自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 21-1-7 23:33
真心勸你不如慳返$500買部靚啲android 更實際。iphone因為無sd card,焗俾錢買icloud,返唔到轉頭
...

我 an 機都唔會用 sd 卡,因為手機唔係用嚟儲相的,定期 backup

我 ip 都冇俾錢 icloud

珍珠宮

2849 發表於 21-1-7 23:32
佢好似話冇换過电,當後備机用所以粒电仲好健康,其實可以点check

apple 先 check 到,另外如果假電,你係唔會知,用落先知唔掂,好快冇電

因為我淘過電池自己換,cheap 嘢都比不上原廠,大約只有50~70% 容量

珍珠宮

Protea 發表於 21-1-7 23:29
我落後,而家就係用緊,去Apple職員話咁舊嘅款,ios越更新佢越衰。之前已經係蘋果換左電,但部機义滿電放係 ...

我2年前仲用緊 6s, 真心唔慢,ip 係比較耐用, an 機可能慢到用唔到

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-1-7 22:58
https://www.hk01.com/熱爆話題/553402/iphone-6s傳被退役-3款機或不支援ios-15-果迷-用到最後一刻

即app ...

係,可能一兩年後已有軟件用唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章

babytt2 發表於 21-1-8 01:19
我2年前仲用緊 6s, 真心唔慢,ip 係比較耐用, an 機可能慢到用唔到

我上個月仲用緊6s, 我都覺得唔慢,不過電真係去得好快,長期開低電模式

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

買黎滿足下對iOS既好奇心其實都可以
但預左唔會用得太耐就ok

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

makm 發表於 21-1-7 23:36
大家無謂勸樓主,用$500買個教訓..........經驗先真,我都認為值得。

同意你講,網上買賣仲要係二手,除非係識得嘅朋友,否則我一定唔博,500蚊食左佢好過買呢D教訓!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主應該聽唔入耳大家嘅忠言呀

子爵府

2024年龍年勳章

爭左6代,IOS就快唔support
Be Happy

珍珠宮

ocarebear 發表於 21-1-8 01:15
500蚊唔使諗咁多, 冇晒都係 500蚊

去啦
當食咗餐buffet
否則你終日心掛掛

珍珠宮

睛靈勳章

2849 發表於 21-1-7 23:04
試下影相係咪真係咁靚囉

首先你要知自己想要咩,要相機定電話,執意要影相靚,不如用相機,電話始終唔及相機,尤其影人
第二,如果你覺得自己長遠嚟講,iphone 都out of 你預算, 咁直情唔好諗,買返android 機算啦!否則唔通一世買二手iphone ,同埋我覺得ios 同android 機使用上分別唔大,我兩樣機種都用過,唔同電腦

珍珠宮

回覆樓主:

冇問題,可以試
我做手機軟件,暫時蘋果軟件發佈要求仍然需要支持iPhone 6s。注意可能只可以玩多一年左右,新app就可能唔再支持。但只要唔update iOS,唔影響繼續使用。但如果你需要用手機銀行就要注意,銀行個app是否需要更新。

珍珠宮

2849 發表於 21-1-7 23:32
佢好似話冇换過电,當後備机用所以粒电仲好健康,其實可以点check

在Setting裡面,找Battery,然後睇Battery Health。在充滿電嘅情況下睇個Battery Health %,如果得返70%以下,基本都最好換電

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

iOS 15 起碼仲有半年先出,6s 有機會update 唔到,但你用$500 買6s +, 玩到半年就當贏啦,有d apps 就算唔用最新ios 都可以用多一排,而家最舊可以用whatsapp 嘅iphone 好似係4s...

我有6s 由新買到而家比左個女用,前後5年幾,同新model 比當然爭好遠,但其實佢都仲好ok,但
係影相唔得了,仲衰過我仔部cheap 華為...
我都有A40s 做後備,其實而家部6s 仲好用過部A40s...

男爵府

2849 發表於 21-1-7 22:33
二手玩唔玩得過?一直以來用開三叔android機,唔想一下子咁貴買部新iphone, 想幾百蚊試下自己慣唔慣,100% ...

不要浪費500

子爵府

2849 發表於 21-1-7 22:42
佢話係後備機喎,我信唔信都好啦,反正有得面交試機, 我都係抱住一個心態,呃極都係500蚊啫 ,我真係想用 ...

iphone 6s好似再唔可以upgrade iso之後的version
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

公爵府

唔會買,用過6s plus,每次update ios一次衰過一次,即係update多幾次部機就唔會支援,慢慢上唔到網,要熄機再開機先上到。呢部真係堅差。

侯爵府

mmya 發表於 21-1-8 06:14
去啦
當食咗餐buffet
否則你終日心掛掛

500蚊當比試用費
用完隨時可以賣返三兩百蚊
或者留畀屋企小朋友用

伯爵府

回覆樓主:

我嗰部6plus而家都係做後備,個鏡頭已經壞壞地,影相嗰時會震,電池兩年前已經換過一次,如果同而家嘅電話相比,影相已經唔係靚啦.
唔多建意買舊機,有手尾都未必是試機時見到.
電話每日都使用,寧願儲多少少錢買部好啲

男爵府

kiuzoe 發表於 21-1-8 09:12
我嗰部6plus而家都係做後備,個鏡頭已經壞壞地,影相嗰時會震,電池兩年前已經換過一次,如果同而家嘅電話相比, ...

我舊個部6+影相仲幾靚,但相比android 低grade的$2000樓下新機就差好多,無wide 鏡,顏色偏藍同唔夠sharp。我明白始於是5年前的產品,唔可相比嘅。

首頁
23456...7

尾頁

跳至