手

公爵府

你父母有你呢個乖女兒,真係佢地嘅福氣。至於你家姐,唔好再主動揾佢喇,佢再奚落你,你直接一句:「關你乜事?」,何必受佢氣?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主
你姐姐同父母感情係咪麻麻地甚至係差?
所以佢唔多理父母?

珍珠宮

同情,照顧家人的責任,無論點樣,各兄妹都有份,少出錢就唔好咁多嘢講,jm 記住唔好忍,有咩都要講要爆,否則人善被人欺

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

二小姐 發表於 21-1-4 16:28
我同你差唔多,我父母供咗家姐去外國讀大學同碩士之後,係嗰邊嫁咗,搵咗份政府工,佢有話我成日乜 ...

好同情你同樓主,有個自私家姐真係慘!不過你哋嘅孝順個天會睇到的,祝福你同樓主的生活會愈過愈好,以後開開心心,加油

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

gooddeal 發表於 21-1-4 19:17
我有表達過,佢都有講過成個屋企我孭晒,佢話幫唔到手。
但我知道佢買嘢一啲都唔鬆手
...

真係替你好激氣!既然幫唔到手就叫佢唔好咁多聲氣!反正佢都無對父母負過任何責任,又少見,我真係會當無呢個家姐算了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

父母有病要睇醫生,你家姐點樣都應該夾返份錢

公爵府

牛年勳章

gooddeal 發表於 21-1-4 18:58
...

明白你好難受!
我係你,會唔理阿媽一排!睇下佢點!
佢有嘢麻煩你嘅,你同佢講,叫佢搵家姐囉 !

大宅

世事往往就係咁,爸母通常偏心最自私嗰個,或者倒返轉,因為父母偏心,往往造成呢個仔女較自私。唔明嘅係,父母點解唔珍孝順嗰個。我99都係呢啲父母,偏心其中一個仔,最想剝削其他仔女去貼呢個仔,但呢個仔極自私,從來唔買嘢返父母家,只會去到又食又拎仲唔俾家用,

伯爵府

唔關移民事 唔比家用住喺本地唔理父母都大把

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

下次佢再多嗲:叫佢俾錢養父母.

琥珀宮

gooddeal 發表於 21-1-4 16:11
爸爸幾年前cancer按左層樓用來醫病,之後媽媽有個手術做洗咗10幾萬,姐姐都冇問過家中需唔需要用錢有什麼幫 ...

其實呢d係人嘅問題,親戚40年前移民,都有年年比家用屋企,間中打電話比佢阿媽,以前機票唔平,每5,6年先返黎一次,算係咁

侯爵府

gooddeal 發表於 21-1-4 18:58
...

我聽住半小時又點只半小時,係父母同家姐一齊講,之後我因為入(emoji)就cut咗線,我講返俾老公知佢哋講乜,我老公知佢哋屈我,無中生有,因為佢知佢哋講嘅唔係事實

例如佢話我帶佢哋去旅行,去機場要佢哋自己去,而我就坐的士,話我唔車埋佢哋

但我老公同我一齊去,我哋係坐巴士,明明睇住我哋落車(佢哋早到)都可以咁講

半個鐘又點止咁少,我出錢出力請假陪去旅行,得到咁結果,當然唔再同佢哋去

我聽完呢半個鐘壞話,我返到屋企發癲大叫大喊,發誓對佢二老即使付出,亦唔會好似以前咁多,以前100分,以後2-30分算,廢事傷心
8-)

首頁

尾頁

跳至