1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

23m大女女由出世一直都冇濕疹問題,直到入秋開始,手臂出現幾塊紅色一達達,仲不停R到損同出血點。
睇過兩個醫生,都話唔係濕疹。第二個醫生就講得比較詳細,話係皮膚敏感,可能比咩咬到。搽類固醇一天三次 兩次 一次咁遞減到好番就停左。點知停左兩日又番發。
相係以前影嘅,bb而家情況同以前一樣。醫生話唔係濕疹,所以會令濕疹嚴重嘅食物我都冇比bb戒口。佢話過再番發就食抗生素,c6又話食抗生素唔好。我都唔知點算好喇

別墅

濕疹同過敏後果好似,既然醫生話係過敏,
有冇留意起疹前食左咩用左咩調味?有時以為所有食既野都冇問題,點知原來係某幾餐用左某隻豉油,落左幾粒花生,食左蛋花,加左蝦米吊味之類?
另外留意衫仔同床上用品,會唔會用某件野先出問題?會唔會洗晒d用品但唔記得咗洗某隻公仔?會唔會係用錯左洗衣液或者衫一次過洗太多所以洗得唔夠乾淨?會唔會曬完收入黎既衫仔其實喺外面整污糟左?(有時住樓上或附近既人食煙,或者有動物毛吹左黎咁啱又過敏咁)
可能好多小問題會忽略左,見到小朋友咁樣,做阿媽真係超心痛。慢慢一樣樣對比下可能可以搵到答案,加油。

別墅

FrancesLam_FB 發表於 21-1-11 15:02
23m大女女由出世一直都冇濕疹問題,直到入秋開始,手臂出現幾塊紅色一達達,仲不停R到損同出血點。
睇過兩 ...
醫生話係皮膚敏感,可能係對某些食物敏感,平時留意BB食左咩會番發

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

呢啲都係要勤保濕,密密搽CREAM,痕到R出血都離唔開搽類固醇,同埋留意可能係著嘅衫、飲食或甚至空氣污染令到佢敏感,惟有樣樣都試吓啦。

男爵府

其實都似係. 因為係開初係摺位起先.
盡量避開致感源

複式洋房

FrancesLam_FB 發表於 21-1-11 15:02
睇過兩 ...

真係唔似濕疹,我子女都試過有濕疹不過唔係甘樣,濕疹好明顯對稱性同一大片

首頁

尾頁

跳至