0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 3個月大,成日喊要抱,我全身都痛同勞損,我同BB齊齊日夜癲倒,究竟呢段日子要點捱落去。

疫情之下,有冇人都係獨力湊B? 我覺得辛苦到抖唔到氣,有冇同路人?

洋房

ChingChing19 發表於 21-1-8 16:56
BB 3個月大,成日喊要抱,我全身都痛同勞損,我同BB齊齊日夜癲倒,究竟呢段日子要點捱落去。

疫情之下,有 ...

我都係一個人凑b 初初出世到3個月 人都癲.. 點知過下一日又過下一日 佢戎到夜奶就好d ga la 你起碼夜晚有得睏下 加油呀媽咪 佢再大d識對住你笑 你就會唔記得辛苦

複式洋房

疫情之下,有 ...

我都係一個人湊B,都捱到五勞七傷,又有媽媽手,試下食維他命丸, 我食左一排起碼關節無咁痛。
阿B越來越大可以訓過夜就會比較輕鬆,一齊加油(emoji)(emoji)

大宅

疫情之下,有 ...

我都係獨力湊b! 真係好累...條腰長期痛

男爵府

疫情之下,有 ...

可以試吓孭帶,free 返對手可以玩吓電話個人冇咁抑鬱。

珍珠宮

之後路仲難行,bb越黎越重,真係周身骨痛聽講起碼要挨三年,但你bb仲細,趁佢訓時你都訓,補返多d

複式洋房

疫情之下,有 ...

你都好依家3個月!大點會好d嘎啦!我BB依家得1個月多點,我日日覺得係用個捱字渡過!尤其見到佢嘔奶、喊呀~都不知所措!不過次次見到佢吃飽安心訓覺同對著自己笑,又覺得幾辛苦都值得!
放鬆d啦!大家一起加油(emoji)(emoji)

男爵府

3個月開始會穩定啲啦,我女4個月,仔仔6歲,都係1打2!可能有左上胎經驗,又不覺得辛苦啊,3個月大時,每次食飽望下佢就向我笑好開心好得意,雖然總會有無故大喊,佢總會停的,就努力好好安撫下,日子好快過,再大啲周圍搞,又再大啲又每事問,養育子女就係咁,現在先3個月才是剛剛開始,加油

複式洋房

加油 我都係日夜癲倒緊

大宅

我都係一個人湊bb架

雖然我同老公同奶奶一齊住,但同奶奶翻左面,我唔會比佢幫手而佢亦唔會理

而家我bb剛剛過左2個月

好彩bb都算乖,偶然扭下喊下咁
但真係見到佢笑就咩辛苦都唔記得啦

媽媽好偉大呀,大家都要加油

別墅

我女宜家3個半月唔肯抱住訓
玩到咁上下會喊要返自己床
好懷念日夜抱住佢訓心口既時光
佢兩個月已經開始習慣睡前儀式
放床會播下音樂玩具 啜下奶嘴
做呢d平時自己床以外冇既活動
宜家成個模式好好湊 食玩訓
出街訓車都定 最初街都要抱住

大宅

好明白果種辛苦呀!我有兩個人全職湊歲半女女都覺得辛苦...
我好渣

大宅

盡量抽少少時間分吓心減壓,睇下電話,電視,15分鐘都好過無。加油呀媽媽!

大宅

我都係一個人湊B,全人奶。我BB兩個月到戒左夜奶我先舒服D,之前嘅日子真係不堪回首。大大下會好D,加油呀樓主。有咩記得要同老公,朋友分享,唔好收埋。

禁止訪問

大宅

一個人湊真係會好辛苦...jm加油!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果得自己一個主力湊,佢瞓覺時妳都盡快執手尾就休息,其他家務係唔可能維持正常水平,要有取捨睇開啲。

BB三個月條頸都開始有力,如果日頭扭抱又要做基本家務,試吓用揹帶揹住嚟做嘢,同埋留意平時抱BB嘅手勢同姿勢,要保護手腕同條腰。BB有時喊幾聲唔使咁快就抱佢,如果唔係餓唔係要換片,只係想大人抱,可以先同佢講吓嘢唱吓歌,再輕輕拍吓佢,唔得先考慮抱。

ChingChing19    發表於 21-1-13 10:31

別墅

頭三個月真係辛苦d,等BB再大d就會好d,jm加油!

男爵府

有沒有high chair呢?有時唔想抱,孭住都好重,我會放他在high chair一陣,望住我行來行去,BB 開始八卦會好專心望,咁又可以hea佢一陣

大宅

uckukuku 發表於 21-1-14 17:01
有沒有high chair呢?有時唔想抱,孭住都好重,我會放他在high chair一陣,望住我行來行去,BB 開始八卦會 ...
呢個辦法都幾好啊

首頁

尾頁

跳至